Annonce
Kultur

Emil har lavet en film om Scandias sidste minutter: Virksomheden har givet Danmark så meget

Endelig får Emil Andersens film om togfabrikken Scandias sidste minutter premiere. Det sker torsdag 21. januar online via Museum Østjylland.Foto: Annelene Petersen
Du har mulighed for at være med til premieren på 26-årige Emil Andersens film om afslutningen på et stykke industri-historie fra Randers, der i 150 år har været en væsentlig del af byens dna. Det foregår online. Museum Østjylland har lagt digital platform til Emils premiere. Og han glæder sig til endelig af få mulighed for at vise sin film, der på alle måder er selfmade.
Annonce

Randers: Han har aldrig før i sit 26-årige liv lavet en film. Men nu kan Emil Andersen skrive filmmager på sit cv, der ellers ikke er så prangende endda.

For han har ikke rigtig nogen uddannelse. Til gengæld har han en passion for tog. Og det er den, der har båret ham afsted og været drivkraften for hans filmprojekt " Scandia - De Sidste Dage". For der stod ikke skrevet over hans vugge, at han skulle lave film.

Egentlig har store del af hans voksenliv været en daldren rundt i sin hjemby Helsingør, hvor han med egne ord blev hængende i kontanthjælpssystemet med for meget hash og roderi.

- Men mit liv tog en drejning på 180 grader, da jeg besluttede sammen med min kæreste at komme væk fra Helsingør. Vi havnede i Randers. Og jeg har fået hjælp til at komme ud af det dynd, jeg var endt i. Jeg var den, der kom fra udredninger fra psykiatrien. Og jeg havde et  udtalt hasmisbrug, siger Emil Andersen og tilføjer:

- Jeg har brugt fire år af mit liv til at lappe mig selv sammen igen.

Og nu ved han også, hvad han vil med sin fremtid. Han vil være lastbilchauffør.

- Jeg regner med at starte på uddannelsen vej, gods og transport til august, siger Emil Andersen.

Annonce

Premiere online

Men førend han kommer til at sidde bag rattet på en Scania lastbil, skal hans filmprojekt realiseres.

"Scandia - De Sidste Timer"

Filmen er skrevet og produceret af Emil Andersen, Dronningborg.

Det er en kortfilm på syv minutter.

Premiere online torsdag 21. januar kl. 15, hvor Emil Andersen vil præsentere og vise sin film samt besvare spørgsmål bagefter.

Tilmelding på Museum Østjyllands Facebookside.

Det er gratis at være med.

Det sker torsdag 21. januar kl. 15. ved et online-arrangement, hvor Museum Østjylland har lagt digital platform til Emils filmpremiere. Førend den syv minutter lange kortfilm ryger i luften, vil Emil fortælle om sin film "Scandia - De Sidste Dage". Og han er efterfølgende klar til at svare på spørgsmål.

I den forbindelse vil han komme ind på sin passion for tog og ikke mindst på sin fascination af togvirksomheden i Dronningborg, som han i dag bor lige over for.

Togfabrikken Scandia flyttede i 1896 til den 22 hektar store grund i Dronningborg, hvor virksomheden producerede togvogne indtil april 2014, hvor de sidste medarbejderefik deres fyreseddel. Foto: Randers Stadsarkiv 

- Det er jo en virksomhed, der virkelig har betydet meget ikke bare for Randers, men for hele Danmark, understreger Emil Jensen, der med sin film gerne vil hylde virksomheden og fastholde et øjebliksbillede af, hvad den var en gang - før området forvandlede sig til Sporbyen og boligbebyggelse.

Og han kommer da også lige DSB til undsætning med bemærkningen:

- IC3-togene, der blev lavet i Randers, kører altså stadig rundt på skinnerne 30 år efter. Når vi befinder os i de tog, der blev produceret her, skal vi ikke bare tænke på forsinkelser. Vi skal også huske på, at man rent faktisk sidder i et stykke levende Danmarkshistorie.

Siger altså togentusiasten, der plejer sin interesse for tog som medlem af  den lokale Modeljernbaneklubben Gudenå.

Annonce

Film uden budget

- Det der med tog har ligget i mig, siden jeg var barn, siger han og glæder sig til at vise sin film frem.

Alt er lavet fra bunden af - det meste af Emil selv.

- Det er ren non-profit. Der er overhovedet ikke penge i det her. Statisterne har arbejdet gratis. Det samme har jeg som instruktør. Og jeg har fået hjælp af et par kammerater, siger Emil, der også har arrangeret den underliggende musik til filmen, ligesom han har skrevet manuskriptet.

Som titlen antyder er det virksomhedens sidste minutter som togfabrik, som Emil prøver at genskabe i sin fiktion. Han følger et par medarbejdere, da de af chefen får en telefonopringning og efterfølgende må komme med den triste nyhed, at fabrikken, der på det tidspunkt i 2014 hed Bombardier, skal lukke.

Lidt historie om Scandia

1861: Grundlagt af det britiske selskab Peto, Brassey & Betts i samarbejde med den danske stat.

1896: Flytter til den 22 hektar store grund i Dronningborg, tæt på jernbane og Randers Fjord.

1876: Omdannet til aktieselskab.

1914-29: Eneret på at levere togvogne til DSB.

1930: Overtaget af fabrikant Thomas B. Thrige.

1940-45: Havde store ordrer på togmateriel fra den danske stat samtidig nmed at man leverede til Tyskland.

1980-2000: Turbulente år. Problemer med at få lov til at levere til DSB.

2001: Overtaget af canadiske Bombardier.

April 2014: Lukker og slukker togeventyret i Randers.

Området, der i dag hedder Sporbyen,  er under forvandling til bebyggelse.

Det er dette sidste øjebliksbillede, som Emil har gået efter at genskabe i sin film, der blev optaget i sensommeren.

Og han er taknemmelig over, at Museum Østjylland har åbnet sin digitale dør for ham.

- Museum Østjylland er et åbent museum. Og vi glade for at være med til at få Emil Andersens film frem i lyset. Det betyder, at museet også er en platform, hvor lokale kulturskabere på et tidligt tidspunkt i deres karriere har mulighed for at dele deres værker med os andre, siger Klaus Sommer Paulsen, digital medarbejder på Museums Østjylland.

Og Emil glæder sig helt vildt til det bliver torsdag.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland For abonnenter

Corona-eksperten: Sådan kan vaccinen komme til at ændre din hverdag

Coronavirus

Få overblikket: Sådan bliver genåbningen i din kommune

Randers For abonnenter

Dilemma: Politikere står langt fra hinanden i ulykkelig sag i Assentoft - bygherren vil gøre alt for at finde en god løsning

Annonce