Annonce
Mariagerfjord

En tavs stemme blev hørt

Søren Vith Sørensen. Pressefoto
19-årige Søren Vith Sørensen, der har cerebral parese, viste sin coronaramte hverdag på Neurocenter Østerskoven frem, og det gav ham flest stemmer og førstepræmien på 5000 kroner i Elsass Fonden og CP Danmarks coronakonkurrence.
Annonce

HOBRO: Hvordan har du oplevet coronakrisen? Det spurgte Elsass Fonden og CP Danmark om i konkurrencen ”Fortællinger om livet med CP i en coronatid”. En konkurrence, hvor alle med cerebral parese kunne deltage.

27 indsendte bidrag blev til tre, som dommerkomitéen udvalgte og sendte til offentlig afstemning. Og her løb 19-årige Søren Vith Sørensen med de fleste stemmer foran Emilie Westergaards essay og Peder Stausholms video-bidrag.

Søren bor på Neurocenter Østerskoven i Hobro og har intet verbalt sprog, så han bruger en talemaskine til at kommunikere med. Han har skrevet dagbogsnotater i coronaperioden og har på den baggrund skabt en særudgave af avisen ’Den Tavse Avis’, der normalt udgives en gang om måneden på Østerskoven.

Fakta

Om cerebral parese (CP)

Cerebral parese blev tidligere kaldt ’spastisk lammelse’. Sidstnævnte er ved at blive udfaset, da betegnelsen ikke er repræsentativ eller retvisende for alle med CP. CP er en diagnose, som dækker over en forstyrrelse af hjernens udvikling. Den viser sig tidligt i tilværelsen som en påvirkning af hjernens kontrol af bevægelser og vil oftest give udfordringer livet igennem. Udfordringerne kan være af motorisk, kognitiv og emotionel karakter.

Om Elsass Fonden

Elsass Fonden er en privat erhvervsdrivende fond, som arbejder for at øge livskvaliteten for mennesker med cerebral parese (CP) og deres pårørende. Det sker over en bred kam – fra forskning, formidling af viden, udvikling af aktivitetstilbud til direkte støtte til institutioner, foreninger og den enkelte.

Om CP Danmark

CP Danmark er en handicappolitisk interesseorganisation, der arbejder for at forbedre forholdene og livskvaliteten for mennesker med cerebral parese og deres familier. Målet for CP Danmark er klart og enkelt: Mennesker med cerebral parese skal have de samme muligheder, som alle andre, for at leve et aktivt, indholdsrigt og selvstændigt liv.

- I juni var jeg i CP-TV, hvor jeg skulle tale om CP i en coronatid. Her hørte jeg første gang om konkurrencen. Jeg fik lyst til at prøve at skrive noget. I starten blev det bare en dagbog, men lige før, jeg skulle sende mit bidrag, kom min lærer, Birgit, i tanke om, at vi kunne lave det til en avis, fortæller Søren.


Vinderen har med sit bidrag på en kreativ måde lavet en særudgave af avisen, hvor læseren får indtryk af, hvorledes dagligdagen har ændret sig for Søren og de andre beboere på det bosted, hvor han bor.

Peter Lindegård, direktør for Elsass Fonden


I avisen fortæller Søren, med hjælp fra andre elever og sin lærer, om, hvordan hverdagen blev ændret under coronakrisen i foråret. Undervisning via Facetime, håndsprit, aflysninger og afsavn har præget tiden.

- Elsass Fonden gik ind i dette projekt for at opfordre og inspirere mennesker med CP til at fortælle om deres personlige oplevelser i forbindelse med coronakrisen, som har påvirket alle i samfundet. Vi var glade for, at der kom rigtig mange gode indslag, og det var svært at finde netop de tre, der skulle nomineres til prisen, siger Elsass Fondens direktør, Peter Lindegård, og fortsætter:

- Vinderen har med sit bidrag på en kreativ måde lavet en særudgave af avisen, hvor læseren får indtryk af, hvorledes dagligdagen har ændret sig for Søren og de andre beboere på det bosted, hvor han bor.

CP Danmarks direktør er enig i, at Søren med sit bidrag giver et vigtigt indblik i sit liv under coronakrisen.

- Tak til Søren for at give os andre et indblik i, hvordan hverdagen så ud under corona, når man er ung, uden verbalt sprog og isoleret. Jeg ved, at hæderen betyder rigtig meget for Søren, men det er samtidig en stor anerkendelse af Neurocenter Østerskovens arbejde for en gruppe unge uden verbalt sprog, der kæmper for at blive hørt, siger Mogens Wiederholt.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce