Annonce
Randers

Efterårsferie og hva' så? Her er 10 bud på aktiviteter for familien

Børnekultur Ugen byder endnu engang på blandt andet cheerleading i efterårsferien. Arkivfoto: Lars Rasborg
Annonce

Kronjylland/Djursland/Mariagerfjord: En hel uge fri fra skole. Det venter eleverne på de kronjyske, mariagerfjordske og djurslandske skoler, når eleverne i morgen går hjem fra skole. For nogle er ferieugen lagt i faste rammer, mens andre familier lader alle døre stå på klem for at vælge til og fra blandt de mange muligheder, der rent faktisk byder sig til. Vi bringer her en oversigt over en del af de tilbud, der foregår i avisens dækningsområde.

1 Håndværker for en dag (Randers)

Gennemsnitsalderen på Håndværksmuseet bliver sænket med et halvt århundrede, når børnene kan blive håndværkere for en dag i efterårsferien på museet. Det sker tirsdag 15. oktober og torsdag 17. oktober klokken 12-16 på Museum Østjylland i Randers.

Her vil de pensionerede og nu frivillige håndværkere dele ud af deres erfaringer, og de vil hjælpe børnene med alt fra at lave en fuglefoderkrog til flotte hårspænder eller måske en lastbil i træ.

- Landet har brug for dygtige håndværkere. Vi synes, at det er vigtigt at præsentere børnene for forskellige håndværk, så de kan mærke glæden ved at arbejde med hænderne og måske vælge den karrierevej senere i livet, siger daglig leder af Håndværksmuseet, Inger Marie Hyldgård.

Bemærk, at børnene skal være fyldt otte år for at 'blive håndværkere' i efterårsferien. Der er dog også noget for de mindste, der ikke opfylder alderskravet. De kan i stedet gå på skattejagt.

2 Børneteater på biblioteket (Favrskov)

Man kan nemt få travlt i efterårsferien, for bibliotekerne i Favrskov byder på masser af teaterforestillinger for både små og store. De 3-8 årige kan opleve den humoristiske kærlighedshistorie "Ønsk!" ved Teatret Lampe på Hadsten Bibliotek.

På Hammel Bibliotek opfører Guldlok Dukketeater eventyrkomedien "Prinsessen og de tre friere" for de 3-8 årige. Her oplever man Mester Jakels forsøg på at erobre prinsessen og det halve kongerige. På Hinnerup Bibliotek er der sværdkamp, sorte riddere og hønsefodring i forestillingen "Bedre helt næste gang" for de 8-12 årige.

Børn mellem 6 og 12 år kan også prøve kræfter med teater på en anderledes måde, når Rollespilsakademiet arrangerer "Eventyret mellem hylderne" på Hadsten og Hammel Bibliotek. Her har bibliotekerne brug for børnenes hjælp til at løse opgaver og besejre monstret, der er sluppet ud af bøgerne og gemmer sig.

Find tider og billetter på bibliotekets hjemmeside.

3 Fussingø Slot som kreativt værksted (Randers)

Stuerne på Fussingø Slot bliver i efterårsferien fyldt med kreative aktiviteter for børn, forældre og bedsteforældre. Man kan starte med en tur i skoven med en naturvejleder, hvor man kan samle materialer, og der er blandt andet mulighed for at male, snedkerere, flette, klippe og klistre, lave keramik og mosaik.

Når entréen er betalt, er det gratis for børnene at deltage i aktiviteterne - dog koster det lidt at lave bolsjer og slynge honning.

I caféen kan man købe lidt at spise, men man er også velkommen til selv at medbringe en madkurv.

4 Masser af flag (Randers)

På Randers Kunstmuseum bliver der lavet flag i Børnekultur Ugen. Med inspiration i særudstillingen om flag som objekt, ikon og symbol kan børnene ved hjælp af sakse og symaskiner lave deres eget flag for fremtiden - og samtidig måske gøre sig nogle tanker om, hvad et flag betyder. Det foregår på museet 12.-13. oktober klokken 11-14.

Museumsfolkene rykker også ud af huset.

Flag-workshoppen holdes også i Tånum Forsamlingshus 16. oktober og i Kulturhuset Langå 17. oktober; begge steder klokken 10-14.

I Øster Tørslev og Assentoft kan børn tegne og male deres eget flagpostkort - lige som de synes, et flag burde se ud. Flagpostkortene kan man lave 14. oktober i Ommersysselhallen og 15. oktober i Assentofthallerne/Borgerhuset; begge steder klokken 10-14.

5 Æbler og græskar på Gasmuseet (Mariagerfjord)

Der er efterårstema på Gasmuseet i efterårsferien, hvor det er æbler, græskar, ild og flammer, der er i fokus.

Fra mandag til torsdag kan man lave æblemos af medbragte æbler. Husk også at medbringe flasker. Tirsdag og onsdag er der mulighed for at skære græskarhoveder, og hvis man afleverer det udskårne græskarhoved til Veterantogets station, som kan bruges til at pynte perronen med, kommer man gratis med toget, hvis man er under 12 år.

Indenfor på Gasmuseet kan man lave æbletryk, male æbler, lave æbleansigter og meget mere. Mandag til torsdag er der også åbent i ScienceUniverset fra klokken 10-14, hvor man kan udføre eksperimenter med flammer, kul, gas og brint.

6 Magien breder sig på naturcentret (Randers)

Der er mulighed for at deltage i en fortryllende dag fyldt med hekse, troldmænd og magi, når Randers Naturcenter lørdag 12. oktober klokken 10-14 forvandles og lader mystikken og magien flyde ud i alle kroge.

Du kan brygge din egen eliksir, snitte og dekorere din egen personlige tryllestav eller trylle en grankogle om til en ugle.

Du kan også i ægte Harry Potter-stil nyde et glas smør-øl i storsalen med et kandiseret æble, en tryllestav af karamel eller måske et bålstegt æble, du selv har kredset om. Klokken 12.30 serveres futskolopendergryde med hipogrifbylder.

Er du en af de modige, kan du besøge den forbudte skov, hvor det ikke er til at vide, hvad eller hvem, der gemmer sig i tågen.

For at deltage anbefales det af naturcentret, at man medbringer udetøj og gerne magisk udklædning.

7 Æblemosteri på Gammel Estrup (Norddjurs)

I efterårsferien kan alle på Gammel Estrup komme med på en tidsrejse 100 år tilbage i tiden, til dengang de danske herregårde var selvforsynende, og de store køkken- og frugthaver leverede frugt og grønt til herregårdens husholdning i store dele af året.

- Om efteråret skulle man høste havens frugt og de sidste af sensommerens grøntsager, og når høsten var i hus, var det husjomfruens opgave at konservere det, så der også var mad til vinteren. Det er den historie, vi på Gammel Estrup fortæller i efterårsferien. Her kan børn og voksne hjælpe gartneren med at moste æbler fra herregårdens historiske æblehave og se husjomfruen sylte til vinteren, fortæller museumsformidler Anders Sinding.

Vil man gå en tur rundt på egen hånd, er der også mulighed for at deltage i forskellige spil på herregården og området omkring den. Man kan blandt andet spille æblebingo.

Æblemosteriet og Herregårdskøkkenet holder åbent alle dage i perioden 12.-20. oktober klokken 10-16.

8 Rundt om affaldets verden (Randers)

Randers: Hvor bliver affaldet af, når skraldemanden kører det væk? Og hvordan bliver de tomme sodavandsdåser og leverpostejbakker tryllet om til penge? De spørgsmål og mange andre kan nysgerrige børn og voksne få svar på, når Randers Affaldsterminal åbner porten til en anden verden i efterårsferien.

Her kan hele familien få en rundtur på affaldsterminalen. Derefter er der mulighed for lidt sjov og leg i værkstedet.

Besøget kan ske mandag 14. oktober og tirsdag 15. oktober i efterårsferien, klokken 10 og klokken 13 begge dage. Tilmelding er nødvendig på Randers Affaldsterminals hjemmeside.

9 Blæs dit eget glasgræskar på Glasmuseet (Syddjurs)

I efterårsferien byder Glasmuseet Ebeltoft på masser af muligheder for at være kreativ. Der er aktiviteter hele ugen, og hele familien kan være med, lyder det i en pressemeddelelse fra museet.

- Kunne du tænke dig at vide, hvordan det føles at puste glas? Så skal du lægge vejen forbi Glasmuseet i efterårsferien, hvor gæster helt ned til seks år kan prøve kræfter med glaspustningens kunst og blæse deres eget lille græskar i glas. Du kan blæse glas torsdag 17. og fredag 18. oktober. Det tager cirka 15 minutter, og du skal huske at melde dig til. Græskarret kan hentes næste dag efter afkøling fra klokken 13, lyder det fra museet.

I begyndelsen af ugen (mandag og tirsdag) er der "fusing" for børn og voksne i alle aldre. Her kan man lave et motiv af farvede glasstykker, som efterfølgende smeltes fast på en glasplade. Det færdige glasbillede kan hentes efter to dage. Onsdag 16. oktober kan man deltage i støbning og lave et aftryk af sin egen hånd eller en flot figur i sand. Man kan se mere på www.glasmuseet.dk.

10 Åbning af Børnekultur Ugen (Randers)

Årets Børnekultur Ugen åbnes officielt på Værket lørdag 12. oktober klokken 13 - og alle børn er velkomne til at deltage i arrangementet. Voksne må også være med, lyder det fra arrangørerne.

Åbningstalen holdes af formand for sundhed, kultur og omsorg, Louise Høeg (V). Og så indtager Randers Cheerleaders gulvet på Værkets Foyerscene og optræder med dans, stunts, spring og masser af smil. Det yngste hold, Turtles Snap, er et opvisningshold for de allermindste cheerleaders på fire-syv år. De leger og har det sjovt, mens de lærer de mest grundlæggende elementer indenfor cheerleading som stunts, spring og dans. Spiders Aggressive - Spiders Attack er et konkurrencehold for øvede otte-11-årige, der træner mere avancerede elementer inden for stunts og tumbling.

Og kribler det for selv at prøve cheerleading, så bliver der også mulighed for det, fortæller Maria Sandby Madsen, der står i spidsen for de yngste.

Bagefter kommer folkemusikbandet Tumult og spiller dansk folkemusik. Ny og traditionel folkemusik, som orkestret har udviklet med deres helt personlige udtryk.

Tumults tekster har historier, som appellerer til den indre billedmager – ofte med et omkvæd, som er nemt at synge med på. De tre spillemænd skaber glad tumult på dansegulvet og inviterer alle med til fællesdans.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Fire færdselssager i Randers

Randers For abonnenter

Kunstig sø er blevet kampplads for lystfiskere og lokale beboere - minister på vej med afgørelse

Randers

Randers Julehjælp: Festpenge i mediehuset går til økonomisk trængte familier

Randers

Motorvejen spærret natten til søndag: Kassevogn var væltet og chaufføren sad fast

Annonce