Annonce
Randers

Dyrenes Beskyttelse begik fejl: Opfordrede finder til at lukke sumpskildpadder ud i naturen

To sumpskildpadder, af arten guløret terapin, blev fundet i en papkasse ved busterminalen i Mariager. Dyrenes Beskyttelse opfordrede finderen til at sætte dem ud i det fri, da de ellers ville blive aflivet, men da de er en invasiv art, der ikke er velkomne i den danske natur, blev finderen noget forarget. Dyrenes Beskyttelse beklager og kalder det en fejl. Skildpadderne blev i øvrigt afleveret til Randers Regnskov, der har aflivet dem. Arkivfoto: Morten Juhl/Ritzau Scanpix
En kvinde fandt to levende sumpskildpadder i en papkasse i Mariager, og da hun ringede til Dyrenes Beskyttelse, lød meldingen, at det var en invasiv art, som hun bare kunne lukke ud i det fri, ellers ville de blive aflivet. Dyrenes Beskyttelse erkender, at det var en fejl.
Annonce

Mariager/Randers: Da en kvinde for nyligt fandt en forladt papkasse, som bevægede sig ved busterminalen i Mariager, regnede hun med, at hun ville finde kattekillinger, da hun åbnede kassen.

Det gjorde hun ikke, men i stedet var der to sumpskildpadder af arten guløret terrapin i kassen.

Kvinden har ikke lyst til at stå frem med navn i avisen, men redaktionen er bekendt med hendes identitet. Hun ringede straks 1812 til Dyrenes Beskyttelse for at melde fundet og regnede med, at hun her kunne få hjælp til at redde de to sumpskildpadder.

- Men kvinden fra Dyrenes Beskyttelse sagde til mig, at det var en invasiv art, og dem tog Dyrenes Beskyttelse ikke imod. Og så foreslog hun mig, at jeg bare slap dem løs, fordi de jo fandtes ude i naturen i forvejen. Men jeg ved godt, hvad invasiv betyder, det betyder, at de ikke er hjemmehørende i dansk natur, og derfor skulle de da ikke slippes fri, siger kvinden, som i stedet tog kontakt til Randers Regnskov.

Annonce

Forarget direktør

Her er man vant til at tage imod skildpadder, som folk har fundet eller ikke længere vil have. Men der er også et loft, og da regnskoven i forvejen har 14 stykker af netop den slags skildpadder, valgte regnskoven at aflive de to hitte-skildpadder, oplyser Sanne Adrian Stensgaard, der er næstkommanderende i udstillingsafdelingen.

Direktøren i Randers Regnskov, Henrik Herold, kom helt op i det røde felt, da han hørte, at Dyrenes Beskyttelse havde opfordret til at slippe sumpskildpadderne ud i det fri:


Jeg er simpelt hen så forarget over sagen.

Henrik Herold, direktør i Randers Regnskov


- Jeg er simpelt hen så forarget over sagen. At Dyrenes Beskyttelse ligefrem opfordrer til at sætte invasive arter ud, det er for dårligt. Så overlades dyrene til enten at dø af sult eller fryse ihjel. Der er det trods alt meget mere humant, at de så aflives, siger Henrik Herold.

Han tog straks kontakt til Dyrenes Beskyttelse og ville høre om det kunne passe, og om samtalen var blevet optaget på bånd.

- Men det fik jeg ikke rigtig noget ud af, der var ikke svar på noget, siger han.

Annonce

Beklagelig fejl

Hos Dyrenes Beskyttelse oplyser dyreværnschef Yvonne Johansen, at der er tale om en beklagelig fejl.

- Vi har ikke båndet samtaler i et stykke tid på grund af persondatalovgivningen, men jeg har fundet den pågældende medarbejder, og hun har fortalt, at hun indledningsvis ganske rigtigt kom til at sige, at finderen kunne lukke dyrene ud. Men hun siger også, at hun forsøgte at rette op på den fejlagtige udtalelse senere i samtalen, men det er så ikke lykkedes godt nok. Kommunikationen kan jo også være svær, siger Yvonne Johansen.

Hun forklarer, at Dyrenes Beskyttelse ikke må tage imod invasive dyrearter, men at retningslinjerne er at vejlede folk til at kigge på Miljøstyrelsens hjemmeside, hvor der er oplistet en række zoologiske haver, der kan tage imod eksotiske dyr, som ikke findes i det fri i Danmark.

- Og så giver sagen naturligvis anledning til, at vi retter fokus på det her internt og tager en snak om det med medarbejderne, siger Yvonne Johansen.

Terrapiner

Rødøret, guløret og cumberland terrapiner er små vandlevende skildpadder, der igennem mange år er importeret til Danmark som kæledyr.

I den danske natur blev rødøret og guløret terrapin observeret første gang i 1964, hvor de med al sandsynlighed er blevet sat ud fra private hold.

Rødøret og cumberland terrapin stammer oprindeligt fra den sydlige og centrale del af Nordamerika, mens guløret terrapin stammer fra det sydøstlige Nordamerika.

I Danmark er rødøret terrapin mest almindelig, men de tre arter forveksles ofte.

Både rødøret og guløret terrapin er observeret på mere end 30 lokaliteter i Danmark hovedsageligt på Sjælland og i Syd- og Midtjylland.

Er man i dag ejer af en terrapin, så kan man beholde den, til den dør.

Det er strengt forbudt at sætte skildpadderne ud i søer og moser.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce