x
Annonce
Østjylland

Elever giver køerne en hjælpende hånd

Kvæget i Østerskov får for andet år i træk en hjælpende hånd med at holde ahorntræerne nede i det lille stykke fredet egeskov. Privatfoto

Østerskov Efterskoles elever hjælper Mariagerfjord Kommune og en flok køer med at holde egeskoven i Hobro Østerskov fri for nye ahorn-træer.

I det vestlige hjørne af Hobro Østerskov ligger et ganske særligt stykke natur: Et lille stykke fredet egeskov, hvor man kan vandre mellem mere end 150 år gamle egetræer.

Annonce

Indtil for få år siden var denne lille naturperle ved at udvikle sig til en tæt og mørk skov. Det skyldtes i titusindvis af unge ahorntræer, der skød op fra skovbunden under de gamle ege. Med tiden ville de små træer vokse sig store og true med at skygge de gamle ege væk. Derfor fik kommunen skåret de mange træer ned, sat hegn omkring egeskoven og sat kreaturer ud i område, så de kunne græsse på skovens bunddække.

Resultatet har været, at egeskoven er blevet lysåben, og de gamle ege igen er kommet til deres ret. Dyrene gumler lystigt på nye ahornskud, men selv om de gør et ihærdigt forsøg, kan selv en flok sultne kreaturer ikke helt holde trit med de grønne planter.

Sidste år ryddede frivillige sammen med kommunen en del af opvæksten, men der skyder fortsat ahorn op flere steder, så lørdag den 24. oktober går det igen løs med ørnenæb og sav. Her drager frivillige fra Danmarks Naturfredningsforening og elever fra Østerskov Efterskole ud i Østerskov for at hjælpe Mariagerfjord Kommune med at holde egeskoven fri for opvækst.

Østerskov Efterskole tropper op til naturplejedagen med op mod 60 elever. Dermed er efterskolen en yderst vigtig del af arrangementet i egeskoven.

»Vi har en lærer på skolen, som i mange år har været aktiv i Danmarks Naturfredningsforening, og derfor er det ham, der ligesom er primus motor på vores deltagelse. Men vi kan godt lide, at eleverne kommer ud og får noget frisk luft, og så passer det godt sammen med den undervisningsform, vi har på skolen,« siger forstander på Østerskov Efterskole, Mads Lunau.

Og opbakningen fra de unge efterskoleelever bliver vel modtaget hos biolog i Mariagerfjord Kommune, Anders Horsten.

»Som det ser ud nu, så regner vi med, at dyrene allerede fra næste år kan klare det hele selv. På den måde har vi på to år, med en intensiv indsats fra mange frivillige, fået løst en stor udfordring i naturplejen. Og samtidig har mange mennesker haft et par gode timer i naturen,« siger han.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Lokal politisk bekymring for genåbning af institutioner og skoler: Det vil kræve ekstra ressourcer

Annonce