x
Annonce
Debat

En rose for erhvervsvenlighed

Selv om det er stærkt efterspurgt hos min kone, så kommer jeg kun sjældent med en buket roser. Men roser er vigtige, fordi de er en gestus til en modtager, som har fortjent dem - det gælder både roser i buket og de verbale roser, vi giver til hinanden. Og jeg har faktisk roser til både Randers og Norddjurs kommuner, fordi de gennem det seneste års tid har gjort en ekstra indsats for erhvervslivet i vores område.

I disse dag svarer en række af virksomheder på, hvor godt de synes om det lokale erhvervsklima i deres kommune. DI's erhvervsklimaundersøgelse er i fuld gang, og det bliver særligt spændende at se, hvordan det i år falder ud for Randers og Norddjurs. Vi håber på mange svar, da det gør undersøgelsen mere præcis.

For Randers har de senere år sat intensivt ind på at forbedre servicen for virksomhederne ved blandt andet at oprette et erhvervsserviceteam, som sikrer én indgang til service i kommunen. Og ifølge kommunens egne tal er byggesagsbehandlingen i dag på et gennemsnit på 22 dage mod 37 dage i 2013. Derudover er min oplevelse, at borgmesteren, direktører og chefer i kommunen holder en meget tæt dialog med os lokale virksomheder.

Og det ser ud, som om det virker. Hvor andre storbyer oplever et fald af virksomheder, viser en ny undersøgelse fra analysevirksomheden Bisnode, at Randers går mod tendensen og oplever en sand tilstrømning af nye virksomheder.

For Norddjurs har man også fået sat byggesagsbehandlingen ned. Så i dag tager det gennemsnitligt 21 hverdage for erhvervsbyggeri at få grønt lys til at gå i gang med mejsel og mørtel mod 44 dage i 2013. Og så holder kommunen møder med de lokale erhvervsdrivende én gang i kvartalet, hvor alle virksomheder i kommunen bliver inviteret.

Kommunen er vigtig for vores virksomheder. Kommunen er den offentlige myndighed, som vores virksomheder oftest er i kontakt med og er derfor en vigtig brik i virksomhedernes vilkår for at drive forretning. Og Randers og Norddjurs har gjort en ekstra indsats for at gøre de vilkår bedre. Det giver grobund for flere arbejdspladser og mere velfærd til alle østjyder.

... Dermed giver det god mening at uddele roser på sådan en helt almindelig hverdag.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Der kommer en regning for coronaen: Det haster med en plan for bagefter

Al respekt for, at regeringen tænker kortsigtet lige nu. Det er det vigtigste. At så få som muligt bliver syge, så sygehusene kan følge med. Og at virksomhederne får hjælp, så færrest muligt bliver fyret. Det er lige nu og her. Ikke desto mindre er det også nu, regeringen skal begynde at tænke på Danmark efter coronaen. På det samfund, som finansieres af de private virksomheder. Og det ser ikke ret godt ud. Økonomer slår fast, at den økonomiske opbremsning lige nu er værre, end da finanskrisen ramte os i 2008. Flere end 40.000 har meldt sig ledige de seneste godt to uger. De største aktier er faldet med cirka en fjerdedel. Antallet af konkurser har vi ikke set endnu, men det kommer. Formentlig ligesom faldende boligpriser. Så hvis nogen tror, at vi med et fingerknips vender tilbage til hverdagen, som vi kender den, når den sidste restriktion er ophævet, så tager de fejl. Det bliver til et Danmark, der får brug for kunstigt åndedræt til et erhvervsliv, som gisper efter luft. Derfor bør regeringen nu gøre flere ting. Dels skal den for hver ny restriktion eller forlængelse af dem, vi allerede har, beregne og fortælle os, hvad det koster i samfundsøkonomien. Det bliver i hvert tilfælde en et tungt dilemma mellem en mulig gevinst i kampen mod corona holdt op mod regningen bagefter. Dels skal den hurtigt lave en plan for, hvordan den vil forhindre, at vi havner i en langvarig krise. Det gode ved de hjælpepakker, vi allerede har fået, er, at de kun skal betales én gang. Det, der er brug for efter krisen, er derimod indgreb, der skal løbe i flere år for at få effekt. Mulighederne er legio. Det kan være alt fra store greb som lettelser af skatter og afgifter og fremrykning af offentlige anlægsarbejder til mindre som momsfritagelse for restauranter, forøgelse af håndværkerfradraget og meget mere. Det er ingen let opgave. Heller ikke billig. Men til gengæld nødvendig, fordi det er dyrere at lade være. De private virksomheder er nøglen til vores velfærd.

Randers

En lykkestund midt i tristessen: Solskin og sang gav smil på læberne

Randers HK For abonnenter

5 hurtige til ny Randers HK-spiller: - Traditionerne gør det kun mere spændende

Annonce