Elro Fonden har siden 2013 doneret mellem 10 og 12 millioner årligt til Elros tidligere forsyningsområde. Ifølge landsbyforsker har fondene en stigende betydning for det sociale liv i de danske landsbysamfund.
Råsted er ikke den eneste by i Randers opland, der har nydt godt af de økonomisk midler fra Elro Fonden. Faktisk har langt de fleste forsamlingshuse i Elro tidligere forsyningsområde hentet støttekroner fra Elro Fonden, der foruden forsamlingshuse blandt andet også støtter lokalteatre, spejderforeninger, museer og idrætsforeninger. Siden foreningen blev stiftet den 25. april 2013 har Elro Fonden årligt doneret mellem 10 og 12 millioner til ElroS tidligere forsyningsområde. Ifølge formand for Elro Fonden, Steen Thomsen fra Ajstrup, er det Elro Fondens hovedopgave at støtte op om det lokale initiativ, der kommer udvikling i lokalområderne til gavn.
»Da Elro fusionerede med EnergiMidt i april 2013 var der 202 millioner kroner til overs, der skulle bruges på forsyningsområdets borgere. Man besluttede at pengene blev investeret bedst ved at støtte op om velgørende formål i det tidligere forsyningsområde,« fortæller Steen Thomsen.
Senest har Elro Fonden købt billetter af Randers Egnsteater for 400.000 kroner, der opfører tyve kabaret forestillinger i Elros gamle forsyningsområde i sæsonen 2015-2016. Prisen for en billet kommer med Elro Fondens støtte ned på 40 kroner, der går til forsamlingshusene. Ifølge Jørgen Møller, landsbyforsker ved Aalborg Universitet, er det netop økonomiske støttekroner som disse, der puster liv i forsamlingshusene ude i de danske landsbyer:
»Fonde får en større betydning , og det er ikke kun Elro Fonden. Der findes et hav af fonde, hvis midler fylder mere og mere i kulturen ude i landsbyerne, hvor de dygtigste landsbysamfund holder styr på, hvilke fonde de kan søge,« fortæller Møller.
Jørgen Møller ser en udfordring for landsbyernes fremtid, hvis landsbyerne bliver for afhængige af fondes økonomiske midler:
»Det farlige er den dag, hvor der ikke længere er fondsmidler at søge, og landsbyerne ikke kan få tilskud til udviklingen. Jeg kender ikke til Råsteds situation, men de fleste forsamlingshuse kæmper en brav kamp for mennesker, der har brug for forsamlingshuset. Ser man i statistikkerne på, hvor meget forsamlingshuset fylder, så bliver de bare anvendt langt mindre end tidligere. Festkulturen har ændret sig, og det rammer også forsamlingshusene i Østjylland,« fortæller Jørgen Møller.