Annonce
Debat

Dyrkning af muslinger og fjernelse af kvælstof

Læserbrev: Torsdag 15. april bragte Randers Amtsavis fire helsider om dyrkning af muslinger og fjernelse af kvælstof. Fra primært Limfjorden.

Journalist Thomas Maxe havde besøgt Dansk SkaldyrCenter (DSC) på Mors og Blå Biomasse (BB) ved Oddesund, hvor han talte med Jens Kjerulf Petersen fra DSC og Klaus Astrup Nielsen fra BB.

Jens Kjerulf var ked af, at hans muslinger møder så stor modstand. Trods de ellers mange millioner, DSC gennem årene har modtaget fra diverse fonde. Det er helt urimeligt, mener han. Trods de hypotetiske produktionstal, han selv har bragt til torvs fra Skive Fjord.

Annonce

Blå Biomasses Klaus Astrup Nielsen postulerede, at der ligger 800 arbejdspladser og venter forude - hvis ellers den danske stat er villig til at punge op med to milliarder skattekroner til kvælstoffjernelse fra landbruget, der åbenbart ikke kan, skal eller vil rense op efter sig selv.

To milliarder fra danske skatteydere er mange penge. I hvert fald til et ganske lille selskab som Blå Biomasse A/S, der blev grundlagt i 2016 i samarbejde med Thyborøn Invest A/S. Året efter præsenterede man sine muslinge-visioner på et møde i Folketinget. Da skulle der produceres muslingemel til især svineproduktionen.


Blå Biomasse er jo ikke sat i verden for at gavne miljøet, men for at tjene penge.


I netop forgangne vinter har Blå Biomasse måttet kæmpe med den smule is, der nåede at danne sig på Limfjorden. I skrivende stund kæmper man stadig med at hæve rør med muslingenet fra bunden og op til overfladen i smartfarmen ved Venø Sund.

Blå Biomasse har en aktiekapital på 750.000 kroner og tre medarbejdere. Der er rigtig langt til de 800, som Klaus Astrup Nielsen fantaserer om i artiklen: 797.

Blå Biomasse er jo ikke sat i verden for at gavne miljøet, men for at tjene penge. Det kom til at koste danske skatteydere 280 millioner kroner til genslyngning af Skjern Å, som Hedeselskabet ellers rettede ud i 1960’erne.

280 millioner er ganske vist småpenge sammenlignet med de to milliarder, Hedeselskabet nu ønsker til muslingedyrkning og mere end tvivlsom kvælstoffjernelse for landbruget.

Mon ikke det snart er på tide at trække stikket til disse tvivlsomme undervandsaktiviteter? Vi har ikke brug for mere varm luft i flere tomme skaller. Eller mere lokal forurening.

Vi kan se af journalist Thomas Maxes private Facebook-side, at han selv er en varm fortaler for muslingeproduktion som den, der allerede har kvalt livet i Skive Fjord.

Så lad os venligst få lidt mere nuancerede artikler i fremtiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Randers

Skolens legeplads fyldt med glasskår: Skoleleder appellerer til forældre om at tage en snak med de unge

Randers FC For abonnenter

Thomasbergs ønsker til transfermarkedet: - Det er naturligt, at vi kigger på emner til den del af banen

Sport For abonnenter

Kommentar: Der er ingen vej udenom - Uefa eller Hjulmand taler usandt

Annonce