Annonce
Østjylland

Dykkerkongen fra Djursland er professionel skattejæger

Jens Erik Eriksen har dykket, siden han var helt ung, først som snorkeldykker. I forbindelse med et skoleophold i USA fik han kontakt til folkene bag en professionel dykkerbutik, hvor han lærte at dykke med flasker og andet udstyr. Nu er han 53-år og har haft passion for at finde 'souvenirs' på bunden af havet i hele sit voksne liv.

I næste uge starter DR en serie af udsendelser om Dynamit-Åge og Indianer-Stig, der tager på eventyr i havene omkring Danmark. De to eventyrere får hjælp undervejs på deres dykkertogter af Jens Erik Eriksen, indehaver af dykkerfirmaet SeaTek. En

Annonce

Grenaa: I midten af havnebyen på Djursland ligger et lavt, hvidt hus. Parcelhuset ser ganske almindeligt ud ved først øjekast. Men man skal ikke kigge længe, før man opdager en stor skibsskrue i metal på omkring to meter i diameter. Den står foran husmuren, og sender et signal om, hvem der bor her.

Det er erhvervsdykker Jens Erik Eriksen, som bor i huset, hvor der bagved er bygget en stor garage fyldt med udstyr til dykning. En lang RIP båd (en hurtigtgående speedbåd, red.) fylder den ene side af garagen. Den bruger Jens Erik Eriksen i sit dykkerfirma, SeaTek.

Denne dag ligger der også to mandshøje 'balloner' i indkørslen. De to hæveballoner, som de kaldes på fagsprog, er knapt tørre.

- Vi er netop kommet tilbage fra en opgave her på Grenaa Havn, hvor en beddingsvogn, som man bruger på skibsværftet, når en båd skal på land, var kørt af sporet. Den skulle vi hæve, nede under vandet, for at få på plads i sporet igen og derfor måtte vi hoppe i vandet sammen med hæveballonerne, forklarer den lokale dykkerekspert, der fik hjælp til opgaven af Keld Thorup, som er en af de lokale dykkere, Jens Erik Eriksen ofte tager med på job.

To enorme hæveballoner indgår ofte i de opgaver, som Jens Erik Eriksen (th) og Keld Thorup udfører som erhvervsdykkere.
Annonce

Øl i lasten

Opgaven med beddingsvognen var ikke noget, der kunne udfordre de to dykkere. Det gik nemt og problemfrit. Værre var det, da Jens Erik Eriksen og de andre dykkere, som Jens Erik Eriksen havde hyret ind, skulle deltage i optagelserne til 'Jagten på havbundens hemmeligheder'. En tv-serie med de to eventyrere Indianer-Stig og Dynamit-Åge i hoverollerne.

- Jeg har dykket sammen med Åge igennem mange år. Han kender mig og vidste, at jeg kunne løfte opgaven med at stille et hold af erfarne dykkere, som kunne deltage i jagten på at finde skatte på havbunden, som Lasse Spang Olsen står bag.

- Det endte med, at vi var på dykkertogt utallige gange samme med holdet fra DR. For at lede efter hemmeligheder på havbunden, fortæller Jens Erik Eriksen hemmelighedsfuldt.

Går man ham 'på klingen', kan han løfte sløret for et par af fundene, som man gjorde undervejs.

- Vi havde fundet frem til et engelsk fragtskib, Neva, som var sunket i dansk farvand tilbage i 1861. Ved at kigge tilbage i papirer, der stammer tilbage fra dengang, kunne vi se, at lasten var dyrt forsikret. Derfor forventede vi, at ville finde en skat i dybet. Vi fandt en stor last af keramikølflasker og barrer i bly, men vi fandt ikke frem til guldbarrer eller andre værdifulde skatte. Det er stadig lidt af et mysterium, hvorfor skibet havde så høj en forsikring, siger Jens Erik Eriksen, og finder to af ølflaskerne fra skattejagten frem.

To fine, intakte keramikflasker, der havde indeholdt øl brygget i England.

I garagen bag huset i Grenaa står udstyr og fund fra utallige togter, som Jens Erik Eriksen har været på. Keld Thorup (th) tager også jævnligt med på turene under havets overflade.
Annonce

Ubåd fra krigens tid

Når vi skulle dykke sammen med 'Dynamit-Åge' og Indianer-Stig (de to hovedpersoner fra DR-udsendelsen, som Lasse Spang Olsen står bag red.) var det ofte på 70-80 meter vand. Det betyder at en dykker maksimalt kan lave to dyk på omkring 15 minutter hver dag. Derfor var vi et stort hold på dykkerskibet, forklarer Jens Erik Eriksen, som naturligvis selv var med dybt nede i mørket.

Det var Jens Erik Eriksen også samme med Dynamit-Åge tilbage i 1993, da de to skulle hæve en 77 meter lang tysk ubåd fra Anden Verdenskrig. Under stor mediebevågenhed blev båden hævet, men nazi-guldet måtte de to kigge langt efter.

Nu er chancen der igen. i 2007 fandt Jens Erik Eriksen og Dynamit-Åge en anden ubåd, en type 23. En noget mindre model på 27 meters længde.

- Den dykker vi på i udsendelsen. Ubåden blev bombet i Anden Verdenskrig af et engelsk fly, som efter at have ramt båden, vendte rundt for at konstatere at besætningen på 12 mand slap ud af båden. Derfor er der ikke lig ombord. Desværre omkom bådens besætning i havet senere, fortæller Jens Erik Eriksen.

En ladning af de fineste ølflasker i keramik, kan seerne snart se på tv, når DR blænder op for en ny tv-serie.
Annonce

Giver ikke op

Ubådens position vil Jens Erik Eriksen ikke afsløre, udover at den ligger i et område mellem Læsø og Sverige. Der er mange lykkejægere indenfor dykkerbranchen, og derfor holder man ofte sine kort tæt til kroppen, når man har fundet nyt. Hvad ubåden rummer, vil Jens Erik Eriksen ikke afsløre inden tv-udsendelserne.

Netop jagten på den store skat i dybet, er drivkraften for Jens Erik Eriksen.

- Jeg tjener min løn i mit firma, hvor jeg løser opgaver for firmaer under vandet. Reparationer af skibe og rørledninger på havbunden. De mere spændende opgaver, som skattejagten i en gammel ubåd bruger jeg min fritid på. Måske finder jeg engang den store skat, det er drivkraften for mig.

En ægte kanon på havets dyb, var en af de intressante effekter, som dukkede op, da dykkerne i DR-serien kom ned på bunden af Kattegat.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce