Annonce
Navne

En modig modstandskvinde er gået bort

(Gertrud)

Mindeord

Knud Mogensen, Vester Boulevard 20, Randers, skriver om Gertrud Pedersen:

Helt berettiget benævnes Gertrud Pedersen som tidl. modstandskvinde i den dødsannonce, familien har indrykket i Randers Onsdag.

Gertrud Pedersen nåede at få et langt og aktivt liv og en alder af 95 år. Hun kørte i sin bil længe efter at havde rundet de 90, og en tid havde jeg den glæde hver onsdag at hilse på hende og veksle nogle ord ved møder i Fritidscentret.

Men meget kunne være gået anderledes. Havde Gestapo haft held til at fange den purunge kurer for nedkastningschef Anton Toldstrup, ville hun have været tvunget til at sluge den giftkapsel, hun havde klæbet til sit ene lår.

Gertrud Pedersen måtte flytte mange gange, fordi hun var eftersøgt af Gestapo. Blandt opholdsstederne var Salling, men som Gertrud Pedersen nævnte i et fødselsdagsportræt her i avisen den 20. september 2011, var Salling ikke noget sikkert sted for en modstandskvinde at være, fordi der - dengang - var mange med sympati for Det Radikale Venstre i området. I disse tider med genudsendelse af "Matador" og den radikale Doktor Hansen som Danmarks eneste kendte radikale modstandsmand er det tankevækkende.

Gertrud Pedersen undslap Gud ske lov Gestapo. Og heldigvis nåede hun at opleve at blive behørigt hyldet for sine fortjenester. Det var således Gertrud Pedersen, der åbnede en særudstilling om besættelsen på FDF Museet i Randers, hvor hun også sammen med modstandskollegaen Annie Langberg i fornemt samspil med pastor emer. Henning Hall gav tilhørerne ved åbningen en oplevelse for livet. Og ligeledes sammen med Annie Langberg var Gertrud Pedersen æresgæst, da en mindesten over Jens Toldstrup blev afsløret i Assens på Fyn.

Så sent som den 4. maj i år blev Gertrud Pedersens indsats mindet ved et arrangement på Fredensborg Rådhus, hvor instruktør Pia Fris Laneth viste afsnittet "Historien om hjælpetropperne" med bl.a. Gertrud Pedersen og Annie Langberg.

Afmagt og harme over den daværende regerings samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt var årsag til, at Gertrud Pedersen satte livet på spil som modstandskvinde.

Eftertiden er Gertrud Pedersen uendelig megen tak skyldig.

Ære være hendes minde.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce