Annonce
Randers

Efter historisk jødeangreb: Nu begynder retssagen mod Nordfront-nazister

Hærværket mod den jødiske gravplads i Randers fandt sted på årsdagen for krystalnatten - og samtidig med en lang række andre hærværks- og chikaneangreb mod jøder andre steder i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Foto: Annelene Petersen
Fredag starter retssagen mod to mænd, der blandt andet er tiltalt for at stå bag hærværket mod en jødisk gravplads i Randers. Læs med og få indblik i et anklageskrift, der vidner om et indædt had mod minoritetsgrupper.
Annonce

Randers: Natten mellem 9. og 10. november 1938 blev 91 tyske jøder mishandlet og dræbt. Flere end 25.000 jøder blev hentet i deres hjem og sendt i koncentrationslejr. Jødiske gravpladser blev skændet, 267 synagoger blev sat i brand eller ødelagt og 7500 jødiske forretninger plyndret og vandaliseret. Næste morgen lå der bjerge af glasskår i gaderne, og natten gik derfor over i historiebøgerne som "krystalnatten".

På årsdagen for krystalnatten i 2019 vågnede Norden op til et brutalt minde om den drabelige nat.

Flere steder i Danmark, Norge, Sverige og Finland var der i løbet af natten begået hærværk og påklistret gule stjerner på synagoger, skoler og jøders private hjem - stjerner, der er en kopi af dem, jøder blev tvunget til at bære under anden verdenskrig.

Annonce

Nordfront mistænkt

I Danmark var det i løbet af natten gået ud over jøder i Aalborg, Silkeborg, Aarhus, Vallensbæk og ikke mindst Randers. I sidstnævnte by var 84 gravsten på en jødisk gravplads blevet overhældt med grøn maling.

Den koordinerede skræmmekampagne mod jøder sendte en chokbølge gennem Danmark. Samtlige partier i Folketinget stod sammen om at fordømme handlingerne, der af personer i det jødiske samfund blev beskrevet som et af de mest voldsomme angreb mod danske jøder nogensinde.

En nat med fem danske angreb

På årsdagen for krystalnatten blev der hos politiet registreret hærværk og chikane mod jøder minimum fem forskellige steder i Danmark. Det viser en opgørelse lavet af dr.dk.

1) I Randers blev 84 jødiske gravsten overhældt med grøn maling. Nogle af dem blev også væltet eller fik påklistret en gul davidsstjerne. Samme nat blev der kastet maling på en bygning, der bærer en jødisk stjerne.

2) I Aarhus blev der anmeldt tre-fire tilfælde af klistermærker, der var hængt op ved jødiske institutioner eller private boliger.

3) I Silkeborg blev en gul davidsstjerne med teksten "Jude" klistret på postkassen hos et jødisk ægtepar.

4) I Aalborg blev der skrevet "Jude" med store, sorte bogstaver på muren ved en jødisk gravplads.

5) I Vallensbæk blev der malet en davidsstjerne og teksten "Nordfront" på gavlen af en jødisk mands private bolig.

Få dage senere blev to fremtrædende medlemmer af den nazistiske gruppe "Nordfront" sigtet for hærværket i Randers. Det drejer sig om en 39-årig mand fra Hobro, der er ledende medlem af Nordfront, samt en 28-årig mand fra Randers. Der er siden rejst tiltale mod begge mænd, og fredag starter retssagen mod dem ved byretten i Randers.

Annonce

Et langt anklageskrift

Avisen har fået aktindsigt i anklageskriftet mod mændene, og her fremgår det, at hærværket på gravpladsen er langt fra eneste tiltale, der de kommende uger vil blive taget op i retten.

Begge mænd er nemlig også tiltalt for i juni 2019 at have overmalet en regnbuefarvet bænk i Aarhus og omtalt "aktionen" med nedværdigende ord om homoseksuelle.

I september 2019 stod den 39-årige sammen med tre andre mænd, ifølge tiltalen, også bag hærværk mod en bogcafé i Aarhus, der sælger bøger om kommunisme.

Den 39-årige Nordfront-leder står desuden tiltalt for syv gange i løbet af 2018 at have udbredt voldsomt racistisk materiale på et russisk socialt medie. Her har han blandt andet delt en tegning af en jøde, der bliver sprøjtet med gassen "Zyklon B", hvor der på flasken står "Middel mod jøder. Den mest effektive måde at holde dit hus og din race ren på! Godkendt af A.H.".

Sagen mod de to mænd strækker sig over flere retsdage, og der forventes at falde dom 22. oktober 2020.

Fredag morgen satte Radio4 fokus på retssagen og talte i den forbindelse med Axel Præstmark, chefredaktør på Amtsavisen. Lyt med herunder.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce