Annonce
Randers

En million corona-aflivede mink ender hos Daka i Assentoft: Tager alle forholdsregler

Når en million coronasyge mink er aflivet, ender de hos Daka i Assentoft, hvor der tages nogle helt specielle forholdsregler ved hånderingen, oplyser Dakas kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen. Arkivfoto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
De aflivede mink fra Nordjylland havner hos Daka. Det ville de have gjort alligevel, og de udgør cirka omkring ti procent af de mink, som skal pelses i november og december. Forskellen er, at håndteringen bliver anderledes, fordi minkene ankommer med coronavirus. Hverken medarbejdere på Daka eller naboer bør dog bekymre sig, lyder det fra Daka.

Assentoft: Beslutningen om at aflive cirka en million mink, der er smittet med coronavirus i Nordjylland, får betydning på destruktionsanstalten Daka ved Assentoft. Det er nemlig her de døde mink fra omkring 100 besætninger ender.

Det ville de have gjort alligevel, selv om de ikke var syge, for det er Daka, der normalt tager sig af minkkroppene, når de er pelset. Og den ene million, der nu skal tages hånd om, udgør, slag på tasken, cirka ti procent af den samlede mængde mink, der forarbejdes på Daka, oplyser kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen.

Normal produktion består i at fedtet fra de døde dyr ender i biodiesel, mens melet havner i gødning.

Annonce

Per Dunkelskov Thomsen fortæller, at fordi minkene er syge med covid-19 behandles de på en anden måde. En helt speciel, men meget gennemprøvet procedure, der sker efter regler som Fødevarestyrelsen er med ind over, går i gang.

Rummænd

- De lastbiler, der kommer med de smittede mink, afleverer minkene direkte i en silo, der lukkes af. Vores medarbejdere, der håndterer dyrene, er iført værnemidler, og ligner nærmest rummænd, og når først minkene er varmet op til meget høje varmegrader, hvor de bliver  tryksteriliseret, så er al sygdom væk, siger kommunikationsdirektøren.

I tilfældet med coronasmittede mink bruges melet dog ikke til gødning. Det brændes i stedet af og asken deponeres. Fedtet bruges til biodiesel som normalt, oplyser Per Dunkelskov Thomsen.

- Vi plejer at få mink ind fra uge 45, og så indgår de i produktionen i november og december, men nu får vi så nogle et stykke tid før. Fordi vi behandler dem under den procedure, der træder i kraft med syge dyr, så mener jeg ikke, at hverken medarbejdere eller naboer, for den sags skyld, skal bekymre sig, siger kommunikationsdirektøren.

Annonce
Randers For abonnenter

Nye trængsler for trafikanter i Randers venter forude: Først var det Hvidemøllebroen, nu skal et af de mest befærdede kryds flyttes

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Østjylland

Politiet må ikke straffe fartsyndere i turistområde: Borgere føler sig magtesløse i spil mellem systemer

Randers For abonnenter

Marienlund skyder op med nye ejerlejligheder midt i populær bydel: Seks ud af 12 lejligheder er allerede solgt inden rejsegildet

Randers

Kære Verdo-kunde: Næste år skal du betale mere end dobbelt så meget som i år for at holde varmen i din bolig

Randers

Politiet søger vidner efter sag om blufærdighedskrænkelse: Fremmed satte sig ind på passagersædet og befamlede og kyssede 21-årig kvinde

Randers

Mand gjorde beboere utrygge i boligområde: Spyttede efterfølgende betjent i ansigtet og slog ham i hovedet med en sko

Randers FC For abonnenter

Det er muligt, tv ikke ville sende, men i Randers elsker vi pokalen af en grund

Debat

Debat: Forbruget af antipsykotisk medicin skal ned

Østjylland

Monsterkø på motorvejen: Trafikken lammet ved Skanderborg

Randers

Hotel Stephansen lukker restauranten til jul: - Det er vel en overgang på vej mod et salg af hotellet

Randers

Camilla og Finn er sikre i deres sag: Derfor lugter det på Randers Havn

Randers

Næsten alle partier står bag: 50 millioner kroner ekstra til børneområdet hvert år

Sport For abonnenter

Udkørt Randers HK-profil utilfreds med løst krudt i skudarmen: - Det er svært, når kroppen siger fra

Østjylland

Kandidat til HK's ledelse krænkede medarbejder verbalt til julefrokost

Annonce