Annonce
Norddjurs

Eleverne vælter ind til ny friskole: To femteklasser og fyldt 0. klasse

Allerede fra første borgermøde i november 2018 har der været stor interesse for friskoleprojektet i Ørum. Nu er den interesse blevet omsat i elevtilmeldinger til skolens opstart efter sommerferien i år. Arkivfoto: Pia Pagaard M. Madsen
124 tilmeldte elever og fem til 10 nye hver uge. Det er øjebliksbilledet på Ørums nye friskole, som åbner efter sommerferien. - Væksten kommer, fordi kommunen har været nødt til at skære igen, forklarer Torben Lund, bestyrelsesformand for skolen.
Annonce

Ørum: 171 elever er skrevet op til Min Friskole, som åbner august 2020. 124 af dem til skolestart dette år. Resten er enten for unge til skolestart endnu eller skrevet op til skolens overbygning. Det er noget mere, end bestyrelsesformanden for den nye friskole, Torben Lund, havde regnet med.

- Vi havde jo håbet, at vi kunne starte med 90-100 elever, forklarer han.

Han har dog et godt bud på, hvorfor så mange melder sig ind. Endda flere helt fra Grenaa.

- Det er, fordi kommunen har været nødt til at skære igen. Der er ikke flere penge. Det er sådan, det er, konstaterer Torben Lund, som sad i kommunalbestyrelsen for Venstre før kommunesammenlægningen i 2007.

Formand Torben Lund og resten af skolebestyrelsen for Min Friskole i Ørum, som starter efter sommerferien, har fået travlt. - Vi vidste godt, at det er hårdt arbejde at starte en friskole, men det er også et fint og sjovt projekt, forklarer Torben Lund. Privatfoto
Annonce

Træt af konsekvenserne

- Jeg var ikke friskolemand, hvis vi går halvandet år tilbage, forklarer han.

Og han er også træt af de konsekvenser, som friskoleåbningen har for den lokale folkeskole, hvor han selv har gået 10 år, og som han selv ønsker at bevare.

- Fra første borgermøde har jeg sagt, at jeg tror, konsekvensen bliver, at Ørum Skole ender med at lukke. Det er træls. Men jeg har selv et barn i 3. klasse, og jeg tror ikke, det nuværende skolesystem kan give den bedst mulige uddannelse, forklarer Torben Lund.

Han understreger, at han ikke er ude på at svine folkeskolen til eller kaste med mudder. For situationen er, som den er i Norddjurs Kommune.

Annonce

Selvforstærkende effekt

En anden grund til de mange tilmeldinger i øjeblikket er den selvforstærkende effekt. For der er klasser, som begynder at blive fyldt på Min Friskole. Blandt andet er 0. klasse fyldt op allerede nu, og der er lavet to femteklasser på grund af 23 tilmeldinger til netop det klassetrin. Desuden er der også en 8. klasse nu, selvom det egentlig ikke var planen.

- Jeg er jo tømrer og ikke skolemand, så jeg syntes, vi kom lige rigeligt tæt på eksamen med en ottendeklasse. Men folk med forstand på det siger, at jeg ikke skal bekymre mig om det, fortæller Torben Lund.

Men nu er det slut med at åbne flere klasser og klassetrin til skolestarten i august.

- Det er selvfølgelig fristende at køre på, men vi har ikke søgt byggetilladelse til mere end det nuværende. Nu skal vi have startet ordentligt op på det, vi er gået i gang med, forklarer han.

For selvom byggetilladelserne er sendt ind og ifølge Torben Lund skulle glide lige igennem i kommunen, så er der mange andre ting, som skal falde på plads. Blandt andet er bestyrelsen i øjeblikket i gang med ansættelsesprocessen af en skoleleder. Ud af et ansøgerfelt på 14 er fem inviteret til samtale indenfor den nærmeste fremtid.

- Det var et godt felt. Der er også mange interesserede i den post, konstaterer han.

Annonce

Uopfordrede ansøgninger

Også antallet af lærere er blevet opgraderet. Fra syv planlagte ansættelser i første budget peger pilen nu på 10 ansatte. Og den kommende skole er åben for at besætte nogle af pladserne med opsagte lærere fra folkeskolerne i området.

- Der er stor efterspørgsel på de kommende lærerstillinger her. Der er mange, der spørger ind til dem, og vi har også allerede fået nogle uopfordrede ansøgninger, fortæller han.

Torben Lund kan sagtens forstå, at folkeskolelærere kan være fristet af muligheden for at undervise det halve antal elever til samme løn. En almindelig folkeskoleklasse har mellem 25 og 30 elever, mens klasserne på friskolen kommer til at have 15-18 elever hver.

- Men vi kan ikke ansætte dem alle, slår han fast.

Annonce

Fin proces

Han forventer, at elevtallet ender i nærheden af 150 før skolestart. Nu skal alle enderne bare lige bindes sammen.

- Vi vidste godt, at det var hårdt arbejde at starte en friskole, fortæller Torben Lund, som bruger op mod 25 timer om ugen på projektet i øjeblikket.

Sidste torsdag, hvor han havde et møde med kommende forældre fra 16-17, men intet om aftenen, var det første hverdagsaften i tre uger uden mødeforpligtelser i aftentimerne. Men han brokker sig ikke.

- Vi er 50-60 mand i projektet fordelt på seks arbejdsgrupper. Det er jo det, der giver mødeaktiviteten, forklarer han og tilføjer:

- Det er en fin og sjov proces at være en del af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Annonce