Annonce
Kultur

En amerikaners lidenskab for nordisk musik

James D. Hicks imponerede, da han tirsdag viste, hvad han kan præstere på et orgel. Arkivfoto

Randers: Randers Festuge blev markeret i Sct. Mortens Kirke i tirsdags ved en vældig koncert med den amerikanske professor James D. Hicks.

Man har også tidligere kunnet høre fine amerikanske organister i Sct. Mortens Kirke, men James D. Hicks er noget særligt, idet han i mange år har beskæftiget sig intenst med de nordiske landes orgelmusik. Det er et ”ongoing” projekt for ham. ”Nordic Journey”, som han kalder det, begyndte i januar 2010 med udgivelsen af en dobbelt-CD indspillet på det historiske orgel i Linköping Domkirke i Sverige. Der fulgte bind efter bind i serien, med værker fra Sverige, Norge, Danmark, Island, Færøerne, Finland. De næste CD-er er planlagt at blive indspillet i Sverige og i Helligaandskirken i København.

James D. Hicks har på den ene side opdaget ukendte gamle komponister i arkiverne og på den anden side henvendt sig til nulevende komponister med en opfordring til at skrive nye værker.

Koncerten i Randers har været et vidnesbyrd derom: Fire af de seks værker, som James D. Hicks spillede, var blevet til på hans bestilling. Det drejer sig om Sven-Ingvart Mikkelsens ”Variationer og Fuga over en danske folkemelodi”, norske Kjell Mørk Karlsens ”Sinfonia Danica” og to værker af Sct. Mortens Kirkes organist Christian Præstholm: ”Fantasi over brudedans fra Sønderho” og ”Variationer over den danske folkemelodi ’En yndig og frydefuld sommertid’”.

Selvfølgelig er musik noget, man bestiller. De største komponister har skrevet på bestilling – indtil romantikken lancerede den arrogante idé om den uafhængige komponist, alene bevæget af sin inspiration. I virkeligheden sætter opgaven inspirationen i gang – arbejdet skal laves og lykkes på bedste vis.

Det, de tre ”bestilte” komponister havde til fælles, var, at de tog afsæt i den eksisterende tradition, i kendte melodier (fra ”Dronning Dagmar ligger udi Ribe syg” til ”En yndig og frydefuld sommertid”), som de bragte i helt nye, fantasifyldte udformninger. De tre komponister gjorde samtidig godt brug af orglets enorme udtryksmuligheder, hvor melodierne kan lyde rent og mildt eller svulme op til et orkesters fanfare.

Og fanfaren manglede ikke. Der var ”pomp og pragt”, men der var også noget andet: Den subtile komposition, varierende stemninger, eftertænksomhed.

James D. Hicks var imponerende – en fejlfri teknik, koblet sammen med et enormt mentalt og fysisk overskud. Det er rørende, at denne brillante organist fra Califon, New Jersey, yder et så stort bidrag til vores egen danske orgelmusik.

Randers Festuge

5. Sommerkoncert i Sct. Mortens Kirke

Dansk eller dansk-inspireret orgelmusik

Prof. James D. Hicks (USA), 13. august.

Annonce
Forsiden netop nu
Annonce