Annonce
Erhverv

Efter 10 år kan Hanne og Lene ikke længere spise dem selv: - Vi rører ikke tarteletter

- Succes for os er at kunne skabe en god stemning og have det rart, mens arbejdet står på, siger Lene Henriksen, der sammen med Hanne Ovesen markerer 10 år som forretningspartnere med en reception for familie, venner og forretningsforbindelser til april. Parret har dannet par privat i omkring 15 år. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Café Alrø har siden 2010 langet over 160.000 tarteletter over disken og er i dag en velkørende forretning. Men at nå dertil har været en stejl læringskurve for de to kvinder bag, ægteparret Lene Henriksen og Hanne Ovesen, der til april kan fejre 10 års jubilæum med deres café.
Annonce

ALRØ: Det er overskyet og vådt i vejret. Kulden er til at føle på, når man står på den vindblæste ø, Alrø, der med sin udsigt til Horsens Fjord åbner landskabet op for de besøgende gæster på øen. Dem er der dog ikke mange af denne decemberdag.

Et af øens store trækplastre, Café Alrø, er som det meste andet på øen lukket. Her kan man i sommermånederne få nogle af Danmarks største tarteletter, der efterhånden er velkendt viden i flere afkroge af landet. Og netop det, var da også tanken, da de to indehavere af Caféen, 60-årige Hanne Ovesen og 57-årige Lene Henriksen tilbage i 2010 slog dørene op for første gang.

- Det var simpelthen tarteletten, der skulle gå foran og tale for vores sted, fortæller Lene Henriksen.

- Vi anede ikke noget. Vi talte i blinde, og det var endda, selvom vi havde briller på.

Lene Henriksen, medejer af Café Alrø

Annonce

Ingen grund til kvalme

Sidenhen er andre tarteletter i størrelsesordenen XXL kommet til. Blandt andet bryster Grønsvær Grillen i Gjerlev nord for Randers sig af at sælge tarteletter på helt op til 700 gram. Men selvom netop størrelsen på tarteletter var med til at sætte Café Alrø på Danmarkskortet, har parret ingen ambitioner om at konkurrere om den største tartelet med andre på markedet.

- Det skal jo ikke være sådan, at man føler sig kvalm. Det er jo ikke det, det handler om. Så de kan proppe hvad som helst i, eller lave det endnu større; jeg synes, det er ulækkert. Der er jo en grænse for, hvad man kan spise, siger Lene Henriksen, der selv, efter snart 10 år med opbagt sovs og tarteletter i køkkenet, er holdt op med at spise dem selv.

- Altså man må jo ikke sige det til gæsterne, men vi rører ikke tarteletter, fortæller Lene Henriksen med et grin.

- Men det lugter ikke grimt, og det er et plus. For så lugter der ikke af mad, når vi kommer hjem, tilføjer hun.

Annonce

Genkendeligt og enkelt

Oprindeligt var det faktisk ikke tarteletter, men derimod syvretters menuer, som parret havde planer om at servere for deres gæster på stedet.

- Det lavede vi meget af til vores familie og venner, og så tænkte vi, at det kunne være en god idé. Men så kom vi også til at tænke på, at det var fuldstændigt åndssvagt, siger Hanne Ovesen.

- Det blev for meget. Der var for mange, der lavede de der svedne gulerødder og brændte porrer, indskyder Lene Henriksen med et grin.

- Det ville vi ikke. Vi ville lave noget, der var genkendeligt, og så ville vi lave noget, der var simpelt, fordi vi synes, at de menukort vi så, når vi selv var ude at spise, var så besværlige at vælge ud fra, tilføjer hun.

Selve tarteletten får parret fra en bager, som kun producerer tarteletter til Café Alrø. – Det betyder meget, at det ikke bare er en klump dej, man får ind i munden, forklarer Hanne Ovesen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

20 kilometer med tarteletter

Tarteletter blev det altså. Og tarteletter er da også den dag i dag det, der trækker gæster til fra alle afkroge af landet. Således har parret talt sig frem til, at de gennem tiden har langet lige godt 160.000 tarteletter over disken, hvilket svarer til omkring 20 kilometers tarteletter, hvis man altså lægger dem på lige linje.

- For der går otte på en meter, fortæller Hanne Ovesen med et grin.

Og det udsagn må man vel stole på, eftersom Hanne Ovesen sideløbende med sit arbejde i caféen, de sidste mange år har undervist fuld tid i netop matematik på VIA University College.

Rækkevidden på tarteletter ser i øvrigt ud til at fortsætte. Siden Café Alrø åbnede for bestillinger til det kommende år i begyndelsen af september, er bestillingerne væltet ind, så parret i skrivende stund har over 3000 bestillinger i bogen.

- Det er helt vildt! Her i forgårs fik vi 70 bestillinger ind på en dag, fortæller Lene Henriksen.

- Fra første år har vi sagt, at vi tager et år ad gangen. Og det siger vi stadig. Så længe vi synes, det er sjovt, og så længe vi har energi og overskud til det, fortsætter vi. Men der er ingen tvivl om, at når du har 800-900 gæster på en uge i højsæsonen, så er det hårdt arbejde, fortæller Lene Henriksen, der her ses med Hanne Ovesen ved caféens opstart i 2010. Arkivfoto
Annonce

Blind med briller på

For selvom caféen kun har åbent få timer dagligt i højsæsonen og holder lukket fra oktober til marts, har den lille café stor succes, hvilket også har kunnet læses på bundlinjen, siden parret i 2017 omdannede deres enkeltmandsfirma til et anpartsselskab.

Således er cafeens nettoresultat tredoblet fra omkring 100.000 kroner i overskud i 2017 til omkring 300.000 kroner i 2018. Og selvom vi taler forholdsvis små tal, er det en udvikling, som parret selv er særdeles tilfredse med.

- Økonomien fejler ikke noget, slår Lene Henriksen fast.

For at det skulle gå dem så godt, dengang de startede, havde ingen af dem for alvor regnet med. Særligt fordi ingen af dem kom fra en baggrund i restaurationsbranchen.

- Vi anede ikke noget. Vi talte i blinde, og det var endda, selvom vi havde briller på, siger Lene Henriksen med et grin.

Humoren på stedet afspejler sig også i køkkenet. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

Mere end held

For eksempel havde parret til at begynde med ingen dankortterminal, hvilket betød, at de det første år valgte at bede kunder uden kontanter om at overføre penge til dem i stedet. En øvelse, der krævede tillid, eftersom parret kun fik navn og adresse på de besøgende.

- Det var jo et værre bøvl, siger Hanne Ovesen og tilføjer:

- Men der var kun én, der snød os.

– Ja, ellers betalte alle, det var vi godt nok glade for, indskyder Lene Henriksen, der også kan komme i tanke om flere andre nybegynderfejl, de to har begået.

- At stå med en håndpisker og lave 30 liter sovs med hånden, det er ikke rart. Det gør ondt. Så nu er der håndmikser på. Og det er da først inden for de sidste tre år, at det er kommet til. Men det tog åbenbart lang tid, inden den faldt den tiøre, siger Lene Henriksen med et grin.

At det alligevel er lykkedes de to at skabe en succesfuld forretning på trods af deres manglende kendskab til branchen, mener de dog ikke kun skyldes held.

- Et eller andet sted så har vi været heldige, men vi har også været dygtige, siger Hanne Ovesen.

- Ja, vi har puklet for sagen, siger Lene Henriksen og tilføjer:

– Og vi har været tro mod vores gæster, for vi har altid været her.

Der er hverken frituregryde eller mikroovn i det lille køkken, da hofretten er og bliver tarteletter. – Og jeg lover dig, det bliver ikke anderledes, siger Lene Henriksen med et grin. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce

Måtte flytte fra privaten

Faktisk har parret ligefrem måtte ofre deres privatbolig på stedet for at kunne have et privatliv sideløbende med arbejdet.

- Vi havde boet derinde i næsten 10 år, fortæller Hanne Ovesen.

- Og det var meningen, at vi skulle blive boende der forever, indskyder Lene Henriksen og tilføjer:

- Men vi blev lidt presset af gæster, når vi havde fri.

Gæsterne havde svært ved at skelne mellem privaten og caféen, og til sidst flyttede parret ud.

- På sigt går det ikke. Man bliver nødt til at kunne sige: Nu tager vi hjem, fortæller Lene Henriksen.

Helt uden humor er flytningen dog ikke gået for sig; den tidligere private bolig er i dag en del af caféen og har meget passende fået navnet: Privaten.

– Folk kommer her, fordi de synes, her er en fed stemning og en god historie. Det er noget af det, der har gjort, at vi er her endnu, mener Lene Henriksen. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Tarteletter bliver der i dag serveret så mange af, at parret har været nødt til at ansætte flere medarbejdere i køkkenet for at kunne følge med efterspørgslen. I dag har de derfor otte medarbejdere på lønningslisten. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Når gryden er i kog, lyder gode gamle danske klassikere fra højtaleren. Sovsen er i øvrigt opbagt med fløde og smør. For som Lene Henriksen siger: – Alt det, som ikke er ægte varer, det kan man ikke lave en ordentlig sovs på. Foto: Laura Uldahl Aggernæs
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Sport For abonnenter

Alt andet end pletfri præstation mod Ajax: Her er Agesens forklaring

Annonce