Annonce
Norddjurs

En ballon i maven gav Hanne Bowman mere energi

Genrefoto: Anna Opoleva/Panthermedia/Ritzau Scanpix
Et stigende antal overvægtige danskere vil have en silikoneballon til at fylde i mavesækken.

Auning: En lys bluse med store lyserøde blomster kommer frem fra klædeskabet i parcelhuset i Auning på Djursland.

- Det er én af dem, jeg har fået syet kiler i, så jeg kunne være i den. Det behøver jeg ikke i dag, siger blusens ejer stolt til DR Østjylland.

47-årige Hanne Bowman har siden maj tabt 23 kilo, 53 centimeter og gået fra en størrelse 52-54 til en noget mindre 44.

- Jeg er blevet for nærig til at købe nyt tøj, for jeg vil gerne smide lidt mere vægt. Det giver mod på at fortsætte, da det er et klap på skulderen, at jeg ikke kan passe mit tøj mere, siger Hanne Bowman til DR Østjylland.

Hun har været ved lægen flere gange og betalt for en personlig træner for at tabe sig, men vægten var stadig for høj, og det samme var blodtrykket, som lå over 200. Til sidst valgte hun at tage på privathospital for at få ført en silikoneballon gennem spiserøret og ned i mavesækken. Ballonen bliver fyldt med saltvand, hvorefter den skal ligge i et halvt til et helt år. Den skal være med til at give en mæthedsfornemmelse og sørge for, at der ikke er plads til så meget mad.

Stigende interesse

Behandlingen kostede Hanne Bowman 23.000 kroner, men hun kunne ikke se andre muligheder.

- Det var en træls overvejelse, for det er mange penge at tage væk fra sin mand og sin datter på 15 år, som kunne have brugt pengene på en ferie eller nyt tøj, siger hun og tilføjer til DR Østjylland:

- Men ellers var jeg endt på sygehuset med en blodprop på grund af mit blodtryk. Det var sidste chance for at komme ned i vægt, så jeg skulle have den hjælp, siger Hanne Bowman.

Ifølge DR Østjylland er Hanne Bowman langt fra den eneste, der har valgt at fylde mavesækken med en ballon. Sundhedsdatastyrelsen har ikke overblik over antallet af behandlinger med maveballoner, men privatklinikkerne i Kolding og Charlottenlund har de seneste tre år lagt 1.500 maveballoner ned i maven på overvægtige danskere, og de oplyser, at det er en stigning på 10 procent i 2019.

Klinikken Endolet i Aarhus mærker også en stigende interesse for maveballoner, fortæller læge Jeppe Skov, der på et år har lagt 50 maveballoner.

Maveballonen koster mellem 19.000 og 27.000 kroner, og der er kun plads til en rugbrødsmad med pålæg til frokost, men Jeppe Skov afviser, at det bare er en dyr måde at få fyldt maven op.

- Målet er, at man skal finde et passende underskud af kalorier, så man får et passende vægttab. Vi anbefaler altid, at maveballonen bliver kombineret med et diætistforløb af minimum samme varighed, så ballonen ikke står alene, siger han til DR Østjylland.

Annonce

Kilo kommer snigende

Ballonbehandlingen bliver kun udført på privathospitaler, og selvom der ikke er forsket i langtidseffekten af dem, fortæller overlæge ved Steno Diabetes Center Aarhus og professor ved Aarhus Universitet Jens Meldgaard Bruun, at der tidligere har været problemer som følge af behandlingen.

- Nogle af de ældre maveballoner lækkede og kunne glide længere ned i tarmen, så de kunne give tarmslyng og behov for, at man måtte fjerne dem, siger han. Det sker heldigvis sjældent, men der er ingen økonomisk hjælp at hente fra det offentlige til maveballonen, og det er der en god grund til, fortæller Jens Meldgaard Bruun til DR Østjylland.

- Det helt åbenlyse svar er, at de andre operationer er velundersøgte, og man har fulgt folk i mange år. Vi har data for gastric bypass-operationerne for op til 25 år, siger han.

Patientforeningen for overvægtige betegner maveballonen som et godt supplement til et stort vægttab, men der er en ulempe, fortæller Bjarne Lynderup, der er sekretariatsleder i foreningen.

- Ballonen ændrer ikke på den store kamp i ens vægttab - nemlig når man har tabt sig og skal bevare vægttabet. Vi kan ikke sige, at der er en dokumenteret effekt, men vi kan se, at man har gavn af det i forbindelse med vægttab. Men vi hører også, at kiloene kommer snigende tilbage, når ballonen er ude, forklarer han til DR Østjylland.

Annonce

Beholder tøjet

Hanne Bowman er dog ikke bekymret, men hun har også haft en diætist med på råd.

- Med et år på bagen og diætisthjælp hver 14. dag tror jeg godt, at jeg kan klare den, siger hun.

Med ballonen i maven skal hun spise mellem 1.200 og 1.400 kalorier om dagen.

- Det er almindelig mad bare i mindre portioner, for jeg skal kunne leve med det resten af livet, og jeg kan ikke holde en skrap kur, hvor jeg kun spiser grøntsager og fisk, siger Hanne Bowman.

Til gengæld var de første 14 dage med ballonen i maven ikke sjove, husker hun.

- Det var megahårdt til at starte på. Jeg lå syg 14 dage og var på rekreation hos min mor, men siden er det gået lag i slag, siger hun til DR Østjylland.

Hanne Bowman havde håbet på, at det ville fungere med ballonen, men hun havde ikke nødvendigvis forventet det.

- Jeg har hørt succeshistorier, hvor folk har tabt op til 30 kilo, men også skrækhistorier hvor ballonen sprang, og de fik taget den op, inden tiden var gået, siger hun.

For Hanne Bowman har det nye forhold til sin 15-årige datter betydet, at vægttabet skal holdes - også efter ballonen om et halvt år skal op.

Før i tiden lå hun altid på sofaen, når datteren kom hjem fra skole, fordi hun var træt og brugt efter en arbejdsdag, men vægttabet har givet hende mere energi.

- Min datter har fundet ud af, at hendes mor ikke er 'den tykke i klassen' mere. Hun er begyndt at få veninder med hjem, og det er blevet et fristed for dem, efter hun ikke er flov over mig mere, siger hun.

Derfor hænger de alt for store bluser og bukser også i klædeskabet et halvt år efter operationen.

- Jeg beholder tøjet. Det er måske fordi, det er rart at hoppe i, hvis jeg har haft en træls periode uden vægttab, for så kan jeg se forskellen, siger Hanne Bowman.

Annonce
Randers For abonnenter

DFs byrådsmedlem vil ikke vaccineres mod covid-19: - Jeg er for ung til at agere forsøgsperson og vil ikke lade mig presse til at blive stukket

Danmark

Torsdagens coronatal: For sjette dag i træk er der under 1000 nye smittetilfælde

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Jyske Bank er tæt på at være klar til at rykke ind i sit nye, bæredygtige randersdomicil

Randers FC For abonnenter

Timing, ambitionsniveau og erstatninger? Søren Pedersen går i dybden med profilsalg

Randers

Corona-tiden har været god for Lillebjørn

Randers For abonnenter

Her er ugens bolighandler i Randers

Alarm 112

Kedelig stigning i trafikken: Flere forsøgte at liste branderten hjem

Sport For abonnenter

Roser, nyopdagelse og oplagte punkter at forbedre: Ole Bitsch evaluerer testsejren mod Horsens

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Østjylland

Ny multibane i Grenaa: Idrætsforeninger vil skabe et nyt samlingspunkt for familier og unge

Randers

Borgmesterløfte: Plan for parkering er lige på trapperne - men ikke alle kan få en p-plads lige uden for døren

Danmark For abonnenter

Dalls analyse: Der er ingen udsigt til politisk indgreb i sygeplejerskernes strejke - endnu

Randers FC

Officielt: Randers FC sælger Greve

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK trak fra Horsens til sidst

Randers FC

Medie: Mathias Greve er til lægetjek i anden Superliga-klub

Annonce