Annonce
Randers

Efter sidste års tørke: Nyt samarbejde skal begrænse antallet af naturbrande

Arkivfoto
Sidste sommer var rekordvarm, knastør og medførte et rekordstort antal natur- og markbrande – ikke mindst i Kronjylland og på Djursland. Men det skal et nyt samarbejde mellem brandvæsen og landbrug nu forsøge at lave om på.
Annonce

Randers: Sommeren 2018 bød på den voldsomste tørkeperiode i mands minde. En tørke, som betød, at brandfolk fra Beredskab og Sikkerhed alene i løbet af juli sidste år måtte rykke ud til 80 markbrande i Randers, Favrskov og på Djursland. Og dét vel at mærke ud af en total på 522 brandudrykninger for hele året.

Sammenlignet med sidste år har dette års sommer stadig til gode at nå op på et tilsvarende varme- og tørkeniveau. Men man skal ikke tage fejl af, at tørkeindekset er højt og ifølge DMI ligger på mellem syv og ni i størstedelen af landet.

Derfor er der ifølge Danske Beredskaber også en vis risiko for natur- og markbrande. Særligt nu, hvor landmændene for alvor sætter store maskiner i arbejde på tørre arealer og begynder at høste deres afgrøder.

- Vi ved, at danske landmænd er utrolig årvågne og gerne vil forebygge markbrande, men det er virkeligt vanskelige forhold, de skal arbejde under i en i forvejen meget travl periode, fortæller Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef for Danske Beredskaber.

Eksempler på gode råd

Nogle af rådene til landbruget op mod høstsæsonen lyder som følger:

Gør jævnligt, og minimum dagligt, rent for støv, kerner, avner mv., og rens særligt køleren og udstødningen.

Tjek maskinens behov for olie og vand, evt. mere smøreolie.

Des tørrere, varmere og mere blæsende det er; skærp opmærksomheden.

Drop tobakken, men husk mobiltelefonen med 112-app’en.

Hold skærebordet over jorden, så sten ikke rammes og giver gnister.

Lad ikke den varme maskine stå stille på områder med høj tør bevoksning eller tæt på andet let antændeligt.

Parkér en traktor med vandfyldt marksprøjte eller gyllevogn med spreder ved den mark, du høster.

Annonce

Spar kostbar tid

I et forsøg på at begrænse antallet af markbrande i 2019 har Danske Beredskaber for overblikkets skyld samlet de gode råd til landmanden. Disse råd vil i samarbejde med landbrugets fælles videnscenter, SEGES, blive delt rundt til relevante modtagere.

Et af rådene er ifølge Bjarne Nigaard blandt andet at huske at benytte ny teknik - i form af app'en, der hedder "112". Den kan nemlig spare kostbar tid, hvis uheldet er ude.

- Når man kører rundt og arbejder på syvende mark vest for stuehuset, så er det tit vanskeligt at opgive eksakt adresse eller kørevej. Men det kan app'en klare, fordi den ved nødopkald sender de eksakte koordinater til os, så vi med det samme ved, hvor vi skal sende brandbilerne hen, siger Bjarne Nigaard.

Danske Beredskaber er brancheforeningen for alle de danske brandvæsner. SEGES er landbrugets fælles videnscenter, og er en del af Landbrug & Fødevarer.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Kun højre kant på papiret: Vito skaber forvirring i ny rolle

Annonce