Annonce
Randers

Efter stress og depression: Nu udgiver han en krimi

Lige nu handler det for Ole Hagstrøm om ?Solstrejf? og de fire andre krimier, han har planlagt i en serie om den forhutlede konsulent Kristian Wang. Men der vil også komme andre bøger - ?om ikke andet, så fordi jeg trænger til en pause fra Wang,? siger han. Foto: Ole Jakobsen

Claus Hagstrøm fra Randers har sagt farvel til Kop & Kande i Randers Storcenter og Aarhus og goddag til forfatter-livet

Han er den typiske snushane og krimi-hovedperson, Kristian Wang. Enspænder. Et par laster eller tre. Lidt tung i sindet. Selvstændig konsulent i sikkerhedsbranchen og dermed tæt på politiets arbejde.

Claus Hagstrøm ved godt, at han med ?Solstrejf? skriver ind i en krimigenre, hvor mange andre allerede færdes. Skal han selv nævne noget, der adskiller hans fortælling fra andres, er det erotikken. Som han siger: - Ofte, når andre krimier kommer til det erotiske, bliver det udeladt. Sådan er det ikke i ?Solstrejf?. Foto: Ole Jakobsen

»For hvis man skal holde sig til det håndværk, der ligger bag at skrive en krimi, kan en hovedperson kun skæres på nogle få måder,« konstaterer forfatteren Claus Hagstrøm, der bor i Randers.

På mandag sender han sin debut-krimi "Solstrejf" ud i verden. En roman, hvor Kristian Wang sammen med kriminalbetjenten Signe Keldsen skal opklare et sadistisk mord på en ung kvinde.

Annonce

Det bliver en rejse ind i en lukket verden, kun de indviede kender til. En verden af sadomasochister, prostituerede og transseksuelle.

Og med en noget anderledes slutning, end man umiddelbart venter. For også det er en del af den klassiske krimi-model.

»Så man kan ikke på side 11 regne ud, at det var butleren, som gjorde det,« siger Claus Hagstrøm med et smil.

Debutromanen står som et slags monument over det totale u-turn, som den 43-årige forfatter har oplevet med sit liv.

Han voksede op i Horsens og tog en studentereksamen med fra Horsens Statsskole, inden han gik i butikslære og senere fik en lederuddannelse ved Dansk Supermarked og Mærsk.

Siden 90'erne har Randers været basen. Her sprang han ud som selvstændig og endte som indehaver af to store Kop & Kande-butikker, den ene i Randers Storcenter, den anden i Aarhus.

»Det gik fint i de brølende 00'ere, da der var penge nok«, som Claus Hagstrøm siger.

Men det krævede også masser af timer og intenst arbejde. Derfor lyder det umiddelbart som en happy end, at han kunne sælge til en af de store kapitalkæder.

»Men reaktionen kom, for jeg gik ned med en ordentlig omgang stress og depression,« fortæller han.

Og hvis nogle så tænker, at der på bankbogen stod et pænt antal millioner fra salget af de to butikker, holder det ikke. Huller fra andre projekter slugte stort set det hele.

For Claus Hagstrøm endte det derfor med en beslutning om at starte et nyt liv. Han realiserede, hvad han ejede, og begyndte at læse informationsvidenskab og kulturformidling på Københavns Universitet. Med succes. For med en bachelor i hus har han fået job på Erhversakademiet i Randers, hvor han som uddannelseskonsulent bl. a. skal undervise kommende ledere.

Samtidig har det nye liv givet plads til at skrive mere.

»Jeg har skrevet hele livet, også i de travle tider som erhvervsmand med slips holdt jeg fast i denne mere humanistiske side af mig selv,« siger han

Det blev dog dengang ved de private forsøg. For hvordan ville omgivelserne reagere, hvis den randrusianske forretningsmand pludselig sprang ud som forfatter.

Men det nye liv og årene på universitetet satte et anderledes lys på timerne med ordene, og for første gang tænkte Claus Hagstrøm, at teksterne skulle uden for matriklen.

Og hvorfor så netop en krimi?

»Jo, for i krimierne er der et bestemt håndværk, jeg kunne hænge mine historier op på« forklarer den 43-årige skribent.

Bagved gemmer sig læsning af rigtigt mange andre forfatteres værker - og ikke mindst krimier. Plus bl.a. den erotiske bestseller "Fifty Shades of Grey", der har været med til at spore handlingen i "Solstrejf" over i et miljø, hvor det handler om dominans og underkastelse.

Inspirationen fortæller Claus Hagstrøm gerne om, for den er vigtig. Men han pointerer også, at ud af de mange timers læsning, overvejelser og dagdrømmerier kommer historier, der er helt hans egne.

»Jeg har ikke svært ved at udtænke handlinger. Historierne er alle vegne, de skal bare samles op,« siger han.

Ordene understreges af en sætning på bagsiden af "Solstrejf": at romanen "er første bind i en serie på i alt fem bøger om den forhutlede konsulent Kristian Wang".

Så nok kan romanen læses som en selvstændig bog, men den bliver - om salget vil - også en del af en fortløbende historie.

»Jeg har lavet plot og persongallerier til dem alle fem. Det lagde jeg ud med, inden jeg skrev den første,« siger Claus Hagstrøm.

Så han er godt på vej med bog nr. to. Modsat "Solstrejf", som foregår i hovedstadsområdet, bliver Randers omdrejningspunktet for handlingen. Mens Horsens kommer på banen i den tredje krimi.

Og hvis man synes, at et løfte om fem bøger lyder lige overmodigt nok for en debutant, smiler Claus Hagstrøm et"måske".

»Men jeg er ikke et menneske, der gør tingene halvt. Jeg er ikke typen, der først stikker tåen i vandet. Jeg springer på hovedet i,« siger han.

"Solstrejf" udkommer på mandag hos forlaget Snepryd. Bogen er på 354 sider og koster 250 kr. Planen er, at næste bind i serien følger i 2017 og derefter en bog om året.

Annonce
Randers For abonnenter

Magtlisten i Randers nærmer sig toppen: Mød erhvervskvinden, der arbejder på at skabe en dansk pendant til Gucci, og som har en plads i top 20

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ingen har lyst til at tage ansvaret for det der foregår - men alle er enige om at det ikke er godt nok: Velkommen til Jobcentret

Randers For abonnenter

Søren kunne godt stoppe med at arbejde og bare leve af sine penge: Men han har stadig en vigtig mission at fuldføre

Østjylland

Kjeld skal så 22 kilometer blomsterbed - til fri plukning: I år er der en ny blomsterblanding på menuen

Kultur For abonnenter

Randers' middelaldereventyr i Kina klædt af til skindet: Jamen, han har jo slet ikke noget tøj på!

Bryggeri varsler dyrere øl: Tørke og krig sender forbrugerne til lommerne - endnu engang

Erhverv

Hypen for friturestegt bagværk er væk: Donut Shoppen lukker ned i Brødregade

Leder For abonnenter

Dagligt mere end 1000 biler på villavej: Vi forventer, at kommunen finder en løsning

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre end min far

Navne

Ejendomsmatador med rødder i Randers er død

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Randers

16-årig slog kvindelig togfører og låste sig inde på toilettet

Randers For abonnenter

50 lejere skal have ny udlejer: Lokal investor overtager markant investeringsejendom i det centrale Randers

Randers

Har du opdaget det? Nu kan du trille let ned på cykel- og gangstien under Hvidemøllebroen

Annonce