Annonce
Østjylland

Vandt en Oscar for teknik i Ringenes Herre: I dag har brødrene bag Luxion nogle af verdens største firmaer blandt deres kunder

Claus Wann Jensen (på billedet) har sammen med sin bror Henrik Wann Jensen grundlagt Luxion. Ligningen på koppen er den selvsamme, som i 2004 udløste en teknisk oscar til Henrik Wann Jensen for arbejdet med at skabe en algoritme, der gør det muligt at gengive lys mere nøjagtig, så animationer af for eksempel mennesker bliver mere livagtige. Foto: Axel Schütt
Et tæt samarbejde mellem industri og forskning. Det har alle dage været hemmeligheden bag det danske firma Luxion, som i dag sælger software ind til nogle af verdens største firmaer.
Annonce

Aarhus: Der var engang, hvor nogle af de største bilfirmaer i verden lavede prototyper i ler. Men så fandt to østjyske brødre med interesse for it på en bedre idé.

Sådan kunne historien om Luxion starte, hvis altså der var tale om et eventyr. Men selvom det ikke helt er tilfældet, er der alligevel noget eventyrligt over firmaet, der gennem flere år har skabt sig et renommé blandt alt fra nogle af verdens største globale virksomheder og lige til Hollywood.

Mindre eventyrlig er adressen i det vestlige Aarhus, hvor Luxion har til huse på tredje sal i en bygning med udsigt til Åby Ringvej, hvor bilerne suser forbi. Men udsigten er mindre vigtig for de ansatte, der for langt størstedelens vedkommende arbejder med udvikling af virksomheden største og eneste bestseller; softwareprogrammet KeyShot, der kort fortalt kan bruges til at udvikle digitale prototyper på alt fra sko til biler.

Et program, der ved sidste regnskabsår sikrede firmaet et nettooverskud på mere end 43 millioner kroner, og som corona til trods har sikret virksomheden yderligere vækst i indeværende år.

- Vi så en afmatning i marts, april og maj. Men folk har været mere optimistiske siden da, så vi har haft store vækstrater, fortæller Claus Wann Jensen, der har sin daglige gang som direktør for firmaets 30 danske ansatte, mens hans bror Henrik Wann Jensen varetager firmaets amerikanske afdeling i Californien med 22 ansatte.

Annonce

Prisvindende teknologi

Sådan har de to brødre fordelt arbejdet i mange år. For mens 51-årige Henrik Wann Jensen i mere end to årtier har arbejdet, forsket og undervist i computergrafik på forskellige universiteter rundt om i USA, valgte 46-årige Claus Wann Jensen i stedet at blive her i landet, hvor han efter at have fulgt i sin brors fodspor med en uddannelse som it-ingeniør fra DTU i mange år har arbejdet som freelancekonsulent for forskellige it-firmaer.

- Mens jeg er generalist og kender til mange forskellige teknologier, er Henrik mere en specialist, der er god til ligninger og fysikken bag dem, forklarer Claus Wann Jensen om forskellene på de to.

De geografiske og faglige forskelle til trods talte de to brødre dog allerede i 2000, kort efter Claus Wann Jensen var færdiguddannet, om at finde en mulighed for at samarbejde. Og netop sådan en opstod i 2003, da vindues-virksomheden Velux efter at have hørt en forelæsning med Henrik Wann Jensen henvendte sig for at høre ham om muligheden for at udvikle et digitalt program, der kunne vise lysforskellene i et rum alt efter hvilken type vinduesglas, man brugte.

Den opgave førte til stiftelsen af firmaet Luxion, som i sine første leveår førte en forholdsvis stille tilværelse, da både Claus Wann Jensen og Henrik Wann Jensen havde andre projekter at se til, der optog mere af deres tid.

Blandt andet var Henrik Wann Jensen i gang med et projekt sammen med to andre forskere, Stephen R. Marschner og Pat Ranrahan, hvor de arbejdede på en algoritme, der kunne gøre det muligt at gengive lys mere nøjagtig, så animationer af for eksempel mennesker bliver mere livagtige.

En formel, som det lykkedes dem at lave, og som udover at have gjort forskergruppen kendte i Hollywood, da de vandt en såkaldt teknisk Oscar i 2004 på baggrund af teknikken, der blev brugt til at gøre Gollums hud realistisk i filmen "Ringenes Herre”, også sidenhen er kommet Luxion til gode, da teknologien bliver brugt i deres nuværende program til at skabe mere realistiske 3D-billeder.

Annonce

Fra ler til 3D

For går vi tilbage til lermodellerne, og hvordan Luxion tog de første skridt til at blive den virksomhed, de er i dag, fik brødrene i 2005-2006 en god idé.

De ville skabe et program, der blandt andet ved hjælp af den nye teknologi til at forbedre lysforhold i animationer kunne avancere de såkaldte computer-understøttende programmer, CAD (computer aided systems, red.), der eksisterede på det tidspunkt.  De blev dengang brugt af hovedsageligt industrielle designere til at udvikle simple 3D-modeller, der kunne bruges til at få en idé om, hvordan et givent produkt kunne komme til at se ud.

- Dengang krævede det specialister at arbejde med rendering i CAD-programmer. Så derfor så vi en mulighed i markedet for at simplificere det, forklarer Claus Wann Jensen.


Alt det vi laver, gør vi ud fra en filosofi om, at det skal være så nemt som muligt at bruge. Og det selvom vi er en forholdsvis forskningstung virksomhed.

Claus Wann Jensen, medejer, Luxion


Kort fortalt fandt de ud af, hvordan de ved hjælp af ligninger og formler kunne give de ofte meget simple prototyper, der blev vist som trekanter og kurver, krop og fylde ved at lægge en overflade ovenpå skabelonen, der imiterede materialer som glas, træ, metal eller keramik.  Samtidig kunne de i realtid vende og dreje på modellerne og tilføre dem lys, så de kunne få et mere livagtigt indblik i, hvordan produktet i sidste ende kunne komme til at se ud.

Programmet navngav de Hypershot, og i det blev hurtigt et hit i bilindustrien, hvor man tidligere havde udformet prototype-modellerne i ler.

- Det var sådan, at en manager kunne gå forbi og rette på en fælg eller et sidespejl, hvis ikke det sad helt rigtigt, fortæller Claus Wann Jensen.

Et både omfattende og ressourcekrævende arbejde som med Luxions program blev gjort simpelt og ligetil.

- Så de var villige til at give mange penge for programmet dengang. Så selvom vi solgte få, så var det store licenser, vi solgte til dem, husker Claus Wann Jensen.

Annonce

Brugbar viden

Til at starte med havde Luxion et amerikansk firma til at forhandle licenserne til deres program, men i 2010 valgte Luxion selv at overtage salget af programmet.

I dag er begge brødre derfor beskæftiget fuld tid med firmaet, som sidenhen har erstattet Hypershot med programmet KeyShot, som er en mere avanceret udgave af det oprindelige program.

Og firmaet har i dag, ligesom dengang det hele startede, som ambition at gøre det avancerede let tilgængelig for flest muligt ved at forene forskning med den efterspørgsel og de behov, der er for programmet, i industrien.

- Alt det vi laver, gør vi ud fra en filosofi om, at det skal være så nemt som muligt at bruge. Og det selvom vi er en forholdsvis forskningstung virksomhed, siger Claus Wann Jensen og forklarer, at det ofte kræver meget viden at gøre det komplekse simpelt.

- Så selvom vi har valgt et mere intelligent system, hvor brugerne ikke behøver at tænke over ting som, hvor mange fotoner, der sendes ud af en lyskilde, så betyder det ikke nødvendigvis, at det har været en nem opgave at lave, uddyber han.

Om Luxion

  • Firmaet er stiftet af de to brødre, it-ingeniører Claus Wann Jensen og Henrik Wann Jensen, i 2003. Mens Claus Wann Jensen ejer 51 procent af firmaet, ejer Henrik Wann Jensen de resterende 49 procent.
  • Firmaets hovedaktivitet er udvikling af software og konsulentarbejde, og virksomheden har en søstervirksomhed i Californien, der ledes af Henrik Wann Jensen, mens firmaet i Danmark ledes af Claus Wann Jensen.
  • Firmaet har hovedsæde i Aarhus, hvor 30 ansatte har arbejdsplads.
  • Firmaets kunder tæller blandt andre firmaer som Volvo, Porsche, Rolex, Facebook, Microsoft og Google.
  • Firmaet havde i regnskabsåret 2018/2019 en bruttofortjeneste på 72,6 millioner kroner og leverede et nettoresultat på 43,2 millioner kroner. Desuden har virksomheden med undtagelse af første regnskabsår haft sorte tal på bundlinjen alle år.

Netop derfor har Luxion altid været præget af et stærkt samarbejde med danske og amerikanske universiteter, hvor de blandt andet tager ph.d.-studerende ind, som arbejder med konkrete researchprojekter i firmaet.

Men de har også et tæt samarbejde med flere virksomheder, der har relevans i forhold til deres produkt. Blandt andet har de netop indgået et samarbejde med 3D-farveprinterfirmaet Stratasys, som de forventer meget af.

- De laver 3D-print i farver, så med vores program og deres printer vil kunderne kunne printe meget virkelighedstro 3D-print ud. Og det giver et endnu bedre workflow for industrielt design, siger Claus Wann Jensen, der understreger, at udviklingen jo i sidste ende skal komme kunderne til gode.

- Når det kommer til stykket, så handler det jo for vores kunder i bund og grund om tid og penge. Så hvis vi kan finde på nogle forbedringer, der kan optimere deres arbejdsgange, så er det jo den rigtige vej at gå, understreger han.

EY Entrepreneur Of The Year

Luxion ApS er blandt de kvalificerede kandidater i vækstskaber-konkurrencen EY Entrepreneur Of The Year 2020, som hvert år hylder de dygtigste entrepreneurer i Danmark.

Kriterierne for at slippe gennem nåleøjet til hovedkonkurrencen er:

  • Entrepreneuren er ejer/medejer af et dansk aktie- eller anpartsselskab og har haft det overordnede ansvar i mindst to år. Selskabet må gerne være børsnoteret
  • Virksomheden har eksisteret i mindst tre år
  • Virksomheden har ved udgangen af det seneste regnskabsår minimum 20 ansatte
  • Virksomheden skal have haft minimum 15 procent vækst i bruttoavance eller i omsætning i det seneste regnskabsår
  • Det seneste regnskab skal udvise en positiv egenkapital og et positivt resultat
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC

Så lykkedes det på hjemmebane: Randers FC kontrollerede mod fynboer

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Randers FC

Genlæs livebloggen: Randers FC vinder med 2–1 over OB

Østjylland

Peter 'PC' Christiansen får nyt job i FC København: AGF suspenderer ham med øjeblikkelig virkning

Annonce