Annonce
Kultur

En by i galaksen: Randers vil være landets stjerne-by

Der er dømt Star Wars i april , når Randers tager turen til galaksen. Foto: Jacob Lerche
Rigtig mange kulturaktører spiller med på galakse-temaet, der er blevet både vildere og større, fordi kommercielle og kommunale kræfter har fundet hinanden. Mange fantasy-fans vil uden tvivl valfarte til Randers i april, hvor det vil bimle og bamle af Star Wars-stemning. Af messe-gejl og klog viden.

Randers: Nørder, fagfolk, eksperter, legebørn og frem for alt ildsjæle bidrager kraftigt til, at Randers kan leve op til sin selvvalgte titel som "Randers - en by i galaksen".

For byen er ved at positionere sig som den danske by, hvor galakse-temaet bliver dyrket til både spas og alvor.

Hvor Odense har indtaget Harry Potter-universet, har man i Randers valgt at sende Star Wars og galakse-temaet ud i rummet.

Og den får fuld gas, når byen og vældig mange lokale aktører fejrer eventyret blandt planeter og stjerner i weekenden 12.-13. april, hvor det hele kulminerer.

Og så startede det hele faktisk i Randers Amtsavis, hvor bibliotekar Jacob Holm Krogsøe slog til lyd for, at Randers skulle blive til noget andet og større end sit ufortjente dårlige ry ude i landet. Og han inddrog en forestående Sci-Fi-Con-messe i Arena Randers, som privatmanden og Star Wars-entusiasten Benny Ray havde stablet på benene.

Det var en klumme, der vakte genklang i de kommunale korridorer. Randers sigtede mod galaksen. Og med lynets hast rejste biblioteket sig som den kulturelle medspiller til Rays messe.

Da Ray sidste år åbnede sin messe, ferniserede Randers Bibliotek sin samling af Star Wars-litteratur, der er landets største. Man indkaldte kloge folk som professor Svend Brinkmann, forfatteren Jakob Stegelmann og filmanmelderen Per Juul Carlsen til en snak om, hvordan man kan bruge populærfiktion i forhold til læring, læsning og folkeoplysning.

Så lettede rumkapslen. Og i år er der endnu mere at byde på i såvel kulturinstitutionerne som på messen, der lider af vokseværk og i år fylder to haller op med Sci-Fi-Con-effekter og en broget skare af handelsboder.

- Der har været en enorm forhåndsinteresse for messen lørdag. Vi forventer mindst 5.000 gæster. Der er pres på, siger Benny Ray, der en måned før messen havde solgt 214 salgsborde. Og dermed kunne melde næsten alt udsolgt.

Annonce

- Der har været en enorm forhåndsinteresse for messen lørdag. Vi forventer mindst 5.000 gæster.

Benny Ray, initiativtager til Sci-Con-Fi-messen i Arena Randers

Det her er stort

Symbolet på samarbejdet mellem det kommunale og kommercielle kan man bl.a. se lørdag 13. april, hvor shuttlebusser kører i pendulfart mellem Kulturhuset og Arena Randers.

Desuden medvirker bibliotekets paneldebattører, DR's Maria Månsson og Filmselskabets Per Juul Carlsen på Rays messe. Det samme gør Ian Livingstone - manden, der er far til bogserien "Sværd & Trolddom", ligesom han har været med til at udvikle computerspil og har haft fingeren på den digitale puls siden 1970'erne.

- Det er en drengedrøm der hermed går i opfyldelse. Helt fantastisk at det er lykkedes os at få fat i Ian Livingstone. Det er virkelig stort, siger Jacob Holm Krogsøe om det spændende besøg fra London.

Livingstone, der lige nu bruger masser af kræfter på at få etableret et par friskoler, Livingstone Academy, i London og Bournemouth, holder foredrag på Randers Bibliotek fredag, mens han dagen efter er at finde på Bennys messe i arenaen.

- Det giver god mening, at vi som kulturinstitution er med til at løfte Benny Rays messe med foredragsfolk. I forvejen har han jo inviteret mange andre spændende personer med relation til Star Wars-universet, understreger Jacob Krogsøe, der kan mærke, hvordan kendskabet til Randers som galakse-by spreder sig som ringe i vandet.

Krogsøe er en efterspurgt foredragsholder, der glad og gerne fortæller om galakse-projektet i Randers. Og mange tager hatten af for projektet, der ikke bare sigter mod en weekends sjov i gaden, men i det daglige bruger fantasy-universet pædagogisk i samarbejde med skolerne, hvor det handler om læring på nye måder.

- Randers fortjener et ordentligt omdømme. For det er en spændende kulturby, siger Jacob Krogsøe, der i sin tid knækkede læsekoden, da han blev præsenteret for Ian Livingstones banebrydende "Sværd & Trolddom"-serie.

Star Wars

Star Wars er en science fiction-saga, som foregår i "en fjern, fjern galakse for meget længe siden". Den første film i serien kom i 1977, og siden har filmene udviklet sig til en decideret franchise, der blandt andet rummer ni film, adskillige computerspil, bøger, fanfiktionnoveller, flere fanfilm og meget andet.

Universet og historien blev grundlagt af George Lucas, og er bl.a. kendetegnet ved et meget stort fiktivt univers med flere parallelle handlinger og en rig baggrund for historien. Filmene har en meget stor fanbase over hele verden.

Star Wars følger drengen Anakin Skywalkers vej mod at blive jediridder. Et bærende element i filmene er Kraften. Det er en livskraft som bor i alt levende - noget mere end andet. Særlig kraft-sensitive individer kan optræne sig selv til at manipulere med sine omgivelser, såsom at flytte ting ved tankens kraft, eller påvirke andre personer. Jedi-riddere udvælges som små børn, hvis det opdages, at de har særlige evner indenfor Kraften, og de træner derpå dette hele livet.

Kilde: Wikipdia

Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

71-årig mand anholdt for at have kørt 22-årig værnepligtig ihjel: Havde parkeret bilen, så dens skader ikke var synlige

Annonce