Annonce
Østjylland

Dronning Margrethe deltager, når bronzestatue af århusiansk helt afsløres i Mindeparken

Dronning Margrethe deltager, når en ny statue af krigshelten Bernhard Sindberg afsløres i Mindeparken 31. august 2019. Foto: Mads Claus Rasmussen
Mindet om Bernhard Sindberg bliver placeret i Mindeparken, og Dronningen deltager.
Annonce

AARHUS: Aarhus får snart en ny statue i Mindeparken. Den er en tak fra Kina, fordi en århusianer i 1937 reddede mindst 6000 kinesere fra at blive slået ihjel ved et japansk bombardement i Nanjing.

Bernhard Sindberg hedder manden, som lægger krop til statuen. Hans far var ostegrosserer i Aarhus og boede siden i Odder. Kineserne har i Nanjing bronzestøbt helten i størrelsen 1:1. Men statuen er ikke kommet til Danmark endnu.

Statuen får en hædersplads i Mindeparken nær monumentet for de faldne i 1. verdenskrig, og dronning Margrethe deltager efter planen i afsløringen lørdag 31. august.

Kulturrådmand Rabih Azad-Ahmad og direktør for kultur- og borgerservice, Kirsten Jørgensen, har været i Kina i 2017 for at lave aftaler med kineserne. Og nu er den endelige plan klar.

For kineserne er Bernhard Sindberg og to andre europæere de eneste helte fra krigen.

Hans J. Hinrup, århusiansk historiker

Annonce

Dannebrog og naziflag

Bernhard Sindberg blev født i Aarhus 19. februar 1911. Han var en urolig sjæl og rejste som 17-årig ud i verden og kom kloden rundt, indtil han i 1937 gik i land i Nanjing og blev receptionist på et stort hotel.

Her traf han den engelske journalist Pembroke Stephens og blev hans chauffør indtil november 1937, da de observerede et japansk luftangreb. Pembroke blev ramt og døde.

Sindberg blev ansat som vagt på F.L. Smitdhs cementfabrik folk i Nanjing. For at undgå de japanske bombardementer fandt Sindberg, der dengang var 24 år, og en tysk kollega, Karl Günther, som han havde mødt hos F.L. Smidth, på at flage på taget af den tomme fabrik med Dannebrog og det tyske hagekorsflag.

Japanerne nærede respekt for tyskerne og den enlige dansker og undlod derfor at angribe bygningen.

Da civilbefolkningen blev opmærksom på det, søgte folk tilflugt på fabrikken, og Sindbergs og Günthers redningsaktion var i gang. Der blev oprettet et lille hospital på fabrikken for kineserne, som blev forsynet med mad, medicin og fornødenheder fra Røde Kors.

Annonce

Historien i avisen

Sindberg blev en helt og er blevet hædret i Kina. Han skrev hjem efter massakren. Brevet blev afleveret til Aarhuus Stiftstidende, som bragte en stor historie.

I maj 2000 bad den kinesiske ambassade via rådhuset Århus Stiftstidende om at efterlyse familie til Bernhard Sindberg. Hans søster Bitten Stenvig Andersen læste avisen og henvendte sig, og på den måde blev forløbet stykket sammen.

Den århusianske historiker, Hans J. Hinrup, har forsket den japansk-kinesiske krig 1937-45 og har tidligere fortalt:

- For kineserne er Bernhard Sindberg og to andre europæere de eneste helte fra krigen. Den kinesiske hær under Chiang Kai-shek var flygtet, da japanerne kom. Derfor bliver Sindberg og hans tyske samarbejdspartner Karl Günther stadig fremhævet. Men kineserne vil også minde os om, at massakren i Nanjing var så absurd og frygtelig, præcis som Sindberg beskrev det i billeder og breve.

Bernhard Sindberg på jobbet i Nanjing. Privatfoto.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Randers FC må lukke 3.500 tilskuere ind: Sponsorer og sæsonkortholdere får førsteprioritet

Annonce