Annonce
Navne

Dygtigt kor må øve under særlige vilkår

Her er Nordisk Vokalensemble fotograferet i Lystrup Kirke ved Aarhus. Pressefoto
Nordisk Vokalensemble har måttet opgive at tage del i international konkurrence i Rimini.

I en tid med restriktioner på grund af risikoen for smitte er også kulturlivet hårdt ramt. Det gælder også for Nordisk Vokalensemble og korleder Vibeke Bonde Persson, som sidste år måtte opgive at tage til en prestigefyldt international konkurrence i den italienske by Rimini, fordi Italien jo var specielt hårdt ramt af coronasygdom.

Og her i 2021 er situationen stadig så alvorlig, at bestyrelse og kor i enighed har besluttet sig heller ikke at deltage i år, men afvente konkurrencen i 2022.

Op til konkurrencen i 2020 havde koret øvet sig flittigt og holdt koncerten forinden for at være bedst muligt rustet. Der var også indgået koncertaftaler efter den forventede hjemkomst.

Men nedlukningen af Danmark bevirkede, at Nordisk Vokalensembles foreløbig sidste koncert blev givet i Holbæk Kirke på Djursland den 8. december sidste år.

Der øves stadig i koret. Men under særlige vilkår, hjemme.

Vibeke Bonde Persson er korleder og dirigent. Foto: Veronica Isabelle Stubberud

- Heldigvis er det så dygtige sangere, at de godt kan lære sangene på den måde, siger korleder Vibeke Bonde Persson. Men tilføjer, at det naturligvis ikke er den optimale måde at indøve på.

Normalt ville der blive øvet enten i Skt. Andreas Kirke eller hjemme hos korlederen.

Annonce

Et ungt kor

Nordisk Vokalensemble er et nyt kor i Randers, dannet i februar 2019 og etableret som en forening, der i dag har Anne Marie Leth Michaelsen som formand for bestyrelsen.

Anne Marie Leth Michaelsen synger selv i koret. Vi bragte en portrætartikel om hende i sommeren 2020, og nogle vil huske, at hun er datter af pianist Birgitte Leth, Randers, og sognepræst i Hvidebæk ved Kalundborg Peter Michaelsen, tidligere Dronningborg-Gimming.

Nordisk Vokalensemble udspringer af det ungdomskor ved Sct. Peders Kirke, som nu afdøde organist og korleder Karsten Blond med så stor succes opbyggede. I en ny struktur var der ikke plads til denne type kor.

Men der er også kommet andre medlemmer ind, herunder flere, der har haft status som landskorsangere.

Medlemmerne er fra 17-18 år og til omkring 35.

- Alderen er ikke så vigtig, det er stemmen, der er afgørende, siger Vibeke Bonde Persson.

Annonce

Ligestemmigt

Nordisk Vokalensemble er et såkaldt ligestemmigt kor. Det vil sige, at der kun er to mandlige sangere, og de synger vel at mærke hele tiden i falset og som den dybeste kvindestemme, alt.

Det kræver et særligt talent af de mandlige sangere, der i øvrigt også er med i kor, hvor de kan bruge deres respektive stemmer mere naturligt.

Der synges som hovedregel uden akkompagnement.

Som navnet antydet, arbejder Nordisk Vokalensemble gerne med nordisk musik. Der synges da også både på dansk, norsk og svensk.

- Ikke så meget på finsk, erkender dirigenten med smil i stemmen.

Derimod er der en del af repertoiret, der synges på latin.

Koret er normalt delt op, så der synges 1. og 2. sopran, 1. og 2. alt.

- Men nogle komponister har en anden og mere krævende opdeling, fortæller Vibeke Bonde Persson.

Annonce

Nye krav

På grund af restriktionerne har Nordisk Vokalensemble ved koncerter måttet stille op på en måde, der bestemt ikke er hensigtsmæssig for et kor, nemlig med to meters afstand mellem de enkelte sangere.

Det indebar blandt andet, at en sanger ikke kunne høre sin kollegas stemme på samme måde som ellers.

En kendt udfordring er, at der kan være stor forskel på akustikken i de rum, hvor koret synger. Ofte er det i kirker, men det kan også være i koncertsale eller andre steder.

Nordisk Vokalensemble synger i en nordisk stil og med en nordisk klang, der afviger fra for eksempel østeuropæiske kor.

Vibeke Bonde Persson er glad for "sit" kor:

- Jeg vil ikke bruge ordet elite, men det er rigtigt dygtige sangere på amatørniveau, siger hun.

Vi bringer senere en portrætartikel om Vibeke Bonde Persson, der netop er gået af som formand for Randers-afdelingen af Dansk Musiker Forbund efter otte år på posten.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce