Annonce
Randers

Efterlysning: Kan du hjælpe med at finde oplysninger om 'Onkel Jens'?

Jens Jørgensen var ansat som afdelingsingeniør ved Randers Kommune og med specielt ansvar for Randers Havn. Arkivfoto: Annelene Petersen
Kender nogen til ingeniør Jens Jørgensen, hører redaktionen gerne nærmere.
Annonce
Denne artikel er et forsøg på eventuelt at finde frem til oplysninger, meget gerne også billeder, af en afdelingsingeniør ved navn Jens Jørgensen, som angiveligt indtil sin død omkring 1975-76 boede i et hus på adressen Køsters Allé 6 i Randers.
Når overskriften efterlyser "Onkel Jens", er forklaringen, at efterlysningen kommer fra en dame i Viborg, Marie Bøvling, hvis moster var gift med en tvillingbror til Jens Jørgensen, Christian Jørgensen, var hans navn. De var enæggede tvillinger, født den 9. september 1915.
Pudsigt nok uddannede tvillingerne sig begge til ingeniører. Christian Jørgensen var i mange år ansat ved Skive Kommune, og det var ham, der blandt meget andet stod for det omfattende projekt med nedrivninger af gamle bygninger og senere opførelse af den nuværende  banegårdsbygning i Skive i området.
Jens Jørgensen var ifølge Marie Bøvling afdelingsingeniør ved Randers Kommune med særligt ansvar for Randers Havn.
Bortset fra et kortere ægteskab med en kvinde ved navn Gunda - ifølge Marie Bøvling en meget smuk kvinde - boede Jens Jørgensen alene i huset på Køsters Allé 6.
Desuden ejede Jens Jørgensen i nogle år sammen med sin bror et sommerhus ved Saksild Strand - oprindelig faktisk blot en gammel togvogn med et primitivt toilet udenfor- Senere blev forholdene bedre, og Marie Bøvling husker med glæde tilbage på mange ferier ved Saksild Strand. På et tidspunkt solgte Christian Jørgensen i øvrigt sin del af sommerhuset til sin tvillingbror.
Det hus, der ligger på grunden i dag, har adressen Skovduevej 196. I tidligere tid hed vejen Fasanvej.
Annonce

Stridbar natur

Netop omkring sommerhuset ved Saksild Strand var der på et tidspunkt en byggesag, som Jens Jørgensen åbenbart involverede sig livligt i med ikke færre end 73 sider klage vedrørende byggelinje mod skel.
- Onkel Jens var åbenbart en rigtig irriterende mand, der klagede over en fuldstændig fast regel. Han var ved minister og amtmand med videre, men ville ikke kontaktes af den lille kommune. Hold nu op - det var ikke den Onkel Jens, som vi kendte, anfører Marie Bøvling.
Heller ikke begravelsen var helt sædvanlig.
- Den mest mærkelige, jeg har været med til, som Marie Bøvling noterer.
Den kirkelige del foregik efter sædvanen, men Jens Jørgensen havde bestemt, at et antal mennesker skulle være med til en middag på et sted - efter Marie Bøvlings hukommelse et pensionat - inde i byen, på 1. sal og i en stor sal. Her havde Jens Jørgensen selv indtaget sine måltider, og han havde bestemt, hvilke tre af hans yndlingsretter, der skulle serveres.
Der deltog omkring 30 i middagen, men undervejs blev der ikke mælet ét eneste ord - ingen taler, ingen samtaler mellem mennesker, der dog ellers kendte hinanden.
- Ikke noget muntert gravøl, men det er husket, som Marie Bøvling udtrykker det.
Nu er spørgsmålet så, om der blandt læserne skulle være nogle, der har kendt til Jens Jørgensen. Helt anonym kan han jo ikke have været som afdelingsingeniør ved Randers Kommune og med specielt ansvar for Randers Havn.
Annonce

Manglende fotos

Vi har gjort flere forsøg på at finde oplysninger om Jens Jørgensen, men forgæves. Heller ikke Randers Stadsarkiv har kunnet finde afgørende spor i form af billeder.
Og netop billeder har der sikkert været mange af - på et tidspunkt.
For Christian Jørgensen i Skive var en ivrig fotograf, ikke mindst i forbindelse med de mange projekter, han var med i. Han fremkaldte selv sine billeder og satte dem sirligt ind i mapper.
Men Christian Jørgensen døde ret ung, allerede i 1964, og hans enke flyttede siden nogle gange. Hun blev af familien foreslået at aflevere de mange billeder til lokalhistorisk arkiv i Skive - men ulykkeligvis betød tiltagende demens, at hun nok fik billederne anbragt i poser . desværre forvekslede hun dem med affald, og de gik tabt.
Negativerne er bevaret og afleveret til lokalhistorikerne i Skive, men de ligger angiveligt hulter til bulter her.
Kan nogen hjælpe med oplysninger om Jens Jørgensen, bedes man kontakte denne artikels forfatter.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce