Annonce
Randers

Ekspert: - Corona er rigtig dårlig nyt for boligmarkedet

Corona er rigtig dårlig nyt for boligmarkedet, fastslår direktør i Boligøkonomisk Videncenter, Curt Liliegreen. Arkivfoto: Thomas Lekfeldt.
Lokal ejendomsmægler viser stadig huse frem for interesserede købere, men der er sket et stort fald i boliger til salg.

Randers: Der blev i marts sat 4.471 nye villaer til salg i Danmark. Det er 14 procent færre end i marts 2019. Tallene stammer fra boligsiden.dk, som er ejendomsmæglernes fælles portal.

Og indehaveren af Home Randers, Peder Jakobsen, bekræfter, at der er mangel på henvendelser fra boligejere, der vil sælge:

- Vi kunne godt bruge nogle flere, der vil sælge. Der er ingen tvivl om, at der er trådt på bremsen. Det er der, vi kan mærke det.

Plejer der ikke at være knald på i påsken?

- Jo, der plejer at være mange, der sætter til salg op til påsken.

Peder Jakobsen hæfter sig dog også ved, at der stadig er interesse blandt købere for at se på nye boliger. Nogle der har solgt før corona-krisen og nu leder efter ny lejlighed eller villa. Han skal selv på arbejde i påsken og har derudover to andre mæglere på vagt.

Annonce

Et Fukushima øjeblik

En af landets førende eksperter på området, direktør i Boligøkonomisk Videncenter, cand.polit. Curt Liliegreen, siger, at corona er rigtig dårlig nyt for boligmarkedet:

- Det er simpelthen det danske boligmarkeds Fukushima øjeblik, siger Curt Liliegreen med henvisning til den flodbølge, der ramte den japanske by Fukushima den 11. marts 2011 og forårsagede eksplosion i atomkraftværket.

Ifølge Curt Liliegreen påvirker corona-krisen boligmarkedet på to måder i første ombæring:

- Den øjeblikkelig effekt er, at antal handler falder. Effekten gør sig gældende i 2. halvdel af marts, så det er meget foreløbigt, og det kan nå at blive en hel del værre

- Efter et stykke tid forplanter krisen sig ind i realøkonomien i form af et produktionsfald og tab af arbejdspladser. Det sker dels hurtigt i service, detailhandel og oplevelsessektor, dels mere snigende og gradvist i hele økonomien i takt med at den internationale samhandel rammes, vigtige råvarer og halvfabrikata forsinkes, og udlandsmarkedernes efterspørgsel svækkes. Effekten på boligmarkedet er forholdsvis markant. Det Økonomiske Råd regnede sig frem til prisfald på 8-11 procent på enfamiliehuse.

Riv 2020 ud af kalenderen

Curt Liliegreen hæfter sig ved, at der er stor usikkerhed om, hvordan corona-krisen vil forløbe. Det er usikkert, om virus vil mutere og gøre næste bølge endnu værre, der er usikkerhed om, hvor længe immunitet mod virus holde:

- Denne usikkerhed er så skræmmende, og vi risikerer mange skuffelser, der kan ryste finansmarkederne igen og igen. Jeg bemærker lige nu, at de ledende aktieindeks reagerer nærmest time-for-time på nyheder og håb. Det viser usikkerheden. Derfor skal vi passe på med at være alt for skråsikre. 2020 er usikkerhedens og frygtens år. Vi kan så kalde 2021 for ”håbets år”. Men lad os glemme 2020 og ejendomsmarkedet. Vi kan lige så godt rive året ud af kalenderen.

Fremvisning med håndsprit

Indehaveren af Home i Randers, ejendomsmægler Peder Jakobsen, vil ikke tilslutte sig den pessimistiske vurdering:

- Vi kan alle sammen bruge beregninger og statistik, men i den sidste ende er der ikke nogen der ved, hvor vi ender henne. Vi har lige haft en finanskrise, som varede en del år, den synes jeg egentlig, vi kom godt igennem.

Han tror heller ikke på beregningerne fra Det økonomiske Råd, som peger på, at villaer kan falde med op til 11 procent:

- Det tror jeg ikke, så tror jeg bare sælgeren bliver boende.

Peder Jakobsen og hans kolleger vil i påsken vise boliger frem til interesserede købere. Det foregår efter nye corona-regler:

- Vi siger, de højst må komme to og uden børn. Og så vil der være en mægler. Vi har håndsprit og handsker med.

Is i maven

Jyske Banks boligøkonom, Mikkel Høegh, har en række gode råd til boligejerne:

- Er du i markedet for at købe en bolig, så vil jeg personligt se situationen lidt an.

- Skal du sælge din bolig, vil jeg personligt også se tiden an. Ha' is i maven og tænk, at der snart kommer bedre tider igen fremfor at give et forhastet afslag i prisen.

- Er du boligejer og skal hverken sælge eller købe, vil jeg slå koldt vand i blodet. Det er muligt, at boligpriserne falder lidt, men givet, at jeg ikke skal flytte, tænker jeg, at jeg rider stormen af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Torsdagens færdselulykke ved Harridslev: 28-årig motorcyklist ramt af 57-årig bilist

Annonce