Annonce
Danmark

Eksperter er ikke bekymrede over stigende smitte - Men vinteren kan blive lumsk

Flere testes positive for coronavirus. De stigende smittetal bekymrer dog ikke eksperter. Arkivfoto: Mette Mørk
De seneste uger er coronasmitten herhjemme steget en hel del. Eksperter kalder udviklingen forventet og er generelt ikke bekymrede. For uvaccinerede kan vinterhalvåret dog blive en farlig affære.

Smittestigning: Det bliver kaldt tredje bølge. Hverken første eller anden bølge husker nogen af os formentlig som særlig sjove. Men denne gang er det hele anderledes.

De fleste af danskerne er fuldt vaccinerede, og netop den høje vaccinetilslutning er en game changer. Sådan lyder det fra de eksperter, som Avisen Danmark har talt med om de seneste ugers stigende smittetal.

- Umiddelbart er det hverken overraskende eller for så vidt udpræget truende, det, vi ser i øjeblikket, siger Allan Randrup Thomsen, professor i virologi ved Københavns Universitet.

Annonce

Hele humlen er, at det her udbrud er meget anderledes end de tidligere.

Lone Simonsen, professor

Heller ikke Lone Simonsen, professor i epidemiologi ved Roskilde Universitet, er overrasket - eller bekymret for den sags skyld.

- Hele humlen er, at det her udbrud er meget anderledes end de tidligere. Blandt os, der er vaccinerede, er der meget lille sandsynlighed for, at man bliver meget syg. Selvom smittetallene stiger, stiger indlæggelsestallene og dødeligheden ikke tilsvarende, siger hun.

Epidemiologen beskriver det som, at vi tidligere havde en farlig tigerpandemi på hånden, og at vi nu har taget tænderne ud af den. Den er altså ikke længere nær så farlig som tidligere.

Stigningerne vil fortsætte

Selvom eksperterne maner til ro trods stigende smitte, vil de dog ikke lægge skjul på forventningerne til, hvordan de kommende måneder bliver.

Smittetallene er allerede næsten fordoblet på kun en måneds tid, og det kan vi godt begynde at vænne os til. Stigningen vil nemlig efter alt at dømme fortsætte de kommende måneder i takt med, at temperaturerne bliver lavere, og vi rykker tættere sammen indendørs.

Godt tre ud af fire danskere er færdigvaccinerede, men det er som bekendt ingen sikkerhed for slet ikke at blive inficeret med coronavirus, forklarer Allan Randrup Thomsen:

- Du kan risikere at blive smittet, selvom du er vaccineret. Men overordnet set viser tallene, at du vil få et mildere forløb, hvis du overhovedet bliver inficeret.

Flere smittede med coronavirus

De seneste smittetal fra tirsdag eftermiddag viser 756 nye bekræftede tilfælde det seneste døgn. Den seneste uges tid har der dagligt været 600-800 nye bekræftede smittetilfælde. Til sammenligning var det daglige smittetal i perioden 14.-26. september alle dage under 400.

Også positivprocenten er højere. Den 18. september var 0,77 procent af de testede positive. Tirsdag den 19. oktober var 1,85 procent af de testede positive.

Bliver man som vaccineret alligevel så syg af virussen, at man skal indlægges, lyder det dog også fra overlægerne på de pågældende afdelinger, at de vaccinerede ikke er så alvorligt syge, som ikkevaccinerede. Vaccinerede patienter har altså generelt mildere forløb, hvis de rammes.

Annonce

Farligt efterår for uvaccinerede

Situationen er dog en helt anden, hvis man ser isoleret på de, der ikke er blevet vaccinerede mod virussen. De går formentlig et farligt efterår i møde, lyder det enstemmigt fra de to eksperter.

- Hvis man ikke er vaccineret og er på min alder - jeg er selv 60 år - så står man dårligt nu, for nu kommer der en ukontrolleret smitte, fordi restriktionerne er væk. Virussen finder de uvaccinerede her i løbet af vinteren. Min kollega Viggo Andreasen (lektor i matematisk epidemiologi ved RUC, red.) har foreslået, at omkring halvdelen af dem, der ikke er vaccinerede, vil blive smittet i løbet af de kommende måneder. Det tal, tror jeg ikke, er helt ved siden af, siger Lone Simonsen.

Årsagen til, at situationen er særligt risikabel for de uvaccinerede i dette vinterhalvår, er, at vi nu går igennem de kolde måneder, hvor smitten spreder sig særligt nemt, helt uden restriktioner. Det har vi ikke prøvet før, mens virussen har været iblandt os.

På grund af risikoen opfordrer Allan Randrup Thomsen alle voksne - særligt folk på 40 år eller derover - til at blive vaccinerede.

Annonce

Alt kan ske

De ubekymrede professorer er enige om, at det som udgangspunkt ikke bliver nødvendigt at gribe til restriktioner igen. Den del burde vi være ude over herhjemme.

Intet er dog udelukket. Alt kan stadig ske. For opstår der pludselig en ny, mere smitsom eller farligere variant end delta, kan meget ændre sig - og så kan der eksempelvis blive tale om lokale tiltag.

Og selvom coronavirus alene ikke kan lægge hospitalerne ned, vil sundhedsvæsenet formentlig alligevel være presset de kommende måneder, mener Allan Randrup Thomsen.

- Det er måske ulig min natur, men jeg er ikke voldsomt bekymret. Det kan da godt være, at vi får en udfordring, og det kan da også godt være, at hospitalerne kommer under et vist pres, men det bliver ikke på grund af corona alene. Det bliver også på grund af influenzaepedemi og efterslæb efter corona og sygeplejestrejke. Jeg tror, at man kommer til at rende hurtigt på hospitalerne det næste halve år, men jeg tror ikke, at vi andre behøver at være nervøse, siger han.

Annonce
Annonce
Randers For abonnenter

Smitten breder sig blandt politikerne: Borgmester Torben Hansen er også ramt af corona

Randers FC For abonnenter

Kommentar: Med Greve på holdet havde det formentlig heddet top 3

Indland

Kør tidligt, kør forsigtigt eller hold bilen hjemme: Det bliver en rigtig, rigtig våd onsdag

Alarm 112

Flere uheld end normalt: Kør forsigtigt det er glat

For abonnenter

Kassetænkning holder hjemløse fanget i hjemløshed

Randers For abonnenter

Coronasmittet borgmester var til gallapremiere med små 300 gæster: Sådan vil filmens producer tackle situationen

Danmark

Tirsdagens coronatal: Yderligere 4148 personer er smittet -  12 er døde

Østjylland

Hovedvej var spærret: 84-årig kvinde dræbt i ulykke

Randers

Kraftigt snefald på vej: Snestorm rammer store dele af Jylland

Politikere vil have en forklaring: Utrygt og bekymrende, at Forsvaret ikke delte viden om PFAS-forureninger

Randers

Meget fuld, råbende mand anholdt: Nægtede at forlade 7-Eleven

Randers For abonnenter

Sådan lyder dommen over Hvidsten-to'eren: Fantastisk flot film, men hvor er den dybere psykologiske vinkel?

Randers

Politiet søger vidner til cykelbrand ved Randers Station: - Undersøgelser tyder på påsat brand

Annonce