Annonce
Randers

Elever får styr på gælden

Emma Søgaard, Maria Rasmussen og Christian Hosie fra 1.z på Tradium Handelsgymnasiet fik alle tre gode råd til sund privatøkonomi. Foto: Jakob Lerche Fotografi

»Det er altid billigere at betale kontant, og tager du et lån, så tjek, hvad det er for et.« Sådan lød opfordringen, da 1.g?erne på Tradium Handelsgymnasiet forleden havde besøg fra projekt »Styr din gæld«.

Annonce

»Det er altid billigere at betale kontant, og tager du et lån, så tjek, hvad det er for et.« Sådan lød opfordringen, da 1.g'erne på Tradium Handelsgymnasiet forleden havde besøg fra projekt »Styr din gæld«.

Videoen med den tegnede figur af »Camilla« ledsages af casens autentiske stemme, der fortæller om, hvordan man kan ende op med en gæld på 750.000 kroner i en alder af 21 år - uden rigtigt at vide, hvad pengene er blevet brugt til.

1.g'erne fra Tradium Handelsgymnasiet lytter opmærksomt. De tilhører en generation, der stifter mere og mere gæld, og derfor var der torsdag 30. september sat tid af til besøg fra projekt »Styr din gæld« - et projekt støttet af Socialministeriet og varetaget af Forbrugerrådet, Danske Studerendes Fællesråd og Økonomer Uden Grænser.

Timerne til gæsteforedraget er godt givet ud, mener Finn Villumsen, matematiklærer for 1.z.

»En ting er, at vores elever lærer at styre andres økonomi - de skal også gerne lære at styre deres egen,« pointerer han.

Johan Sunekær og Morten Suusgaard, der som frivillige i projekt »Styr din gæld« står for undervisningen, forklarer forskellen på et debit- og kreditkort. De tager også de studerende ind omkring forskellige former for lån - lige fra det aftalte overtræk på bankkontoen til forbrugslånet, der oven i en høj rente er behæftet med diverse afgifter.

»Læs det med småt«, lyder opfordringen.

Foredraget går lige ind. Selvom RKI, inkasso og fogedretten ikke er helt ukendte størrelser, så er det godt at få dem sat ind i en sammenhæng, mener Christian Hosie, Maria Rasmussen og Emma Søberg fra 1.b. De er alle 17 år, og derfor endnu ikke på SU. Til gengæld tjener de deres egne penge.

Christian har lige startet sit eget firma op - »Magic Speakers« med højtalere til mobiltelefoner. Det kan han godt leve af, betror han. Maria passer børn og får cirka 2.000 kroner om måneden for det. Emma afløser i en tøjbutik, og det giver cirka 3.000 kroner om måneden.

For både Christian og Emma er lommepenge en saga blot. Maria får stadig lidt af sin mor i ny og næ.

Ingen af de tre kan dog genkende »Camillas« manglende konsekvensfølelse, når det drejer sig om at bruge penge. Men de nikker alle tre til spørgsmålet, om de kender jævnaldrende, der er ude på at skråplan med privatøkonomien.

pcb

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Ridse i lakken: Michael Aastrup vil kæmpe for at genvinde vælgernes tillid efter omdiskuteret udlandsrejse

Randers FC

Vito sikrede Randers FC endnu en sejr i generalprøven

Randers FC For abonnenter

Central midtbaneduo begynder at klikke: - Det har ikke altid set skidegodt ud

Annonce