Annonce
Randers

Efter brand: Historisk kro jævnes med jorden

Ejerparret Hanne Hansen og Knud Leth har opgivet at genåbne Fårup Kro. I stedet bliver den brandskadede ejendom nu revet ned. Foto: Annelene Petersen
Håbet var at genopbygge Fårup Kro efter sommerens voldsomme brand på stedet, men omkostningerne og tidsforbruget har vist sig for omfattende. Derfor bliver den 156 år gamle kro nu revet ned.
Annonce

Fårup: Siden 1864 har Fårup Kro været byens lokale samlingssted. Et sted, hvor man kunne mødes med naboerne over en øl og en bid smørrebrød, og et sted, hvor man kunne fejre mærkedage og invitere gæster langvejsfra til både fest og overnatning på kroen. Men nu er det definitivt slut. Onsdag begynder nedrivningen af den gamle kro.

I slutningen af juli i år blev kroen offer for en voldsom brand, og det er de omfattende skader fra den, der er skyld i, at ejerparret nu har valgt at lægge deres hjertebarn i graven.

Branden opstod, da nogle håndværkerne var i gang med at brænde tagpap. Ilden derfra fik fat i et spær, og så gik det stærkt. Overetagen blev ædt af flammerne, mens underetagen stod tilbage med massive røg- og vandskader.

Annonce

Dyrt og tidskrævende

Branden sendte en chokbølge gennem byen, hvor mange - både unge og ældre - var stamkunder på kroen.


Vi har brugt tre år på at få kroen til at køre godt. Hvis vi først skal bygge den op igen, og efterfølgende skal bruge flere år på at få forretningen til at løbe rundt, ender det med, at tiden løber fra os. Vi er jo ikke 25 år længere.

Hanne Hansen, ejer af Fårup Kro


- Vi plejede at åbne klokken 15, hvor de første stamkunder dukkede op, og i løbet af dagen stødte flere til. Kroen var det lokale samlingspunkt, så efter den blev ødelagt af branden, er der mange, der har manglet et fast tilholdssted. Det gør mig så ked af det, fortæller Hanne Hansen, der sammen med sin mand Knud Leth ejer kroen.

Under branden 30. juli gik overetagen op i røg. Underetagen står der endnu, men med massive skader. Foto: Annelene Petersen

Derfor håbede parret efter branden, at det ville blive muligt at genopbygge stedet. Men nu har det vist sig umuligt. Dels kan de ikke få tilstrækkelig erstatning af forsikringen til, at det økonomisk er muligt at genopbygge stedet, og dels vil det kræve for meget tid.

- Vi har brugt tre år på at få kroen til at køre godt. Hvis vi først skal bygge den op igen, og efterfølgende skal bruge flere år på at få forretningen til at løbe rundt, ender det med, at tiden løber fra os. Vi er jo ikke 25 år længere, lyder det fra 55-årige Hanne Hansen.

Annonce

Et stykke historie

Derfor har parret nu valgt at lægge kroeventyret bag sig.

Da de er af den overbevisning, at en genåbning ville kræve en total genopbygning og ikke blot en renovering har de valgt at jævne ejendommen med jorden og efterfølgende sætte grunden til salg frem for at forsøge at få solgt den brandskadede ejendom.

Branden startede, da håndværkere var i gang med at brænde tagpap på kroen. Foto: Annelene Petersen

Det smerter dem dog, at et stykke historie nu forsvinder endegyldigt fra lokalsamfundet.

- Kroen har været her siden 1864, så jeg er ked af, at det er endt sådan her, siger Hanne Hansen.

Nedrivningsarbejdet går nu i gang, hvorefter grunden vil blive sat til salg. Foto: Annelene Petersen

Hun håber, at en iværksætter vil gribe muligheden for at skabe et nyt samlingssted på grunden. Hvis ikke en ny kro, så måske et værtshus.

- Jeg håber, der kommer et lille værtshus eller noget andet, der kan erstatte det samlingspunkt, kroen var, fastslår hun.

Annonce

Skal finde job

Hvad hun håber for sin egen fremtid, er hun til gengæld ikke helt afklaret med.

- Knud har ved siden af kroen både passet et almindeligt job og en campingplads, han ejer, og det gør han fortsat. Jeg levede af kroen, så jeg skal ud og finde mig et nyt arbejde. Hvad det bliver, ved jeg ikke, siger hun og tilføjer, at hun har en fortid som håndværker, og tiden måske er kommet til at vende tilbage til netop håndværksfaget.

Fårup Kro har stået urørt siden branden 30. juli. Foto: Annelene Petersen

- Jeg er uddannet elektriker, og arbejdede som vicevært på Fyn, da jeg mødte Knud og besluttede at flytte op til ham. Der skulle jeg så finde mig et nyt job, og så købte vi kroen. Men jeg er slet ikke udlært inden for restaurationsbranchen, det er selvlært, fortæller Hanne Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Annonce