Annonce
Livsstil

Efter varmen: Masser af haveliv

Den gamle italienske stangbønne gul rejebønne, Anellino giallo, er en virkelig lækker bønne. Foto: Birgitte Hasholt

Varmen i maj har givet håb om tidlige bønner.

Annonce

Mange af mine klummer er indledt med morgener. De dugvåde slags, hvor solen langsomt får magt, eller det vintergrå daggry med frost og sne, der på gode dage iklæder skoven eventyrdragt. I dag er det også morgen. Sommermorgen med stort "S". En hvislende varm dag er på vej, og det bliver ved. Man behøver ikke at spekulere på vejret, det står fuldstændig klart. Det er bare varmt.

DET KAN DU GØRE NU

Så bønner enten i potter til udplantning eller på friland. Man kan så bønner frem til midten af juli.Hvis du har forkultiveret bønner, er det tid til udplantning i køkkenhaven. Det er nødvendigt at være opmærksom på vanding, når vejret er varmt og tørt.

Byg stativer til stangbønnerne.

Hvis du som jeg har opgivet kampen mod skvalderkålen visse steder, men har nydt skvalderkålens smukke hvide kniplingsagtige blomstring, da klip de afblomstrede skærme af, så planten ikke smider frø.

Flot frodighed er et faktum, når man dyrker stangbønner i haven. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Den umiddelbare fare er drevet over

Havens hvide andeflok med en enkelt gnistrende kulsort and imellem kan godt lide morgenerne. Selvom der ikke er mange snegle på farten i denne knastørre og solrige periode, er det om morgenen, at sneglene trækker slimspor. Og jeg har lært mine ænder, at snegle er morgenmad. Ikke andet foder end snegle, før der er spist op.

Måske er snegle proppet med proteiner. Jeg kan i hvert fald se, at sneglene er godt voksefoder for mine unge ænder, og det er en fornøjelse, når dyr og mennesker kan gå hånd i hånd og hjælpe hinanden samtidig med, at trivsel er i højsædet. Til dig, der fulgte så godt med, da første kapitel om andeflokken blev skrevet, kan jeg kun sige: Det går stadig forrygende.

I begyndelsen var jeg lidt loren ved den løvefarvede hankat. Kunne han bringe sorg over haven ved at snuppe en ælling? Han var på nippet. Fik en lysende idé, kunne jeg se på halen, der langsomt gik frem og tilbage, imens det gule bliks pupil var en splint i midten og fæstnet til den yndige intetanende og forsvarsløse dunede ælling. Men jeg irettesatte Hampus, som er min store hankat og den eneste kat, som vi har, fordi katte er rovdyr. Hampus skal kun hjælpe med mus og rotter, og det er han fænomenal til. Han forstod også, at ællingerne er mine. Nu er ællingerne så store, at faren for kattens instinkt er drevet over. Det eneste, som hankatten kan finde på, er et udfald en sjælden gang, der kan tolkes som rent drilleri. Jeg kan nærmest se, at han griner, når han går forbi andeflokken og lige rykker abrupt med hovedet, så ænderne løber.

JEG ANBEFALER

Stangbønne, Phaseolus vulgaris, hvis du gerne vil spare på pladsen i køkkenhaven. Det er smart at udnytte pladsen i højden.Den lækre grønne stangbønne "Neckarkönigin" er god, hårdfør og produktiv. Denne bønne findes også i en anbefalelsesværdig gul udgave - en såkaldt voksbønne, som hedder "Neckargold".

Gul rejebønne, Anellino giallo, er en skøn, gammel og yderst velsmagende italiensk bønne. Anellino giallo er en stangbønne.

Dybt violette bønner er meget smukke. Sorten "Blauhilde" er god. "Blauhilde" er en stangbønne, der ovenikøbet sætter smukke purpurfarvede blomster.

Pralbønne, Phaseolus coccineus, er også en stangbønne og en utrolig dekorativ vækst. Pralbønne er ikke krævende at dyrke, men den ynder løs vandgennemtrængelig jord og en solfyldt vokseplads med læ. Afgrøden regnes for at være ret varmekrævende.

De mørke violette bønner er et smukt indslag. De blomstrer med lilla blomster. Violette bønner bliver grønne ved kogning. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce

Nyttehave-sprint

Løber gør planterne i haven også. Tomaterne stryger i vejret, græskar render hen ad jorden, og agurkerne ranker sig og sætter små fine frugter tidligere, end jeg plejer at have succes med. Vi plukker også jordbær. Jordbærrene modnedes de sidste dage i maj, hvilket er uhørt tidligt her, og sødmen fortsætter på fuldt tryk. Søde, saftige solmodne juni-jordbær.

Der er også håb om tidlige bønner. Første hold såede jeg i begyndelsen af maj i drivhuset. Det var lige, da varmeperioden satte ind, og jeg satsede på, at jordtemperaturen ville nå over 15 grader, som er den ideelle jordtemperatur, for at bønnerne spirer. Bønner kan kun spire, når det er varmt, ved for lav jordtemperatur rådner frøene. Sådybden for bønner er cirka fem centimeter. Jeg forspirer altid i drivhuset og giver bønneplanterne et par uger til at vokse i, hvorefter de bliver plantet ud i køkkenhaven. Udplantningen af første hold var allerede i maj.

Når jeg nævner bønner nu, er det, fordi bønner er en afgrøde, som man sætter i gang i juni. Maj skal være varm for, at man kan komme i gang dér. Det tidlige første hold bønner i maj i år er altså en undtagelse, især hvis man tænker på at så bønner på friland i stedet for i drivhuset.

Inden udplantning af forkultiverede vækster, hærdes planterne i tre til fem dage ved at have dem ude i nogle timer i skygge og læ. Planterne tages ind om natten. Efter hærdning plantes bønnerne på det blivende voksested i køkkenhaven. Hvis man vælger at så bønner udendørs, må nattemperaturen ikke krybe under syv grader, og man skal regne med en spiretid på cirka 14 dage på friland.

Jeg holder meget af de dekorative blå bønner, som dog bliver grønne, når de bliver kogt. Sidste år såede jeg en gul italiensk rejebønne, og den er også på programmet i år, fordi den er virkelig skøn. Den gule rejebønnes form er krum, smagen er smeltende lækker, konsistensen er perfekt. Både de blå bønner og den italienske gule rejebønne er stangbønner, som skal have et højt stativ at slynge sig op ad.

SÅDAN GØR DU

Stangbønne kræver 2 meter høje stativer. Hasselkæppe er perfekte til en tipi til stangbønne. Man kan også bruge rionet, der graves godt ned i jorden, så det står fast. Rionettet bruges til en række stangbønner.Pralbønner rækker op til 3 meter, de er yderst frodige og kræver ekstra høj solid støtte i form af et kraftigt stativ.

I køkkenhaven skal du regne med en afstand mellem bønneplanterne på 15 til 20 centimeter.

Dyrker man lave bønner, de såkaldte krybbønner, i rækker, da beregn cirka 15 centimeter mellem planterne og 40 centimeter mellem rækkerne.

Tænk ikke så meget på gødskning. Bønner er ikke særlig gødningskrævende, fordi planterne har små knolde på rødderne med kvælstofsamlende bakterier.

Bønneplanter har små knolde på rødderne med kvælstofsamlende bakterier, derfor er bønner ikke særlig gødningskrævende. Planterne trives som regel uden besvær. Foto: Birgitte Hasholt
Skvalderkål er genstridigt ukrudt med meget smuk blomstring, som nu er ved at være forbi. Skvalderkålen er forment adgang i køkkenhaven, men den kan tolereres visse andre steder. Foto: Birgitte Hasholt
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Randers

Memphis Mansion tynget af Mandelas datters død: - Hun var sådan et sødt menneske

Annonce