Annonce
Randers

En varmhjertet og begavet kvinde

Ina Høeg er her fotograferet i den hyggelige lejlighed på Vestervold. Maleriet i baggrunden er malet af Ruslands mest kendte marinekunstner. Det var af uforklarlige årsager 10 år undervejs, da det i sin tid blev sendt fra Irkutsk til København. Foto: Lars Rasborg

Ina Høeg har mødt mange spændende mennesker på grund af sin tæft for sprog

Annonce

Er man så heldig at kende Randers-kvinden Ina Høeg, 83 år, er man ret sikker på at blive belønnet med et varmt knus, når man møder hende.

»Man skal give kærtegn, mens tid er, og man skal vove det,« siger Ina Høeg selv.

Måske er Ina Høegs uskrømtede varmhjertethed en følge af, at hendes mor var russisk. Hendes far var dansk, og hendes liv har - omend basen i næsten 48 år har været Randers - i høj grad udspillet sig i internationale miljøer.

Helt i tråd hermed lige denne baggrundsinformation:

Ina Høegs mor var født i det nuværende Skt. Petersborg, hun er selv født i byen Irkutsk nord for Mongoliet (i øvrigt en stationsby på Den Transsibiriske Jernbane) - og hendes mand, forhenværende købmand Hans Høeg, er født på et passagerskib på vej over Atlanterhavet til København!

Og så skal det med, at de to såmænd mødte hinanden i Tyskland, nemlig da de begge arbejdede som civilt ansatte ved Det Danske Kommando i Itzehoe.

»Skriv om denne spændende dame,« opfordrede en læser forleden. Hvilket vi hermed gør.

Spændende dame - ja, mon ikke.

Hvor møder man lige ellers midt i Randers - Vestervold 7 - en dame, som ubesværet taler dansk, russisk, tysk, svensk, engelsk, fransk og italiensk og tilmed læser filosofiske bøger på originalsprogene?

Netop Ina Høegs sprognemme har givet hendes masser af spændende oplevelser og sågar også indebåret et meget utraditionelt frieri! Herom siden.

Store Nordiske
Ina Høegs pigenavn var Larsen. Hendes far var ansat i Store Nordiske Telegrafkompagni og kom efter udstationeringer i Edinburgh og Gøteborg til Skt. Petersborg, hvor han traf en smuk russisk pige.

De blev gift i Irkutsk, hvortil Ina Høegs far var blevet forflyttet. Da den lille pige var godt tre år, flyttede familien til København, men det russiske sprog fik hun næsten bogstaveligt talt ind med modermælken.

»Jeg er min mor meget taknemmelig for, at jeg fik lært russisk,« siger Ina Høeg.

Inden Ina Høeg kom til Itzehoe, hvor hun i øvrigt som sidste telefonist lukkede forbindelserne ned, arbejdede hun i Kastrup Lufthavn på et tidspunkt, hvor der var ganske få flyafgange og en enkelt kiosk med to kvindelige ansatte, den ene Ina Høeg.

Senere fik Ina Høeg ansættelse i rejsebureauet Wagon Lits/Cook. Hendes sprogtalent førte her med sig, at hun en dag blev bedt om at spise frokost med en række kinesiske militærpersoner - vi er før kommunismens tid - og ganske vist talte Ina Høeg ikke kinesisk, men hun kunne tilgælde konversere på tysk, russisk og engelsk.

Frieriet
En dag fik Ina Høeg en noget uventet opringning fra Svenska-Amerika Linjens kontor i København. Der lå en enkeltbillet til USA, udstedt i hendes navn, men der manglede af uransagelige grunde at blive betalt 15 dollar.

Ina Høeg tog hen på kontoret og fik forklaringen: En amerikansk soldat, som hun havde hjulpet, da han forsøgte at gøre sig forståelig på Københavns Hovedbanegård, og som hun havde haft med hjemme hos forældrene til en kop te, ville gerne giftes med hende!

Soldaten var nu kommet tilbage til USA, og han skrev, at den unge pige jo kunne tage til USA og se på, om det nu var noget for hende at bo der. Ville hun ikke gifte sig med ham, ville han betale hendes hjemrejse!

Det hele blev nu aldrig til noget, og nogle år senere traf Ina Høeg sin senere mand under det nævnte arbejdsophold i Itzehoe.

Ina og Hans Høeg blev gift i Varde Kirke, selv om de egentlig boede i Esbjerg, i 1960, for Ina Høeg fandt kirken i Varde smukkere.

De drev forretning i Esbjerg og senere, nemlig et års tid, en mindre restaurant i Vejle, inden de købte købmandsforretningen Østergade 2 i Randers og drev den gennem 31 år. Det skal med, at Hans Høeg i en tid arbejde som såkaldt Storemanager på den amerikanske base i Sdr. Strømfjord i Grønland.

For 17 år siden blev købandsforretningen solgt, men mange husker sikkert de fire arbejdende kaffemøller i vinduerne, og netop kaffe var et slagnummer. Købmand Høeg - oprindelig ansat hos den navnkundige købmand Tychsen - importerede selv råkaffe og fik den ristet ude i byen.

Turistguide
I en årrække virkede Ina Høeg på grund af sit sprogtalent som guide for turistbureauet i Randers. Det var også i de år, da Hotel Randers hentede mange amerikanske turister til byen.

Men desuden fik Ina og Hans Høeg meget ofte kontakt med udlændinge, som var på besøg i Randers, hvilket en stor stak takkebreve i dag vidner om.

Kontakterne førte til besøg i Sydafrika, og i andre sammenhænge har Ina og Hans Høeg rejst meget. De har besøgt en datter og hendes familie i Australien og Hans Høegs fætter i USA. Han er i øvrigt blevet professor derovre, så landmandsfamilien - en bror emigrerede også - fra Hald har gjort det rigtig godt. Hans Høegs forældre valgte dog at rejse hjem efter nogle år, og derfor blev sønnen født på Atlanterhavet.

I øvrigt er Hans Høeg stadig i aktivitet, nemlig som parkeringsvagt et par dage om ugen.

»Her møder Hans mange søde kvinder, og det smitter af på mig, for så er han i godt humør, når han kommer hjem,« siger Ina Høeg med et smil.

Købmandskonen
I nogle år var Ina Høeg hjemmegående husmor. Ægteparret boede dengang skråt over for forretningen i ejendommen Thorsgade 1.

Men på et tidspunkt blev forretningens kvindelige ansatte gravid, og Ina Høeg overtog hendes arbejde i en alder af 41 år.

Da havde Ina Høeg netop født parrets andet barn, en datter, så hvis nogle af læserne erindrer en energisk kvinde i løb tværs over gaden til eller fra forretningen/privat, er dobbeltarbejdet en forklaring.

Datteren, Alexandra, er i dag designer og bosat i et hus ned mod Furesøen. Hun og hendes mand har fire børn. Storebror Iwan - bemærk den russisk-inspirede stavemåde - er ansat som overkontrollør ved Banedanmark og bor i Gassum med sin familie. Her er der to børn.

Smukt sprog
En samtale med Ina Høeg er på flere måder en nydelse. Hun taler et smukt dansk og er ikke uventet bestemt heller ikke tilfreds med det dansk, skiftende tv-medarbejdere taler:

»De burde sendes på et kursus i at tale«, fastslår Ina Høeg.

Sproginteressen holder Ina Høeg vedlige på flere måder. Dels læser hun bøger, dels har hun tilbagevendende oplæsningsstunder sammen med en god veninde. Her er sproget italiensk.

Og så slår denne varmhjertede og begavede kvinde fast, at hun har fået så meget »fra oven«, og her menes uden forbehold fra Gud.

»Jeg har oplevet så megen godhed og kærlighed og fået lov til at give lidt tilbage,« lyder det.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers For abonnenter

Nye veje, kryds og bro for millioner i Randers i ny stor plan - se de projekter der har betydning for din trafikale hverdag

Randers For abonnenter

Hvilken vej skal kommunen gå når det gælder investeringer i ny infrastruktur? Snart bliver det din tur til at svare på det

CORONAVIRUS

Live: Nye rejsevejledninger - rejser til Tyskland og Cypern frarådes

Randers

Kvindelig togpassager amok: Råbte af betjente, tabte sin peberspray og ødelagde dør til politistation

Randers FC For abonnenter

Tyrkisk jackpot og vildt skadesmareridt: Colin Todd var som en far for Randers FC-rekordholder

Annonce