Annonce
Randers

Efter halmfattig høst: Verdo på jagt efter nye biobrændselstyper

Solsikken er en afgrøde, der kan bruges til meget. Kerne udnyttes til madolie, pulpen bruges til dyrefoder og nu kan skallerne bruges til varmeproduktion. Arkivfoto: Birgitte Bregnedal

Alternative biobrændselstyper er kommet i høj kurs, efter at halmhøsten har været under maksimalt pres fra vejret de seneste to somre. Derfor kigger Verdo nu på solsikkepiller, sheapiller og ligninpiller.

Randers: At høsten i år og i øvrigt også i 2017 gav et mindre udbytte af halm, end vi normalt har været vant til, har fået flere halmværker til at kigge sig om efter alternative biobrændselsformer.

Det mærkes hos Verdo:

- Vi oplever mange kunder, som er bekymrede for, om de har halm nok til hele den kommende fyringssæson på grund af tørken. I forrige sæson var vejret så vådt, at meget halm ikke kunne bjærges, og derfor har der ikke været gemt noget halm fra forrige sæson, og med den dårlige høst i år bliver der mangel på halm til brændsel i vinterhalvåret, siger Thomas Bornerup, divisionsdirektør for handel med brændsler i Verdo.

Han fortæller, at Verdo i flere år har konsolideret sig med at afprøve andre brændsesformer end halm.

- Jeg tror, at vi må vænne os til, at vi ikke skal satse på kun et produkt og kun få leverandører. Vejret bliver de kommende år nok mere ekstremt og derfor er det klogt at have flere produkter på hylden, siger Thomas Bornerup.

Annonce

Biobrændsel

Biobrændsel er fællesbetegnelsen for organisk brændsel.Typisk er biobrændsel affalds- og restprodukter fra papirproduktion, savværksproduktion eller fødevareproduktion.

Der er omkring 70 halmfyrede varmeværker i Danmark.

Kilde: Verdo

Piller af solsikkeskaller

Selv om høstudbyttet har været svingende over landet, så vil den kommende fyringssæson for flere af de 70 halmfyrede varmeværker blive præget af mangel på halm, mener Verdo.

Alternative biobrændsler som solsikkepiller kan være løsningen for billig og effektiv varmeforsyning. For et lavt halmudbytte betyder, at mange varmeværker kan forvente, at der ikke er halm nok til hele brændselssæsonen. Alternative brændsler som et supplement til halm bliver formentlig løsningen for mange halmfyrede varmeværker. Træpiller er et oplagt, men også dyrere, alternativ til halm, og derfor oplever Verdo en stigende efterspørgsel på andre biobrændsler. - Varmeværkerne er interesserede i at holde omkostningerne til brændslerne, og dermed og varmeprisen, nede. Derfor får vi forespørgsler på alternative brændsler, som eksempelvis solsikkepiller, der kan blandes med halm og træpiller, men er billigere. Ved at blande brændslerne kan varmeværkerne sikre effektiv og billig drift i fyringssæsonen, siger Thomas Bornerup.

På jagt efter nye former

Hos Verdo har man i en årrække testet og fyret med alternative biobrændsler på Randers Kraftvarmeværk. Udover solsikkepiller er sheapiller og på lidt længere sigt ligninpiller, der er et restprodukt efter papirproduktion, biobrændsler, som kan blandes med halm, prøvet af. - Vi orienterer os løbende om nye typer af biobrændsel. Dels fordi vores opgave er at finde organiske restprodukter, som kan omsættes til energi, og dels for at være på forkant med udviklingen når markedet ændrer sig, for eksempel som halmsituationen i år, så vi kan tilbyde værkerne alternativer til at sikre varmeforsyningen, siger Thomas Bornerup, der er sikker på at Verdo om ti år vil kunne tilbyde mange flere former for biobrændsel.

- Både fordi det ligger i tiden, at det er klogt at udnytte biprodukter fra industrien, der ellers bare ville ligge og rådne op, og ja, fordi det er smart rent samfundsmæssigt og økonomisk. Og vi er hele tiden på jagt efter nye Co2-neutrale biobrændselsformer til fornuftige priser, siger han.

For alle typer af alternative brændsler er det nødvendigt, at energianlægget er forberedt til at modtage andre biobrændsler. Ellers kan effekten udeblive eller være skadelig for anlægget. Den tekniske justering kan være alt fra en mindre regulering af den nuværende anlæg til eksempelvis et mobilt energianlæg, som er designet til de relevante biobrændsler.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Karakterer: Kaptajnen var suveræn for Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne her: Randers og OB holder snor i top-6 efter uafgjort

Annonce