Annonce
Randers

Elevråd: De voksne lytter mere til skoleeleverne

Dem, der bestemmer, lytter til kommunens fælles elevråd, siger Jens Brinkmann, Laura Nørager og Daniel Mortensen, der gør klar til at række faklen videre til et nyt elevråd efter sommerferien. Foto: Annelene Petersen

- Det går den rigtige retning med at inddrage eleverne i beslutningerne, konkluderer tre medlemmer af Randers' første fælles elevråd.

Annonce

RANDERS: - Byrådet vil gerne lytte til os, skolebestyrelserne vil gerne høre på os, og vores kammerater bliver bedre til at henvende sig.

Jens Brinkmann, Laura Nørager og Daniel Mortensen - alle fra 8. klasse - sidder med i Rander' første fælles elevråd, der står overfor at afslutte sit første hele arbejds-skoleår. Og de har oplevet, at de bliver taget mere og mere alvorligt alle vegne.

- Det, der lige nu mangler, er, at vi selv byder ind med flere ideer til, hvordan vores skolegang skal være. Vi har siddet sammen i cirka halvandet år - vi tyvstartede lidt. Og det har indtil videre været en opstartsfase, hvor vi skulle finde vores egne ben og finde ud af, hvor meget elevrådet kan gabe over, siger de.

- Det fælles elevråd svæver et eller andet sted over elevrådene på de enkelte skoler. Og vi kan mere - blandt andet fordi vi har en mere direkte adgang til byrådet.

Tidligere handlede elevrådsarbejdet måske mest om at slippe for tysk og spise noget kage. I dag sidder vi alle med følelsen af, at vi har en reel indflydelse

Jens Brinkmann, Laura Nørager og Daniel Mortensen, Randers' fælles elevråd
- Vi har lagt et solidt fundament, så næste års fælles elevråd kan få gennemført endnu flere initiativer til glæde for de randrusianske skoleelever, siger Daniel Mortensen, Laura Nørager og Jens Brinkmann. Foto: Annelene Petersen
Annonce

Fra kage til indflydelse

Flere af de nuværende fælles elevrødder har tidligere siddet i deres egne, lokale elevråd.

- Og vi oplever en stor forskel. Tidligere handlede elevrådsarbejdet måske mest om at slippe for tysk og spise noget kage. I dag sidder vi alle med følelsen af, at vi har en reel indflydelse, at vi har noget at sige. Og det giver en helt anden selvtillid, siger de.

I og med at det første år er blevet brugt på at formulere, hvordan kommunens fælles elevråd overhovedet skal fungere, er det begrænset, hvor mange konkrete projekter, de 38 medlemmer har fået ført ud i livet.

- Men noget har vi da nået. Blandt andet har vi sat fokus på indeklimaet i vores klasselokaler.

Helt uden bump på vejen har det fælles elevråds første år naturligvis ikke været.

- Vi har måske savnet lidt mødedisciplin i egne rækker - vi har været nødt til at aflyse to planlagte møder, fortæller de.

Det fælles elevråd har planlagt otte heldagsmøder i løbet af skoleåret. Og det ene af de to aflyste møder bliver alligevel holdt på et andet tidspunkt inden sommerferien.

Annonce

Fundament at bygge på

- Og selv om vi ikke har nået så mange konkrete resultater i år, har det rigeligt været besværet værd, lyder det.

- Vi har defineret, hvad vores fælles elevråd kan arbejde med, så vi nu giver et solidt fundament videre til næste valgperiode.

En nyskabelse, de "gamle" elevrødder håber på kan forsætte næste skoleår en etableringen af en mere direkte kontakt mellem de fælles elevråd og de enkelte elever ude på skolerne.

- Som det er i dag, skal en henvendelse gå via en række forskellige led. Men vi vil gerne skabe muligheden for, at alle elever kan henvende sig direkte til det fælles elevråd - for eksempel via Facebook.

I forbindelse med etableringen af kommunens fælles elevråd har oplevelsen været, at elevinddragelsen i vigtige beslutninger har fået et voldsomt boost. Men allerede inden de nye tider, bevægede skolevæsenet i Randers sig i den retning.

Før spørgsmålet om, hvor mange lokalpolitikere, der er i fuld gang med at udklække sig selv i kommunens fælles elevråd, kunne besvares, skulle der først lige tælles lidt på knapper.

- Vi tror, at vi vil bidrage med ti lokalpolitikere, lød svaret.

- Resten kommer til at sidde i Folketinget.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Politiet nedlægger hotspot i Randers

Randers FC For abonnenter

Kvaliteten har manglet: Marxen har klart fokus til vigtig kamp mod Vejle

Randers

På mundbindkravets første dag: Lokalt pizzeria uddelte gratis burgere og pitaer til kunderne

Annonce