Annonce
Randers

En udflugt værd: Danmarks bedste badestrand ligger for enden af Randers Fjord

Udbyhøj Lystbådehavn ligger ved smuk natur for enden af Randers Fjord. Her er mange gode muligheder for fiskeri og aktiv fritid. Lystbådehavnen har omkring 200 bådpladser. Foto: Annelene Petersen
Udbyhøj forbinder nord og syd med en kabelfærge, der for nylig har fragtet passager nummer en million over Randers Fjord. Området er også et lille ferieparadis med lystbådehavn, campingplads og landets reneste badevand.
Annonce

Randers: Vidste du, at Danmarks reneste badevand ligger for enden af Randers Fjord?

Sidste sommer viste en opgørelse fra Friluftsrådet, at badevandet ved færgelejet i Udbyhøj er landets allerbedste. Her kan man roligt nedsænke sit legeme i det våde element uden at tænke over, om det kan gå galt med maven.

- Vi har i flere år haft noget fint badevand, og i december fik vi som den første havn i fjorden installeret et sugeanlæg til bådenes toilettanke, som bliver flittigt brugt. Måske har det været med til at trække os helt op i toppen, fortalte Christian Heibel Godsk, havnefoged i Udbyhøj Havn, sidste sommer til Randers Amtsavis.

Annonce

En million passagerer

Udbyhøj er en lille havneby, som befinder sig på begge sider af Randers Fjord. På nordsiden finder man Udbyhøj Lystbådehavn og Udbyhøj Strand. På den anden side ligger Udbyhøj Syd, der også huser lystbåde og samtidig er nabo til et større sommerhusområde. Nord og syd forbindes med kabelfærgen, der 18. juni rundede passager nummer en million.

Sommerserie

  • Mange danskere har i år valgt at holde sommerferie inden for landets grænser. Til inspiration for feriefolket har avisen samlet en perlerække af østjyske feriedestinationer, som er et besøg værd.
  • God læsning og god sommer.

Udbyhøj Kabelfærge blev sat ind på ruten mellem Udbyhøj nord og syd i august 2006. Ud over en million passagerer har færgen i samme periode overført næsten 500.000 køretøjer. Årligt bliver mellem 65.000 og 78.000 passagerer hurtigt og effektivt fragtet over vandet.

Annonce

200 bådepladser

I Udbyhøj Lystbådehavn er der omkring 200 bådepladser. Her er beachvolleybane, bålplads, overdækket madpakkehus og en børnevenlig strand med lav vandstand og som fortalt landets reneste badevand.

Selve havnen er anlagt af to randrusianske købmænd som vinterhavn tilbage i 1780'erne. Skibene kunne dengang ikke gå længere ind, når de nåede en vis størrelse. Man måtte omlaste og fragte godset til Randers i pramme.

Udbyhøjfærgen

  • Udbyhøjfærgen stævnede første gang ud på Randers Fjord i 1967, og dermed var Udbyhøj ikke længere en delt by. Nord og syd blev forbundet via vandvejen.
  • Det havde stor betydning for livet i lokalområdet og skabte samtidig en ny genvej for trafikken mellem det nordlige Jylland og hovedstaden, hvor man dengang rejste med Grenaa-Hundested.
  • Trafikken toppede i 1992, hvor 52.000 biler kørte ombord på færgen.
  • Udbyhøj Færgen drives af Norddjurs og Randers kommuner i fællesskab.

Udover det hyggelige havnemiljø huser den lille by Udbyhøjbo B&B og Randers Fjord Camping med 115 strømpladser og tre hytter.

Annonce

Paradis for ørredfiskeri

Er man til fiskeri, er der helt fantastiske muligheder i Randers Fjord, som med sin kyststrækning på 28 kilometer er en del af Gudenåsystemet. Området er et paradis for ørredfiskeri, men der er også muligheder for at få både hornfisk, makrel og laks på krogen.

Der er også den eksotiske multe samt flere arter fladfisk, sild og muslinger.

Via lokale ruter kan man cykle eller vandre cirka 33 kilometer til Randers eller cirka 20 kilometer til Hadsund.

Annonce

Takeaway fra Havfruen

Sidste nyt er, at det lokale spisested, der før hed Kabyssen, har fået nye ejere og nyt navn, nemlig Havfruen. De nye ejere, Weronika Wojcik, og hendes far, Adam Wojcik, genåbnede spisestedet 20. maj. De stammer fra Polen og blev forelsket i stedet, da de for to år siden var forbi Udbyhøj i båd.

- Så sagde min far: "Det her sted, det skal blive mit". Vi så muligheder i det og vidste, vi kunne forbedre det, for der var ikke meget andet end pølser på menuen og ikke ret meget for børnene, fortæller Weronika Wojcik.

Nu er der fisk, cheddar-fries, italiensk is, bubble-isvafler og polsk pølse på menuen. Meget af maden kan købes som takeaway.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Her er dokumentationen: TV2 inviterede til skjulte optagelser, men kommunen takkede nej

Annonce