Annonce
Portræt

En foregangsmand i Råby fylder 70 år

Jens Agner Rasmussen fylder 70 år mandag 15. juli. Foto: Mathias Fredslund Hansen
Jens Agner Rasmussen har fuld fart på sit landbrug og passer godt på den lokale Brugs.

Ordet foregangsmand klinger måske lidt fortidigt, men det passer glimrende på gårdejer Jens Agner Rasmussen, Ved Dammen 13, Råby. Mandag den 15. juli fylder han 70 år, men han har stadig fuld fart på sit landbrug og passer - i dobbelt forstand - godt på Brugsen i Råby, dels som en meget aktiv formand, dels som den person, som først af alle møder op, hvis en natlig alarm er aktiveret.

Hertil kan lægges flere forskellige andre roller til gavn for lokalsamfundet. Og så var Jens Agner Rasmussen - med egne ord - for nu snart to år siden ellers ved helt bogstaveligt at vælte byen!

Forklaringen er, at Jens Agner Rasmussen en dag kom kørende på Udbyhøjvej på sin mejetærsker med skærebordet monteret, da han pludselig ramtes af en blødning i hovedet. Ikke en hjerneblødning, men en blødning, der betød, at hans hjerne forskubbede sig halvandet centimeter. Muligvis et resultat af et fald længe forinden.

- Jeg lagde ud med at vælte en hæk. Så væltede jeg et vejskilt og en gadelampe. Heldigvis var der ingen biler på vejen, for så kunne det være gået helt galt, fortæller Jens Agner Rasmussen, der i dag er 100 procent frisk, og som kunne glæde sig over, at gode mennesker klarede høst og tilsåning, mens han selv kom til hægterne igen.

Annonce

Slægtsgård

Jens Agner Rasmussen har siden den 31. oktober 1977 ejet slægtsgården lige ud til det store og smukke gadekær. Der er fri udsigt fra stuehuset gennem en port.

Slægten på gården kan føres tilbage til år 1800, og Jens Agner Rasmussen er nu tæt på at slå sin bedstefars rekord om at have ejet gården længst. Bedstefar klarede 43 år.

Bortset fra 14 måneders værnepligt i Høvelte har Jens Agner Rasmussen altid boet og arbejdet på gården i Råby.

Jens Agner Rasmussens far døde i en alder af 72 år i 1977, mens hans mor blev 93 år og først døde i 2014.

Gården er udvidet stærkt i de år, Jens Agner Rasmussen har drevet den. Der er købt to andre gårde til og jord i flere omgange, senest her i år. Køer og grise er afløst af kødkvæg og traditionel kornavl. Plus fritgående høns, i øvrigt. En mindre skov hører også til gården med mulighed for at dyrke jagt.

Bestyrelser

Det er allerede nævnt, at Jens Agner Rasmussen er brugsforeningsformand, foreløbig gennem 33 år, og stærkt optaget af, at forretningen kan forblive et aktiv for Råby.

Inden fusionen med Sparekassen Hobro var Jens Agner Rasmussen formand for Gjerlev-Enslev Sparekasse og er stadig formand for dennes fond. Ved fusionen til Jutlander Bank blev Jens Agner Rasmussen medlem af repræsentantskabet, men må til sin store ærgrelse stoppe, fordi han fylder 70 år.

- Det er aldersdiskrimination, faktisk noget svineri, at man godt kan blive valgt til Folketinget efter at være fyldt 70, men man kan ikke have en post i et pengeinstitut, lyder det kontant og med henvisning til, at han jo selv er stoppet, så han hypper ikke egne kartofler.

I otte år var Jens Agner Rasmussen næstformand for Ommersyssel Landboforening og i lige så mange år formand for en vikarordning, der omfattede flere landboforeninger.

Helt lokalt har Jens Aage Rasmussen været formand for forsamlingshuset og vandværket. Og han var særdeles aktivt involveret i renoveringen af byens vidt berømte gadekær. Som nærmeste nabo nyder han dagligt at se hen over den blanke vandflade.

Ikke færdigmad

Jens Agner Rasmussen er forblevet ungkarl, så han sørger selv for rengøring og madlavning.

- Og det er altså ikke færdigmad, jeg lever af, understreger han.

Jens Agner Rasmussen er mellemste bror af tre. De to andre og deres familier bor i nærheden og ser stadig gården i Råby som et fælles samlingssted. Her kommer også til Jens Agner Rasmussens store glæde mange børn, så det er ikke et tilfælde, at han har lejet en hoppeborg, når han lørdag den 13. juli fra kl. 15 holder åbent hus i en ombygget kostald.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Konsulentfirma skal løse krisestemning i 'galehuset': Byrødder indkaldt til fortrolige samtaler

Danmark

Betjentsøn bragede ind i Diana: - Politiet skjulte sandheden og jeg blev dømt

Annonce