Annonce
Fødselsdage

Dronningens fortrolige har en fortid i reklamebranchen

Biskop Henrik Wigh-Poulsen har sine rødder i det østjyske, akkurat som han har sin ben solidt plantet i det danske kirkeliv. Foto: Robert Wengler
Aarhus-biskop og kongelig konfessionarius, Henrik Wigh-Poulsen, har været både lærer og tekstforfatter og er nu hjemme i sit elskede Østjylland. Lørdag fylder han 60 år.

60 Han har dronningens fortrolighed, han har både Bach og The Who på playlisten, og så er han biskop i Aarhus Stift.

Biskop Henrik Wigh-Poulsen, 60 år lørdag 27. april, har sine rødder i det østjyske, akkurat som han har sin ben solidt plantet i det danske kirkeliv.

Siden han afsluttede ti års teologiske og kirkehistoriske studier på Aarhus Universitet i 1989, har arbejdslivet bragt ham vidt omkring i Danmark og folkekirken og gjort ham til et kendt ansigt i kirkelivet.

Så vidt, at han siden april sidste år har kunnet kalde sig kongelig konfessionarius. Udpeget af dronning Margrethe som kongehusets præst og sjælesørger. Et embede, der kræver en kirkemand af den rette støbning. Begavelse, dannelse og et vindende væsen, det skal der til. Ellers ville dronningen aldrig have valgt teologen fra Dalgas Avenue i Aarhus som kongehusets fortrolige.

Annonce

Henrik Wigh-Poulsen

Cand.theol. i 1989.

Sognepræst i Lejrskov-Jordrup frem til 1997 og siden ph.d.-studerende frem til 2000.

Leder af Grundtvig-Akademiet og redaktør af Dansk Kirketidende fra 2000 til 2008 og siden domprovst i Odense til 2015, da han blev biskop i Aarhus Stift.

Kongelig konfessionarius fra april 2018.

Gift med provst Grete Wigh-Poulsen. Parret har tre sønner.

Lærer og TV-anmelder

Dronning Margrethe har stiftet bekendtskab med Henrik Wigh-Poulsen flere gange. Hun har som flittig kirkegænger sin faste gang i Aarhus Domkirke, når hun tilbringer højtider som jul, påske og pinse på Marselisborg.

Som 30-årig forlod biskoppen i 1989 Aarhus Universitet og fik job som præst i sognene Lejrskov og Jordrup vest for Kolding. I 1997 flyttede han og familien til selve Kolding, hvor hustruen, Grete Wigh-Poulsen, skulle være præst, mens Henrik Wigh-Poulsen blev lærer på Askov Højskole og senere tekstforfatter på et lokalt reklamebureau.

I 2001 gik det videre til et job som leder af Grundtvig-Akademiet på Vartov i København, samtidig med at han blev redaktør for Dansk Kirketidende. Alt imens han passede sit virke som TV-anmelder på Kristeligt Dagblad, skrev kronikker, debatindlæg og meget mere.

Alsidig musiksmag

Han bliver beskrevet som en fair og saglig debattør, en glimrende taler og en god prædikant med ordet i sin magt. Med en skarp pen, hvor der altid er plads til humor. Og med hang til musik, om det så er Bach, Tom Waits, The Who, Nat King Cole, K.D. Lang eller Damon Albarn.

I 2008 blev manden fra Vartov kendt uden for kirkelige kredse. Han stillede op til bispevalget i Roskilde, efter at han tidligere havde takket nej til en opfordring om at stille op i Ribe Stift. Som han selv erindrer, var det "det glade vanvid, når man betænker, at jeg ikke havde nogen som helst forhistorie i stiftet".

Først oplevede han at gå videre til anden og afgørende valgrunde i det midtsjællandske, men afstemningen måtte gå om pga. kludder med stemmesedlerne, og så endte han med slet ikke at gå videre fra første runde.

I stedet blev han samme år domprovst i Odense. Men bispedrømmen ville ikke slippe ham. Han stillede atter op til valg, denne gang i Aarhus Stift, og i 2015 kunne kan afløse Kjeld Holm.

Biskoppen i Aarhus er lidt mere end midtvejs i livet, han bor sådan cirka midt i Danmark, og dermed er han, hvor han gerne vil være. Tilbage i det østlige Jylland, hvor han blev født i Randers, voksede op på Djursland som præstesøn, og som han så nødigt ville forlade, da han blev færdig med studierne på Aarhus Universitet.

Selv har han sagt, at det er her, han har hjemme. Ikke mindst på Djursland, hvor han har både familie og sommerhus.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce