Annonce
Randers

Efter nye regler om håndtering af tagplader: Kristoffer fandt en stabel asbesttagplader dumpet i naturen

Dette syn mødte Kristoffer Jensen 150 meter inde ad en privat grusvej. Pludselig er det blevet hans problem, at nogle vil af med asbestholdige - hvis de er det - tagplader. Foto: Kristoffer Jensen
Kort tid efter, at nye håndteringsregler er trådt i kraft, er den første stabel smidt af ved en privat grusvej i Randers. "Et værre svineri," kalder beboeren, der fandt tagpladerne, det. Både affaldsterminalen og formanden for miljø og teknik tager tilfældet alvorligt, for det er ikke dét, der er meningen med de nye regler.

Randers: Knap var splinternye regler om, at tagplader skal pakkes ind for at undgå asbestholdigt støv, trådt i kraft, før de første miljøfarlige tagplader endte dér, hvor de absolut ikke bør være: I naturen.

Kristoffer Jensen, Lykkeshøjvej, gjorde store øjne, da han pludselig fandt en stabel tagplader med en palle ovenpå stående ved en grusvej i nærheden af sit hjem - 1,7 kilometer fra genbrugspladsen i Randers.

De miljøfarlige tagplader bør slet ikke være i naturen, men skal afleveres på Randers Affaldsterminal. Foto: Kristoffer Jensen

Man kan jo ikke se på tagpladerne, om de indeholder asbest, men de kunne godt minde om nogle, der var asbestholdige, og de var dumpet 150 meter oppe ad en privat grusvej.

Annonce

- Det er noget værre svineri. Jeg kan slet ikke forstå, at nogen kan finde på det. Det er lige pludselig blevet min udfordring og mig, der skal sørge for at få det bortskaffet, siger han.

Nye regler

Han har noteret sig, at der er kommet nye regler på området, og at man nu skal pakke sine tagplader forsvarligt ind, hvis de skal afleveres. Og det kan måske have noget at gøre med, at en eller anden har fundet det for besværligt, og så i stedet er stablen læsset af i naturen.

- Men det er jo en helt forkert tankegang. Det er vel for at undgå asbest i naturen, at de skal køres det rette sted hen, siger Kristoffer Jensen, der tog billeder af den ulovlige dumpning.

- Jeg kan ikke forstå, at det skulle være et problem. Jeg har aldrig oplevet bøvl, hvis jeg har været i tvivl om noget og henvendt mig til folkene på genbrugspladsen. De har altid været klar til at hjælpe, siger han.

Annonce

Kunne have været værre

Det kunne dog have været værre, mener Kristoffer Jensen.

Noget værre svineri, kalder Kristoffer Jensen dumpningen. Foto: Kristoffer Jensen

- Ja, for her stod tagpladerne trods alt midt på en grusvej. De kunne jo have ligget i en grøft eller et læbælte et sted, hvor ingen nogensinde ville finde dem, siger han.

Hans udlejer tog sig i øvrigt af tagpladerne og lagde dem til en stabel, han selv skulle af med i forvejen, oplyser Kristoffer Jensen, der slog episoden op på Facebook i håb om, at tagpladernes ejermand ville melde sig selv, eller at nogen havde set aflæsningen.

Ingen af delene viste der sig held med.

Annonce

Afvises, hvis de ikke er pakket ind

Faktisk kan man ikke længere aflevere tagplader med asbest eller af eternit på lossepladsen. De skal i stedet indleveres til Randers Affaldsterminal, pakket ind i plastfolie, støvtætte poser eller bigbags. Er de ikke pakket ind, vil de blive afvist, lyder det fra affaldsterminalen.

Sådan gør du med asbest-affald

Sikker håndtering af asbest i Randers Kommune.

Alt asbestholdigt affald og eternit skal afleveres på Randers Affaldsterminal, Romalt Boulevard 64, 8960 Randers SØ.

Det er muligt at aflevere tagplader mandag til torsdag - klokken 7 til klokken 15. Fredag klokken 7 til klokken 14.

Asbestholdigt affald skal altid afleveres forsvarligt pakket ind i plastfolie, støvtætte poser eller bigbags. Det gælder både hele plader og mindre stykker.

Kravet gælder også asbestfrit eternit, da der ikke kan ses forskel.

Asbestholdigt affald, der ikke er pakket ind, så det overholder kravene, vil blive afvist.

Hvis dit asbestaffald er forsvarligt indpakket, så hjælper Randers Affaldsterminal selvfølgelig med at læsse større partier af.

Sektionsleder Allan Asp Poulsen, affald og genbrug i Randers Kommune har ikke før hørt om, at tagplader er smidt i naturen i Randers.

- Nej, det er første gang, jeg hører om det, siden de nye regler blev indført lige før sommerferien. Og det skal vi selvfølgelig forholde os til. Reglerne er kommet fra Arbejdstilsynet og er der for at beskytte vores medarbejdere for asbeststøv. Det er op til folk selv at håndtere tagplader korrekt, inden de afleveres, men vi skal naturligvis løbende overveje, om vi kan gøre det nemmere for borgerne at komme af med deres tagplader, siger Allan Asp Poulsen, der først vil undersøge, hvor stort problemet er, før han gør mere ved det.

Annonce

Nogle kommuner henter selv

Nogle kommuner har en afhentningsordning, hvor tagpladerne hentes hjemme hos borgerne, men det kommer ikke på tale i Randers, før end politikerne har været ind over, siger sektionslederen.

Asbestholdigt materiale skal nu pakkes ind. Arkivfoto: Mette Mørk

- Vi har ikke mulighed for det, så det skulle være en beslutning, der blev taget politisk, før det kunne blive en realitet, siger han.

Til gengæld vil han være åben over for at kunne tilbyde indpakningen på affaldsterminalen. Altså have indpakningen klar, så borgerne selv pakker ind, før medarbejderne overtager pladerne.

- Ja, det kunne for eksempel godt være en løsning, siger han.

Annonce

Havde tænkt tanken

Formanden for miljø og teknikudvalget i Randers Kommune, Frank Nørgaard (DF), havde tænkt tanken, at det kunne være, at nogle af tagpladerne ville ende i naturen, da han læste om de nye regler.

- Og det kan vi naturligvis ikke have. Jeg vil tage sagen op med folkene fra affald og genbrug med henblik på at finde ud af, hvor mange gange, der afvises folk med uindpakkede tagplader og for at høre, om der er noget, vi kan gøre for at lette afleveringen, siger Frank Nørgaard.

Han foreslår, at medarbejderne på affaldsterminalen måske kan håndtere uindpakkede tagplader ved at have støvmasker og beskyttelse på, eller det kan være, at der er andre løsninger.

- Men jeg vil også gerne opfordre folk til at lade være med at smide tagpladerne i naturen. Og hvis man ser det ske, eller finder tagplader, så meld det ind til kommunen - eventuelt til appen "Giv os et praj", siger Frank Nørgaard.

Annonce
Randers For abonnenter

Byggeboom uden ende: Randers får 2400 nye boliger de kommende fem år

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Søndagens coronatal: 353 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC

Videoanalyse: Flot præstation burde have givet Randers FC point mod topholdet

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra bittert nederlag i Herning: Central nøglespiller var bedst hos Randers FC

Randers FC

Se højdepunkterne: Et tidligt FCM-mål gjorde det svært for Randers FC i topopgør

Randers

En ødelagt hofte og et usædvanligt iværksætter-gen fik Stevnstrup Løbet op at køre: - Jeg kan slet ikke lade være, lyder det fra kvinden bag

Sport

Se videoen: 600 cykelryttere mindes Chris Anker Sørensen til cykelløb i Hammel

Randers For abonnenter

Formanden for Dansk Cyklistforbund træder i pedalerne, når han skal frem: Hvorfor tage flyet til København, når man kan cykle?

Randers

To sigtelser med fem minutters mellemrum i Randers

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Endnu et pizzeria i vælten: Skimmellignende belægninger giver sur smiley og bøde på 5000 kroner

Tyskland

Live: Valgstedsmålinger tyder på dødt løb - følg gyservalget i Tyskland

Leder For abonnenter

Boligboom: Stop enhver form for pyller og klynk - byg for pokker

Randers For abonnenter

Der er rift om 132 nye lejligheder på Gl. Hobrovej - tre måneder før, de står færdige, er en fjerdedel lejet ud

Danmark For abonnenter

Fem børn mistede deres mor: 35-årige Nanna døde på sin søns fødselsdag

Annonce