Annonce
Østjylland

Efter tragisk dødsbrand: Folketinget vedtager nye sikkerhedskrav for plejeboliger

Plejehjemsbranden på Farsøhthus endte med at koste tre kvinder livet. Arkivfoto: Jens Thaysen

På baggrund af den tragiske dødsbrand på Farsøhthus sidste år vedtog Folketinget torsdag at udvide det lovpligtige brandsyn i plejeboliger, ligesom dispensationer fra brandsikkerhedskravene fremover skal være tidsbegrænsede.

Annonce

Allingåbro: Som reaktion på den omfattende plejehjemsbrand på Farsøhthus 3. august 2018, hvor tre ældre kvinder mistede livet, har Folketinget torsdag vedtaget at ændre praksis omkring brandsikkerheden på landets plejeboliger.

Efter branden kom det frem, at bygningen ikke levede op til brandsikkerhedskravene. Blandt andet var der for år tilbage givet en dispensation for at installere et ellers lovpligtigt automatisk sprinkleranlæg. Det fik transport-, bygnings- og boligminister Ole Birk Olesen (LA) til at iværksætte en landsdækkende undersøgelse på området. Danske Beredskaber efterspurgte i den forbindelse større indflydelse i forbindelse med brandsyn.

Og det får de altså nu. Vedtagelsen i Folketinget betyder, at beredskabet fremover ikke kun har mulighed for at påtale driftsforhold omkring fejlagtig brug af bygninger, som før var tilfældet, men nu også kan påtale uhensigtsmæssigheder og ulovligheder i bygningers konstruktion og brandsikkerhed. Derudover skal fremtidige dispensationer fra brandkravene tidsbegrænses.

- Vi synes, det er godt for brandsikkerheden, at flere parter får mulighed for at agere, hvis man får øje på noget ved bygningen, der ikke er, som det burde være, siger Bjarne Nigaard, der er sekretariatschef hos Danske Beredskaber, i en pressemeddelelse.

Annonce

Plads til forbedring

Men selv om det vedtagne forslag er et skridt i den rigtige retning, kan sekretariatschefen i Danske Beredskaber stadig se plads til forbedring. Blandt andet påpeger han, at det ville være oplagt også at lade daginstitutioner, sygehuse og skoler være omfattet af samme regler.

- Det er alle steder, hvor en stor del af de personer, som opholder sig på stedet, ikke af egen kraft kan redde sig fra brand, præcis ligesom på et plejehjem. Derfor bør man også her være særligt opmærksom på, at brandsikkerheden er i orden, siger Bjarne Nigaard.

På Farsøhthus var der flere brud på, hvad der i dag er gældende lov omkring brandsikkerhed i bygningsreglementet. Men ved bygningens opførelse og ombygning var kravene anderledes, og derfor var de datidens krav, der var gældende for Farsøhthus. Den nye praksis, som Folketinget torsdag vedtog, ændrer ikke på, om brandkravene bør følge med tiden. Og det er en skam, mener Bjarne Nigaard.

- Det vil sige, at brandsikkerheden i rigtig mange bygninger er forældet, fordi der eksempelvis ikke blev stillet krav om automatisk brandalarm og sprinklere på opførelsestidspunktet. Her synes vi godt, man kan forlange, at i bygninger med folk, der ikke kan passe på sig selv, skal vi andre passe på dem med tidssvarende brandsikring og altså løbende opgradere brandsikkerheden til nutidens standard, siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Beboere savner bussen i Helstrup og Øster Velling: - De har taget vores livsnerve fra os

Annonce