Annonce
Østjylland

En århushistorie? Nu er selv piratfiskene blevet vegetarer

Birgitte Bergmann er biolog ved Væksthusene. Det lykkedes ikke at få en piratfisk til at bide på guleroden, men det skulle efter sigende kunne lade sig gøre at fodre dem med agurker, gulerødder og kogte kartofler. Foto: Jesper Bech Pedersen
Det er da vist en århushistorie? Tja, den foregår i hvert fald i Væksthusene i Botanisk Have. Her har bestanden af piratfisk nu i et par år haft mere smag for kartofler end kød.
Annonce

AARHUS: Vi lever i en tid, hvor veganere har deres eget politiske parti, og hvor grønne plantebøffer skubber de røde hakkedrenge af tallerkenen.

Nu viser det sig, at også piratfisken er gået hen og blevet vegetar.

I hvert fald dem i Væksthusene i Botanisk Have.

- Jo, det er rigtigt nok, bekræfter Birgitte Bergmann, der er biolog:

- Vores piratfisk har stadig de skarpe tænder, men de spiser primært blade fra vandplanter og vegetation fra kanterne og frugt, som falder i vandet. Det ville de i hvert fald gøre i naturen. Vores får fiskefoder.

Gratis adgang til Væksthusene

  • Væksthusene ligger som en del af Botanisk Have i Aarhus
  • Har man aldrig været der, så kan det bedst beskrives som en slags Randers Regnskov, men med fokus på planter i stedet for dyr
  • Der er gratis adgang, og der er åbent fra 9-16 på hverdage og 10-17 i weekenden
Annonce

Udskiftet efter fingerbid

Tidligere svømmede der 'rigtige' piratfisk i bassinet i Væksthusene. Den slags, som ifølge Hollywood kan reducere et menneske til glatgnavede, hvide knogler i løbet af minutter.

Så aggressive er fiskene ikke i virkeligheden. Langtfra. Men for tre år siden, blev en af dem alligevel for nærgående, da en besøgende dreng stak sin finger i vandet.

- Vi har den indstilling, at man skal have lov at røre ved tingene hernede, men han blev desværre bidt. Vi havde haft piratfisk i årtier, uden der var sket noget, men lige den dag må en af fiskene have taget fejl og troet, at hans finger var mad. Det var vi selvfølgelig nødt til at gøre noget ved, fortæller Birgitte Bergmann.

Annonce

Byttede lige over

Løsningen blev en byttehandel med Den Blå Planet i København.

Her ville man meget gerne overtage de århusianske piratfisk. Til gengæld havde man nogle mindre krigeriske eksemplarer, som så kom til Aarhus i stedet.

- De hedder Red Hook Silver Dollar, dem vi har fået. Det er stadig en piratfisk, men det er en lidt mere fredelig fætter, som er noget mere sky. De gamle kom helt ind til kanten og piskede rundt i vandet, når de blev fodret, forklarer Birgitte Bergmann.

100 procent vegetariske er de nye piratfisk dog ikke.

- De kan godt tage en lille orm eller et insekt, hvis de støder på det. Men de lever primært plantebaseret. Omvendt så lever den anden type af piratfisk, som vi havde før, primært af kød, men også de spiser en smule planter. Så begge slags er lige som vi mennesker det, man kalder omnivorer (altædende), fortæller Birgitte Bergmann og tilføjer, at det helt sikkert er de vegetariske piratfisks kostplan, man bør kopiere, hvis man vil leve sundest.

Drengen, som blev bidt i 2016, mistede en luns kød på det yderste led af sin lillefinger, og han var efterfølgende omkring hospitalet for at få såret renset og forbundet.

Der findes flere forskellige underarter af piratfisk, og ikke alle har smag for kød trods fiskens ry som et ekstremt blodtørstigt rovdyr. Foto: Scanpix/Iris
De er SVÆRE at få et skud af i det uklare vand, piratfiskene. I hvert fald denne nye slags, som er mere sky end de piratfisk, der gik i bassinenet indtil 2016. De var frygtløse, og en enkelt endte da også med at bide en dreng i fingeren, som den formentlig forvekslede med en lækker orm eller fisk. Foto: Jesper Bech Pedersen
De gamle piratfisk, som blev overflyttet til Den Blå Planet på grund af glubskhed, trives og formerer sig i deres københavnske eksil. Det samme gør de nye fisk i Væksthusene i Aarhus. Så hele historien endte sådan set lykkeligt. Foto: Jesper Bech Pedersen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Henrik Knudsen efter selvmord i Elvis-familie: I den verden er der kun en ting, der tæller. Succes

Randers

Memphis Mansion tynget af Mandelas datters død: - Hun var sådan et sødt menneske

Annonce