Annonce
Randers

En læser får svar: Her er Randers' højeste punkter

Thors Tårn er Randers' højeste boligbyggeri målt fra havoverfladen, men lige i hælene følger en etageejendom i Nordbyen. Foto: Annelene Petersen
Her kan du få et overblik over det højeste boligbyggeri, den højeste bygningskonstruktion samt det højeste udsigtspunkt i Randers Kommune.

Randers: På opfordring fra en læser er avisen gået på jagt efter Randers' højeste bygning - målt fra havoverfladen.

At finde svaret viste sig at være mere kompliceret end først antaget, for der findes ingen optegnelser over den slags ved Randers Kommune. Med hjælp fra højdekort, byggesagsarkivet, Randers Arkitekten og Arkitema er det alligevel lykkedes at snuse sig frem til byens højeste tagtop.

Herunder kan du få et overblik over det højeste boligbyggeri, den højeste bygningskonstruktion samt det højeste udsigtspunkt.

1 Højeste boligbyggeri

Thors Tårn har med sine 19 etager ændret Randers' skyline. Foto: Annelene Petersen

I kampen om titlen som Randers' højeste boligbyggeri er der tæt løb mellem to kandidater: Det nye højhus på Thors Bakke og en ældre etageejendom på Flyvervej i Jennumparken.

Den 19 etager høje ejendom, der er ved at blive bygget på Thors Bakke i midtbyen, måler fra hovedindgang til top 64,5 meter og er dermed byens højeste boligbyggeri. Måler man fra havoverfladen, rager ejendommen hele 88,7 meter op i luften, og også her bevarer den dermed sin førsteplads.

Lige i hælene følger dog en ældre etageejendom i Jennumparken. Det otte etager høje lejlighedsbyggeri på Flyvervej 5 blev opført i 1976, og det indeholder i dag 32 lejeboliger, der hører under RandersBolig.

I sig selv er ejendommen 26,7 meter høj og dermed ikke noget særsyn. Men den er bygget på en af byens højest placerede grunde hele 55,4 meter over havoverfladen. Med de i alt 82,1 meter fra havoverflade til tagets top indtager den ældre etageejendom dermed andenpladsen.

Måler man fra havoverfladen, er denne etageejendom på Flyvervej 5 i Jennumparken næsten lige så høj som det spritnye Thors Tårn. Foto: Annelene Petersen

2 Højeste konstruktion

Verdos skorsten på havnen i Randers er 127 meter høj og dermed den højeste bygningskonstruktion. Foto: Annelene Petersen

Selv om den af terrænet ikke får mange meters hjælp til at hæve sig over havoverfladen, er Verdos skorsten med sine 127 meter byens absolut højeste bygningskonstruktion.

Skorstenen blev som resten af kraftvarmeværket bygget i 1982. Dengang fyrede man på Verdo med kul, og det fortsatte man med indtil 2009, hvor man overgik til biobrændsel - hovedsagligt træflis.

Den store betonskorsten har været et af Randers' kendetegn i snart 40 år, men om den også er det de næste 40 år, er langt fra sikkert.

Senest i 2036 skal Verdo nemlig beslutte, om lejekontrakten med kommunen skal fornyes, eller om kraftvarmeværket vil flytte og afgive pladsen til Flodbyen Randers. Hvis virksomheden ønsker at blive på sin nuværende adresse, kan Randers Kommune ikke sige nej, men må i stedet bygge Flodbyen Randers udenom kraftvarmeværket.

3 Højeste udsigtspunkt

Det højeste udkigspunkt finder du i naturområdet Lysnet syd for Randers. Lysnet udgør med sine 131 meter over havets overflade det niende højeste punkt i Danmark. Arkivfoto

Vil du have den bedst mulige udsigt over Randers Kommune, skal du bevæge dig ud af byen.

Nordvest for Vissing ligger det fredede naturområde Lysnet, som er det niende højeste punkt i Danmark med hele 131 meter over havets overflade. På toppen er der et udsigtspunkt med udsigt over dale, løvskove og vandløb.

Lysnet er udpeget som Nationalt Geologisk Interesseområde. Bakken er en morænebakke og er dannet af ler, som blev skubbet op af isen under Istiden.

Lysnet er desuden kendt for sine mange orkideer, der blomstrer i maj og juni, samt de mange forskellige arter af guldsmede og sommerfugle, der besøger stedet om sommeren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Randers FC For abonnenter

Kynisk afstraffelse af Randers FC: - Jeg tænkte, hvad pokker foregår der?

Annonce