Annonce
Randers

En million corona-aflivede mink ender hos Daka i Assentoft: Tager alle forholdsregler

Når en million coronasyge mink er aflivet, ender de hos Daka i Assentoft, hvor der tages nogle helt specielle forholdsregler ved hånderingen, oplyser Dakas kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen. Arkivfoto: Fabian Bimmer/Reuters/Ritzau Scanpix
De aflivede mink fra Nordjylland havner hos Daka. Det ville de have gjort alligevel, og de udgør cirka omkring ti procent af de mink, som skal pelses i november og december. Forskellen er, at håndteringen bliver anderledes, fordi minkene ankommer med coronavirus. Hverken medarbejdere på Daka eller naboer bør dog bekymre sig, lyder det fra Daka.
Annonce

Assentoft: Beslutningen om at aflive cirka en million mink, der er smittet med coronavirus i Nordjylland, får betydning på destruktionsanstalten Daka ved Assentoft. Det er nemlig her de døde mink fra omkring 100 besætninger ender.

Det ville de have gjort alligevel, selv om de ikke var syge, for det er Daka, der normalt tager sig af minkkroppene, når de er pelset. Og den ene million, der nu skal tages hånd om, udgør, slag på tasken, cirka ti procent af den samlede mængde mink, der forarbejdes på Daka, oplyser kommunikationsdirektør Per Dunkelskov Thomsen.

Normal produktion består i at fedtet fra de døde dyr ender i biodiesel, mens melet havner i gødning.

Per Dunkelskov Thomsen fortæller, at fordi minkene er syge med covid-19 behandles de på en anden måde. En helt speciel, men meget gennemprøvet procedure, der sker efter regler som Fødevarestyrelsen er med ind over, går i gang.

Annonce

Rummænd

- De lastbiler, der kommer med de smittede mink, afleverer minkene direkte i en silo, der lukkes af. Vores medarbejdere, der håndterer dyrene, er iført værnemidler, og ligner nærmest rummænd, og når først minkene er varmet op til meget høje varmegrader, hvor de bliver  tryksteriliseret, så er al sygdom væk, siger kommunikationsdirektøren.

I tilfældet med coronasmittede mink bruges melet dog ikke til gødning. Det brændes i stedet af og asken deponeres. Fedtet bruges til biodiesel som normalt, oplyser Per Dunkelskov Thomsen.

- Vi plejer at få mink ind fra uge 45, og så indgår de i produktionen i november og december, men nu får vi så nogle et stykke tid før. Fordi vi behandler dem under den procedure, der træder i kraft med syge dyr, så mener jeg ikke, at hverken medarbejdere eller naboer, for den sags skyld, skal bekymre sig, siger kommunikationsdirektøren.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Annonce