Annonce
Randers

En gammel drøm er gået i opfyldelse for Centrum

Foto: Richard Sylvestersen

Investering. Med indkøbet af maskiner, som laver hardcoveromslag til bøger, kan Centrum - Grafisk Færdiggørelse A/S i Randers nu tilbyde hele paletten inden for bogbinderi og står nu stærkt i fremtidens hårde konkurrence i branchen. Men vejen til at få opfyldt det store ønske blev mere udfordrende, end de tre ejere og søskende havde forventet.

Hos bogbinderiet Centrum - Grafisk Færdiggørelse A/S på Agerskellet i det nordlige Randers går de tre ejere og søskende Lars og Jan Justesen og Gitte Amby i øjeblikket rundt med armene i vejret og et stort smil på læben.

Foldere, hæfter, kalendere og bøger i tusindetal bliver bundet hos Centrum - Grafisk Færdiggørelse på Agerskellet. Foto: Richard Sylvestersen

Årsagen er, at det efter mange år endelig er blevet muligt for dem at få fat i det produktionsudstyr, som betyder, at virksomheden nu kan bogbinde hardcover-bøger

Foto: Richard Sylvestersen

»Det har været en drøm for både vores far og for os at komme til at kunne bogbinde de her typer bøger,« siger Gitte Amby, da ErhvervsMagasinet har lagt vejen forbi virksomheden for at høre historien om Centrums millioninvestering i nyt produktionsudstyr.

Annonce
Gitte Amby, Jan Justesen og Lars Justesen har stået i spidsen for Centrum - Grafisk Færdiggørelse siden 2001, hvor de tre søskende overtog firmaet fra deres far. Her ses de ved det nye produktionsudstyr, som kan lave hardcoveromslag til bøger. Foto. Richard Sylvestersen

En investering, som de tre ejere gennem et par måneder måtte kæmpe hårdt for at hive i land, hvilket vi vender tilbage til senere.

Først bladrer vi lige et par sider tilbage i virksomhedens historiebog. I 1971 købte Jørn Justesen J. Olsens Protokolfabrik i Adelgade. Dengang havde virksomheden 12 ansatte.

Det fortrykte papir kommer ind i afdelingen på paller i hele ark og skal først falses, foldes og derefter køres gennem maskinen, der hæfter eller limer de foldede ark sammen. Foto: Richard Sylvestersen

Fem år senere skiftede virksomheden navn til Bogbinderiet Centrum. I 2001 trådte Jørn Justesen tilbage og overlod styringen af virksomheden til sine tre børn.

I de første år gik det forrygende for børnene. Virksomheden blev udvidet i flere omgange, omsætningen steg, og medarbejderstaben nærmede sig 120 ansatte, da det gik allerbedst.

Og i 2008 syntes de tre ejere, at det var tid til at investere et tocifret millionbeløb i nyt produktionsudstyr for at få opfyldt drømmen om at kunne bogbinde bøger i hardcoveromslag.

»Men af en eller anden grund var der noget, som gjorde, at vi ventede lidt med indkøbet af de her maskiner. Og så kom krisen, og planerne blev lagt væk. Hvis vi havde købt maskinerne dengang, havde vi ikke været her i dag. Det havde virksomheden ikke kunnet bære. Der var én, som holdt hånden over os. Ingen af os kan huske, hvorfor idéen blev droppet,« lyder det fra de tre søskende.

Som mange steder ramte finanskrisen også Centrum hårdt. I dag er man knap 70 medarbejdere. Men krisen ramte endnu hårdere hos en konkurrent i Holstebro, som i oktober sidste år måtte gå konkurs.

Deres speciale var netop at bogbinde hardcover-bøger. Og der gik ikke mange sekunder, før Jan og Lars Justesen og Gitte Amby så en rigtig god mulighed for at få fingrene i de her maskiner til en billigere pris end sidste gang, de ville forøge maskinparken.

»Maskiner ved et konkursbo er en helt anden pris, end hvis det er nyt. Det er en tredjedel billigere. Det gør altså noget, at man kan holde prisen nede, så man er konkurrencedygtig over for konkurrenterne i Sverige, Tyskland og Polen,« påpeger Lars Justesen.

Konkurrentens konkurs betød også, at der nu var et kæmpe hul i markedet på de hardcover-opgaver, og den chance ville Centrum heller ikke gå glip af.

De kontaktede straks kuratoren for konkursboet for at få en dialog i gang og bød også på maskinerne, men de kunne ikke få nogen tilbagemeldinger fra kuratoren om, hvad der skulle ske med maskinerne. Indtil 14 dage før jul. Her modtog Jan Justesen en aften en mail om, at alt produktionudstyr var solgt til anden side.

Jan Justesen gik herefter i gang med det helt store detektivarbejde. Hvor var udstyret endt henne? Han havde hørt nogle rygter om, at det var en maskinhandler i Holland, som havde købt hele »pakken« fra konkursboet. Så Jan Justesen sendte en mail til alle maskinhandlere i Holland for at efterspørge det produktionsudstyr, de tre ejere så gerne ville have til Randers.

Dagen efter var der bid. Og den hollandske maskinhandler var klar til at lave en hurtig handel. De tre søskende rejste derefter til Holland for at underskrive papirerne, så drømmen endelig kunne gå i opfyldelse.

»Men det udstyr, vi gerne ville købe, var blevet solgt lige for næsen af os en time før, vi satte os ved bordet. Der blev godt nok stille ved bordet, da vi fik det at vide,« fortæller Jan Justesen.

»Det var en følelsesmæssig rutsjetur. Vi så det hele forsvinde ud af hænderne på os,« siger Gitte Amby.

Heldigvis stod der en anden maskine i Holstebro, som også kunne bruges. Den var nyere, men også langt dyrere. Så de tre ejere skulle pludselig meget hurtigt skaffe endnu mere kapital, hvis ikke handlen her også skulle glippe.

I starten var pengeinstituttet dog ikke helt med på at låne dem flere penge, men da Vækstfonden i Randers trådte til med hjælp, faldt tingene på plads, og de restende millioner kroner blev skaffet.

»Så var det hjem til tegnebrættet. En stor del af produktionen skulle flyttes rundt fysisk,« siger Jan Justesen.

Centrum måtte sælge nogle maskiner og flytte en hel afdeling, så produktionsudstyret, som fylder 400 kvadratmeter, kunne komme på plads i løbet af foråret.

Det tog tre mænd tre uger at demontere maskinerne i Holstebro, som ankom til Kronjylland i fem lastbiler.

Derefter brugte man tre-fire uger på at sætte maskinerne op i produktionshallen hos Centrum på Agerskellet.

»Det har taget godt to måneder at få hele huset på plads. Det har været en lang proces. Men planen, vi havde lagt, kørte fuldstændig efter bogen. Vi har indtil videre været forskånet for uheld,« siger Jan Justesen og Gitte Amby.

Og maskinerne er allerede godt kørende. Nu bliver den største opgave at få hele processen toptunet til højsæsonen, der sætter ind til september, når bøger til bogmesser og julesalg skal bindes.

»Det er store skridt, vi har taget, og i noget vi er fuldstændig grønne i. Vi har en stor kompetenceudfordring foran os, fordi de kompetencer, der skal til for at kunne køre de her maskiner i to-holdskift, har vi ikke i huset endnu. Vi har fået to medarbejdere ansat fra den tidligere virksomhed, så vi kunne komme lidt i gang,« siger Gitte Amby, som fortæller, at man er i færd med massiv oplæring internt i huset, hvor montører fra Tyskland er kommet herop for at oplære Centrums medarbejdere i brug af udstyret.

»Vi har også været så heldige, at den tidligere ejer af virksomheden i Holstebro siden januar er kommet hos os som konsulent og hjulpet os i gang. Han har hele tiden været med på sidelinjen og kunnet svare på vores spørgsmål,« siger Lars Justesen.

Efter maskinen er kommet op at køre, har Centrum taget kontakt til deres kunder, hvoraf hovedparten er trykkerier i både Danmark og i udlandet. Fortælle kunderne, at nu kan man tilbyde den her bogbindeløsning.

»Vi sidder lidt og tripper for at få flere opgaver. Der har været mange af vores kunder, som i årevis har spurgt, om vi ikke snart skulle i gang med den her opgave også. På trods af at vi er de største herhjemme medarbejdermæssigt, så har vi ikke kunnet løse alt inden for bogbinderi før nu,« siger Gitte Amby

»Vi er i dag de eneste i Danmark, som har hele paletten,« smiler Jan Justesen.

Det betyder, at Centrum i dag sørger for bogbinderi af blandt andet hæfter, foldere, kalendere, bøger - både softcover og hardcover. Og firmaet laver opgaver for nogle af de største virksomheder i Danmark som for eksempel Grundfos, Lego, Mærsk, Carlsberg, Dansommer og sågar Kongehuset.

»I princippet laver vi alt fra store telefonbøger til Sverige og til foldere til det lokale pizzeria,« som Lars Justesen formulerer det.

»Mange tænker nok, at når opgaven er trykt, så er den færdig. Men det er faktisk sådan, at når opgaven er trykt, så ligger den på et ark på cirka 1 meter gange 60 centimeter, som vi modtager. Det ligner ikke noget som helst, før det kommer ud af vores virksomhed,« siger Jan Justesen.

»Mange bliver overrasket over, når de kommer her og ser, hvor mange processer der egentlig skal til efter trykprocessen, for at der er noget, man kan læse i,« siger Gitte Amby.

Til sidst bliver vi lige nødt til at høre, hvordan faren, Jørn Justesen, har taget imod de nye maskiner, når han har besøgt sin tidligere virksomhed.

»Han er en glad mand. Der er ikke nogen tvivl om, at det også har været hans store drøm at få udstyret til at til at stå her. Han har selvfølgelig også lige nogle kommentarer til, hvordan det skal være, som vi ikke altid er enige i,« smiler Gitte Amby.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Fredagens coronatal: Næsten 4,5 millioner danskere har fået mindst ét stik med corona-sprøjten

Annonce
Annonce
Annonce
Randers

Dyrehaven begynder at skyde hjorte for at holde bestanden nede: EU-regler kan betyde, at næsten alle havens hjorte skal aflives

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Et velfærds-valgbudget med en luns til alle: Se her hvor politikerne vil lave nye tiltag i 2022-2024

Sport For abonnenter

Genlæs livebloggen: Randers HK smadrer sidste sæsons onde ånd

Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Danmark For abonnenter

Fuldtidsansat og fattig: Ulighed er blevet et stort tema ved tysk valg

Østjylland

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Annonce