Annoncørbetalt indhold

Efter færdselsuheld: Jeg dækker stadig for munden, når jeg smiler

42-årige Svend Erik Brøndum har fået smilet tilbage, efter 24 år med sorte tænder. Foto: Nanna Lørup Buch

I et voldsomt færdselsuheld for 24 år siden, slog 42-årige Svend Erik Brøndum sit hoved så voldsomt, at han mistede sin hukommelse, brækkede både over- og underkæbe og fik knust en stor del af tænderne i sin mund. De nye tænder, han fik lavet efter ulykken, var så grimme, at han har skammet sig over dem lige siden. Nu er Svend Erik Brøndum skiftet til en ny tandlæge, der med nye teknikker har bygget ham et nyt smil, han ikke længere er flov over.

Af Nanna Lørup Buch

42-årige boliginspektør Svend Erik Brøndum kan ikke selv huske, hvad der er sket fra trafikuheldet for 24 år siden og en måned frem, men han har fået at vide, hvad der skete den dag, hvor han fik ødelagt alle sine tænder.

- Vejen er i dag rettet ud, men den gang var den meget svingende og bumlet. Jeg kom ud i rabatten i en højrekurve. Jeg fik rettet bilen op i ren refleks, men vejen skiftede retning igen og jeg kom ud over rabatten i den anden side og endte ude på marken, hvor bilen slog flere kolbøtter. Bilen brød i brand, og jeg blev hevet ud af bilen af en bekendt, som jeg havde givet et lift fra busstoppestedet, siger Svend Erik Brøndum, der er født og opvokset i Laurberg, der ligger 15 kilometer syd for Randers. I 1995 flyttede han til Randers, og har boet her lige siden sammen med sin hustru, Sanne, som han har været sammen med i 19 år. Sammen har de tre børn på henholdsvis 9, 13 og 15 år.

Der skete heldigvis ikke noget med passageren, udover at han selvfølgelig var mærket af situationen, men for Svend Erik Brøndum blev trafikuheldet starten på 24 år fyldt med flovhed over de tænder, han fik lavet efterfølgende.

24 år med sorte tænder

- Jeg slog hovedet meget kraftigt, og de fleste af mine tænder i overmunden blev knust. Alle tænderne blev skadet, fordi de fik et ordentligt slag. Jeg fik efterfølgende lavet tænderne i Langå. Men det var en anden tid dengang, der var man meget autoritetstro, når man gik til tandlæge - de fortalte mig, hvordan de ville lave det, og så blev det lavet på den måde. Der var ikke så meget snak om, hvad jeg kunne tænke mig. Det blev aldrig nævnt som en mulighed, at det kunne laves på en anden måde, end den, de havde tænkt sig, siger han og tilføjer:

- Resultatet var sådan set fint nok - tænderne lignede da tænder, men de blev lavet af porcelæn med guld i kanterne. Guld bliver sort over tid, så alle mine tænder blev hurtigt sorte i kanten. Det var jeg meget ked af. Det så træls og meget grimt ud, siger Svend Erik Brøndum.

Svend Erik Brøndum var så flov over sine tænder, at han ikke havde lyst til at smile med åben mund mere.

- Jeg kunne se nogle grimme tænder hver dag, når jeg kiggede mig i spejlet i 24 år, så jeg havde slet ikke lyst til at smile. Folk sagde, at man ikke lagde mærke til det, men jeg ville selv have lagt mærke til det, hvis andre havde haft det, siger han.

For pinligt at gå til tandlæge

Siden den dårlige oplevelse hos tandlægen for 24 år siden, hvor Svend Erik Brøndum følte, at han fik ødelagt sit smil, har Svend Erik Brøndum haft det dårligt med at gå til tandlæge.

- Jeg følte, at folk kiggede på mine tænder, og ikke på mig. Jeg blev meget flov over det. Tænder er meget personligt - det er meget privat. Jeg syntes, at mine tænder var helt forfærdelige. Jeg var så pinlig over dem, at jeg ikke havde lyst til at gå til tandlæge, siger han.

Svend Erik Brøndum mistede tilliden til tandlæger, og når han blev nødsaget til at gå til tandlæge, var det altid hos den samme klinikassistent, som han og hans hustru kendte privat.

- Vi har en veninde, som er klinikassistent. Jeg har været meget tryg ved hende, så jeg er fuldt med hende, hver gang hun har skiftet job, siger han og tilføjer.

- Jeg blev gjort opmærksom på, at bæringerne, der var til mine tænder, var færdige - de holder normalt i 15 år, så de har da holdt fint. Men mine tænder skulle laves om. Jeg får lavet nogle ting, hos den tandlæge, som vores veninde var ansat hos, men så skifter hun job til en Tandlægecentret i Randers, så jeg flytter med hende. Da hun har været der lidt, fortæller hun mig, at jeg skal kigge ned på klinikken og få en af tandlægerne dernede til at kigge på mine tænder, for de er rigtig dygtige og bruger mange nye teknikker.

Svend Erik Brøndum skifter tandlæge til klinikassistentens nye arbejdsplads i Randers, og her oplever han noget, han aldrig har oplevet hos tandlæger før.

- De havde en hel anden tilgang til det at være tandlæge. De havde alle mulige smarte og nye teknikker med både 3D scanninger og en ny type røntgen. Jeg kunne se et billede af mig selv med nye tænder, inden det blev lavet. Jeg vidste slet ikke, at det var muligt. Han viste mig en masse nye ting, som jeg slet ikke troede var muligt - hold kæft hvor var det fedt, siger han.

Nye tænder gav smilet tilbage

I maj måned i år fik Svend Erik Brøndum pludselig mulighed for at få de tænder, han altid har drømt om - nogen, der ikke gjorde ham flov.

- Tandlægen rykkede det væk, der stadig var tilbage, og så har han bygget et helt nyt sæt til mig. Det sæt jeg har på nu er midlertidigt, indtil det rigtige sæt er færdiglavet i august. Det rigtige kommer til at se endnu pænere ud, end det midlertidige jeg har nu, som allerede er helt vildt pænt, siger han og tilføjer:

- Det fungerer bare. Jeg har tidligere oplevet, at mine tænder er faldet ud. Så sad man pludselig der en lørdag aften til fest med to tænder i hånden - og så har man ikke andet at gøre, end at vente til mandag, for at få det limet på igen. Det sker slet ikke mere, det fungerer bare.

Efter 24 år med tænder, der gjorde Svend Erik Brøndum flov, er det en hel omvæltning at have fået tænder, han ikke længere er flov over.

- Efter så lang tid med grimme tænder, vænner man sig til det til sidst. Det har stor betydning og det påvirker ens liv meget, når ikke har lyst til at åbne munden. Man har ikke lyst til at smile. Nu er de blevet lavet, og jeg er rigtig glad for resultatet. Jeg dækker stadig for munden, når jeg smiler, og så kommer jeg i tanke om, at det behøver jeg ikke at gøre mere, og så bliver jeg helt glad i låget - Nu skal jeg vænne mig til ikke at være flov over mine tænder mere. Det er pisse fedt. Jeg var helt vildt flov over det - det er jeg ikke mere, siger han.

Svend Erik Brøndum vurderer, at det kommer til at koste cirka 70.000 kroner i alt, når han er færdig med at få sine tænder lavet - heldigvis er han medlem af Danmark, så han får dækket noget af beløbet.

- Det koster selvfølgelig en pris at få lavet sine tænder, men det er det hele værd, så man ikke skal gå og være flov, siger han.

Denne artikel er sponsoreret af Tandlægecentret i Randers, der ønsker at sætte fokus på tandpleje.

Tandlægecentret i Randers

Nye patienter i Tandlægecentret i Randers er mere end velkomne. Tandlægecentret klarer alt det praktiske for dig i forhold til indhentning af tidligere journal og røntgenbilleder, i det omfang det er nødvendigt.

Men opbygning af den tillid, som er vigtig for begge parter, kommer ikke af sig selv.

Tandlægecentret i Randers vil gøre alt, hvad de kan for at opbygge denne tillid. Er du bange eller nervøs for at komme til tandlæge, kan du trygt henvende dig til Tandlægecentret, der har stor erfaring med patienter med tandlægeskræk.

Tidligere var tandlægen en autoritet, hvor der ikke var plads til spørgsmål eller forklaring undervejs. Sådan er det ikke hos Tandlægecentret i Randers. Det er meget vigtigt for klinikken, at du er glad for at få plejet dine tænder - både i forhold til den behandling du får udført, men også at du oplever en god og personlig service.

Svend Erik Brøndum fik ødelagt alle sine tænder i et trafikuheld for 24 år siden. - Det kunne hjælpe mange mennesker, hvis de vidste, at de kunne få lavet deres tænder, siger han. Foto: Nanna Lørup Buch
Svend Erik Brøndum har de sidste 24 år været så flov over sine tænder, at han ikke har nogen billeder af sig, hvor man kan se hans tænder. Nu er han ikke flov mere, og viser gladeligt sit nye smil frem, selvom han nogen gange tager sig selv i at glemme, at han har pæne tænder igen. Foto Nanna Lørup Buch

Om Annoncørbetalt indhold

Annoncørbetalt indhold er et annonceformat, der er blevet til i samarbejde mellem Jysk Fynske Mediers kommercielle afdelinger og en annoncør.

Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle medarbejdere er således ikke involveret i nogen faser af udviklingen af det betalte indhold. Lige som annoncørerne ikke har nogen indflydelse på det redaktionelle indhold på Jysk Fynske Mediers nyhedssites.

Når en artikel er markeret med ’annonce’ eller ‘annoncørbetalt indhold’, betyder det, at en annoncør har betalt for artiklen og har haft indflydelse på indholdet i den konkrete artikel.

Annoncørbetalt indhold skal leve op til Jysk Fynske Mediers nyhedssites øvrige stil, tone og den generelle kvalitet, som læserne normalt forventer sig at møde.

Annoncørbetalt indhold vil altid være tydeligt afmærket med ‘Annoncørbetalt indhold’ og annoncørens logo for at gøre det tydeligt for vores læsere, at artiklen er betalt. Desuden vil valg af skrifter, farver og design adskille sig fra Jysk Fynske Mediers uafhængige redaktionelle artikler for at undgå forveksling.