Mens rigtig mange af os voksne nyder eller ser frem til ferie, har vi nogle helt unge, som i disse uger stifter deres første bekendtskab med at være på en arbejdsplads.
I sommerperioden skifter mange unge skolen og bøgerne ud med et sommerjob, hvor de tjener sig nogle gode velfortjente lommepenge.
Samtidig gør de sig nogle erfaringer som arbejdstager og kollega, og de erfaringer kommer de til at trække på mange år frem.
I sommer ruller fagforeningernes jobpatrulje igen, hvor unge og deres arbejdsgivere får besøg og et tjek af, om de unge arbejder under rimelige og lovlige forhold.
Heldigvis fungerer det fint rigtig mange steder, mens der på andre arbejdspladser er brug for at få rettet nogle mindre forhold, og nogle få steder er der større problemer, der skal rettes. Grundlæggende er det rigtig fint, at fagforeningerne med Jobpatrulje-kampagnen er med til at give de unge en god start på arbejdslivet.
Det er vigtigt, at vores unge fra start lærer, hvilke rettigheder de har på en arbejdsplads, og hvilke regler de kan læne sig opad. Omvendt er det lige så vigtigt, at de lærer forpligtelserne at kende. At løn og arbejdsindsats hænger sammen. At man møder til tiden. At man gør sit bedste, suger til sig og går aktivt og selvstændigt ind i arbejdet. At man er åben og imødekommende. Det er alt sammen vigtige elementer af et arbejdsliv. For mange ligger det allerede i blodet, mens det for andre skal hjælpes lidt på vej.
De unge skal også meget gerne lære, at ikke kun pengene udgør lønnen for et stykke arbejde. Fællesskab, anerkendelse og en god tilfredshedsfølelse betyder lige så meget.
På sigt vil det være netop disse begreber, som i højere grad end lønnen kan være den drivkraft, der skal fastholde dem som engagerende medarbejdere, ledere og iværksættere i de kommende årtier.
Målt alene på arbejdsugens længde kan unge i dag se frem til en væsentlig lettere arbejdstid, end deres bedsteforældre kunne, da de var i samme alder. På den måde er arbejdslivet blevet mere overkommelig. Anderledes vil det formentlig være, hvis man måler på krav til omstillingsparathed, videreuddannelse og effektivitet.
Løse begreber, javist. Men også begreber der i høj grad vil præge de unges lange arbejdsliv, og som vil stille store krav til, at de kan bibeholde lysten, engagementet og arbejdsglæden, som gerne skal grundlægges i de første år på arbejdsmarkedet.
Derfor er det så vigtigt, at vi formår at give de unge en god start - en start præget af ordentlighed uden regelrytteri, ansvarlighed, anerkendelse, fællesskab og arbejdsglæde.
Når vi kommer rundt i sommerlandet og møder de unge nye lønmodtagere i aktion, og når vi arbejder sammen med dem i det daglige, er det værd at huske på, at de har mange år foran sig.
At de er i gang med at lære. At de er godt på vej. Og at vi som kunde, kollega eller chef kan præge dem. Mange år frem i livet.