Annonce
Randers

En ram lugt af benzin: Nu klargøres Metax-grunden til nyt byggeri

Foto: Pia Pagaard M. Madsen
De sidste forberedelser frem mod opførelsen af de sidste to etagebyggerier i Randers’ Toldbodgade-kvarter er allerede i fuld gang. Og det har blandt andet fået lugten af benzin til at sprede sig til nærområdet.
Annonce

Randers: Det meste af undergrunden i hele Toldbodgade består af deponeret slagger og slam fra tidligere tider. Men på den tidligere Metax-grund på hjørnet af Fjordgade kan man dertil lægge årtiers spild af benzin til den i forvejen forurenede undergrund.

Derfor var det nærmest forventeligt, at der ville sprede sig en kraftig duft af benzin til nærområdet, når gravemaskinerne gik i gang med at fjerne asfalt og jord på den tidligere tankstation.

- Det har hele tiden stået klart, at Metax-grunden er ganske forurenet, hvorfor Oliebranchens Miljøpulje også allerede har renset rigtig meget op på stedet. Men den er stadig forurenet, og derfor lugter jorden også, nu hvor vi er begyndt at fjerne den, siger advokat Bent Stamer, der står bag byggeprojektet med to boligblokke og i alt 18 lejligheder, som skal være på arealet.

Annonce

Ingen grundvandsfare

Kigger man på byggepladsen i disse dage, er der skabt to store huller med op til godt en meters dybde på grunden. Desuden har et stort bjerg af affaldsjord rejst sig på den bagerste ende af grunden.

Men derudover er det begrænset, hvor meget der herudover skal fjernes af det forurenede jordlag, som er på grunden, fortæller Bent Stamer til Amtsavisen.

- Der er ikke nogen risiko for forurening af grundvandet i det her område, og eftersom, der skal være en åben parkeringskælder i de to bygningers nederste etage, så behøver vi heller ikke at lave en ventileret konstruktion under gulvene, siger han.

Til gengæld vil der ifølge bygherren blive lagt muldjord ud på hele grunden, som ved hjælp af en form for spærrenet kan holdes adskilt fra den forurenede undergrund.

- Når vi er færdige med hele projektet, skal vi tage prøver fra alle steder, så vi på den måde kan sikre, at der minimum er en halv meter ren muldjord på de steder, hvor der er græs og den slags, siger Bent Stamer.

Annonce

Snart skal der piloteres

I starten af august begynder entreprenørerne at banke de betonpæle, der skal bære de to bygningskonstruktioner med i alt 18 lejligheder, ned i 14 meters dybde.

Desuden forventer Bent Stamer, at selve bygningerne står vandtætte og isolerede i deres fulde højde omkring 1. februar.

- Når først bygningerne er oppe, så kan håndværkerne gå i gang med alt det indvendige. Og så kan murerne komme og lave finishen på ydersiden, når vejret er blevet lidt bedre, siger advokaten.

De 18 lejligheder forventes at være indflytningsklare i slutningen af 2020.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers FC For abonnenter

Fem ting vi lærte mod FC København: Afgørende angribere, stærk trup og fortsat tendens

Annonce