Annonce
Randers

Dyrt kontrolbesøg: Randers-webshop får bøde på 20.000 kroner for at sælge 'hellig basilikum'

Hellig basilikum er siden 2012 forbudt i Danmark, da ingen forskning ifølge DTU i øjeblikket kan garantere minimumsværdier, som ikke vil have negativ indflydelse på fertiliteten. Foto Songsak Paname / Panthermedia / Ritzau Scanpix
Den Randers-baserede online helsekostbutik Nature Team har af Fødevarestyrelsen fået en bøde på 20.000 for at markedsføre et produkt med den ulovlige ingrediens hellig basilikum.

Randers: 20.000 kroner. Det må den Randers-baserede online helsekostbutik Nature Team betale i bøde til Fødevarestyrelsen. Bøden er givet på grund af markedsføring af et præparat med den ulovlige ingrediens hellig basilikum.

Fødevarestyrelsen blev først opmærksom på helsekostforretningens markedsføring af de ulovlige produkter for et år siden. På det tidspunkt fik virksomheden et forbud mod markedsføring af de følgende fire produkter: Food Grown Daily Multi Nutrient, Food Grown Premenstrual Complex, Food Grown Skin Hair and Nails samt Food Grown Botanical Menopause Complex, som alle indeholder hellig basilikum.

I forbindelse med forbuddet gjorde parret bag helsekostforretningen, som på det tidspunkt hed Safe Health, indsigelse. Ifølge fødevarestyrelsens rapport fremsendte de en stor mængde materiale, som skulle frikende planten.

Men DTU havde allerede i 2012 kendt planten uegnet til normalt brug på grund af dens indflydelse på fertiliteten. DTU vurderer, at der ikke udfra nuværende forskning kan fastsættes nogen minimumsgrænse for risikoen ved indtagelse af hellig basilikum.

Har været anvendt som p-piler

DTU vurderer desuden, at det tilsendte materiale fra virksomheden ikke indeholder videnskabelige data, der støtter, at planten er sikker at anvende. Tværtimod nævner virksomhedens materiale, at planten har en virkning på reproduktionen og har været anvendt i stedet for p-piller. Da der heller ikke er dukket anden relevant forskning op i mellemtiden, holder DTU fast i deres oprindelige vurdering.

Det betyder, at bøden på 20.000 kroner fastholdes. Til gengæld kunne Nature Team ved Fødevarestyrelsens seneste besøg bevise, at de ikke har solgt produktet siden foråret 2018, og at de derfor ikke skal leve op til et nyt påbud om returnering af produktet fra kunderne.

Annonce
Forsiden netop nu
Randers HK For abonnenter

Agesen fra Gråkjær Arena: Gode hold vinder også på dage under niveau

Randers FC

Cheftræner før kamp mod AC Horsens: Jeg ved godt, at folk gerne vil have Kamara på banen

Annonce