Annonce
Randers

Efter aflysning af julefrokoster: Bjerget af tarteletter bliver mindre i år

Den store julekalas med tæt kontakt og brændevin i glassene må i år vige til fordel for mindre, intime komsammener privat, hvilket koster dyrt for restauranter og andre udbydere af årets juleselskaber. Foto: Annelene Petersen
Statsministerens varsling om aflysning af de store julefrokoster i år får alvorlige økonomiske konsekvenser for udbyderne af selskaber med masser af mad og drikke. Den lunkne julestemning er for længst nået til Randers.
Annonce

Randers: Sidste år lavede personalet på Fjordgården 15.000 tarteletter i forbindelse med årets julefrokoster. Så mange bliver det nok ikke til i år, vurderer chefen på Fjordgården, René Hartwig, der allerede har mærket konsekvenserne af, at statsministeren torsdag varslede nye restriktioner i lyset af stigende corona-smitte.

En kommende stramning af forsamlingsforbuddet rammer udbyderne af julefrokoster på pengepungen. Det har det allerede gjort hos Fjordgården, der lever af at afholde fester og ekspedere mad ud af huset. Fredag modtog Fjordgården fire aflysninger på selskaber. Torsdag aften var det to.

Annonce

Stor massakre

- Da hun lukkede ned sidste gang, var det en stor massakre. Når du har fuldt hus, så er der også meget at aflyse. Omkring 1. september havde vi næsten fuldt hus til alle julefrokoster, og så begyndte de at aflyse. De dage, hvor vi havde 140 bestillinger, blev til 40, og de er så ved at blive aflyst nu, fortæller René Hartwig.


Omkring 1. september havde vi næsten fuldt hus til alle julefrokoster, og så begyndte de at aflyse. De dage, hvor vi havde 140 bestillinger, blev til 40, og de er så ved at blive aflyst nu.

René Hartwig, Fjordgården


- Jeg tror ikke på, at der kommer flere selskaber resten af året, hvis hun lukker mere ned. Hvis der kun må forsamles 20 mennesker, tror jeg ikke meget på det. Der skal helst være minimum 30, hvis man skal holde en fest, og så er det fordi, man er flink. Man kan ikke leve af det, tilføjer René Hartwig.

Annonce

Slået tilbage til start

Hos Restaurant Funders i Randers Golf Klub løber bestillingerne af julefrokostselskaber traditionelt ind lige efter efterårsferien. Lige nu er telefonen meget stille.

Restauratør Briand Funder er nødt til at tænke alternativt for at få kunder i butikken. De store julefrokostselskaber bliver der ingen af i år. Arkivfoto: Morten Dueholm

- Vi har ikke mærket noget til den melding, der kom torsdag. Men generelt er vi bare slået tilbage til start. Efter forrige melding mistede vi praktisk taget alle de selskaber, vi havde. Alt, hvad vi har haft af store selskaber, er væk på grund af det begrænsede antal gæster, og de små og mellemstore selskaber har valgt at afvente situationen, siger restauratør Briand Funder, der i stedet forsøger at få budgettet til at hænge nogenlunde sammen ved at sælge mad ud af huset.

Annonce

Skruen i vandet

- Vi satser på, at folk holder noget derhjemme. Det bliver så i små, sluttede kredse, og det bliver en ordentlig gang juletapas i stedet for. Indhente det tabte gør vi ikke, men vi holder skruen i vandet, siger Briand Funder.

- Vi er nødt til at tænke alternativt. Indtil videre er der ikke store ordrer. Det største er måske på 20. Typisk ligger det på seks, otte, 10 personer, som folk synes, at det er ansvarligt at mødes.

Annonce

Drikkevarer

Briand Funder vurderer, at coronaen har kostet cirka halvanden million kroner i omsætning siden marts. Det er omkring en tredjedel af omsætningen, der er barberet væk.

- Jeg håber, vi får hjælp fra regeringen, fordi vi kommer til at mangle hele den del, der hedder drikkevarer. Det er der, vi tjener pengene. Det er fint nok med maden, men der skal altså mere til, siger Briand Funder.

Annonce

For egen regning

René Hartwig fra Fjordgården tror ikke på en hjælpende hånd fra Folketinget.

- Som det er i dag, er det for egen regning, og sådan tror jeg også, at det bliver fremover. Det er for godt til at være sandt, hvis de hjælper os. Sidste gang fik vi heller ikke så meget hjælp, men jeg fyrede heller ikke nogen. Vi er tre tilbage i køkkenet lige i øjeblikket, hvilket er tre færre end sidste år. Men jeg tror heller ikke, at vi kommer til at lave lige så meget.

Annonce

Travlhed i butikken

Trods aflysninger af store selskaber mærker René Hartwig alligevel travlhed i butikken i øjeblikket.


Nu har vi været her i 26 år. Vi skylder ikke nogen noget, og vi har aldrig købt noget, før vi havde pengene. Det er nok det, der er vores redning i dag.

René Hartwig, Fjordgården


- I denne her uge har vi haft rigtigt meget mad ud af huset, også mere end vi plejer. I mandags havde jeg to selskaber til mad ud af huset, nu har jeg 25. Men det er alligevel ikke nok til, at vi ikke taber penge. Nu har vi været her i 26 år. Vi skylder ikke nogen noget, og vi har aldrig købt noget, før vi havde pengene. Det er nok det, der er vores redning i dag, siger René Hartwig.

Han anslår, at han mister mere end en tredjedel af sin omsætning, og at det skyldes primært, at november og december er måneder, hvor der normalt er rygende travlt.

Annonce

Kontrollerede former

Indtil videre (fredag eftermiddag, red.) har statsminister Mette Frederiksen tøvet med at fremlægge detaljerne i de nye indgreb.

Men forsamlingsforbuddet, der lige nu har en grænse på 50 personer, er et af de områder, regeringen arbejder med, forlyder det.

Det er derfor, danskerne i år må indstille sig på, at sild, sylte og snaps skal indtages under mere kontrollerede former i mindre selskaber i privaten.

- Til en julefrokost bliver der råbt og danset. Der bliver indtaget anselige mængder alkohol. Det er noget af det, der kan danne basis for, at smitten spreder sig, lyder argumentet fra Mette Frederiksen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Harmonikasammenstød i Randers SØ

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Annonce