Annonce
Randers

En weekend fyldt med kostumer i idrætshallen

Veninderne Maria Muhl Rasmussen (t.v) og Michelle Louring undersøger hinandens kostumer nærmere i den ene ende af hallen i Grenaa Idrætscenter, hvor næsten 600 cosplayere har været på besøg. Foto: Flemming Krogh

Passionen for kostumer fra mange forskellige fantasiuniverser bragte mere end 550 unge til cosplaykonferencen Koyocon i Grenaa.

Grenaa/Randers/Hadsten: De seneste tre dage har dét at sætte sine ben i Grenaa Idrætscenter føltes som at træde ind i en helt anden dimension. Og netop den følelse er årsagen til, at Koyocon-eventen på Norddjurs er blevet så populær hos især de jyske cosplayers.

Ordet cosplay er en sammentrækning af costume og play, og i Grenaa til Koyocon mødes de næsten 600 deltagere til mere end 70 events, hvor de iført kostumer fra universer som Star Wars, Game of Thrones, World of Warcraft og japansk animé og manga lever sig ind i deres yndlingskarakterer fra de forskellige film, serier og computerspil, og overalt er der boder, der sælger alt tænkeligt merchandise indenfor det stadigt mere populære fænomen.

Fakta: Koyocon

- Årets Koyocon er det femte af slagsen.- Arrangementet blev afholdt første gang i Grenaa i 2013, og efter en afstikker et par år til Randers, er Grenaa Idrætscenter igen rammen for eventen. Planen er, at Grenaa skal være fast konferencested for cosplayerne fremover.

- Koyocon 2017 har i løbet af tre dage mere end 70 events. Hovedeventen er det store cosplay-show, der finder sted om lørdagen.

- Siden starten i 2013 er deltagerantallet steget med mere end 100 procent, og eventen i Grenaa er i dag den største af sin art udenfor hovedstadsområdet og trækker cosplayere fra hele landet forude flere nordiske lande.

- Cosplay er et fænomen, der har vundet frem verden over siden begyndelsen af 90'erne, men som først inden for de senere år blevet kendt og populært i Danmark.

- Der bliver uddelt præmier til den bedste optræden ved lørdagens show samt for bedste kostume om søndagen.

Cosplay-entusiasterne havde rig lejlighed til at få brugt deres sparepenge på alverdens merchandise i de mange salgsboder. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Inspiration fra computerspil

Den 24-årige cosplayer Michelle Louring er fra Hadsten og har selv lavet sit kostume. Ved dette års Koyocon er hun klædt ud som en dragonstalker, der er en computerspilskarakter fra World of Warcraft.

- Jeg har spillet World of Warcraft, siden jeg var 12 år gammel, og før det spillede jeg Warcraft 3. Det har været en del af mit liv, lige siden jeg var barn, så for mig handler det ikke længere så meget om selve spillet, men mere om, at det er utroligt nostalgisk for mig, siger Michelle Louring.

I 2009 var hun for første gang til cosplay, og siden er det blevet til et utal af messer. Koyocon betegner hun dog som favoritten.

- Det er altid så hyggeligt, og stemningen er generelt bare rigtigt god. Jeg har været med lige siden det første år og har arbejdet som frivillig her siden det andet år, siger Michelle Louring, som er en del af eventteamet, der er med til at holde de forskellige aktiviteter i gang for deltagerne.

Inden Michelle Louring begyndte at lave sine egne kostumer, var hun klædt ud som karakterer fra japanske tegnefilm, men lige nu henter hun inspirationen i computerspil.

- Jeg synes, at rigtigt mange computerspil har nogle fede kostumer, og på den måde får du bare noget, der ser mere imponerende ud. Til gengæld er det sjældent ret behageligt at have på, siger hun om det nedringede kostume med kig til maven, som ikke giver meget varme på udearealerne ved idrætscentret.

- Man kan tydeligt se, at de fleste spildesignere er mænd, siger hun, mens hun smilende ryster let på hovedet.

Der er fuld koncentration hos denne US Army-soldat, som spiller mundharmonika til glæde for to farvestrålende fantasidyr, der viser deres begejstring ved at udstøde små pibelyde. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Kok og ninjalærer

Veninden Maria Muhl Rasmussen, der har boet otte år i Randers, men som nu bor i Fårup, er lørdag klædt ud som ninjalæreren Iruka Umino fra animé-serien Naruto.

I 2008 blev hun slæbt med til en cosplaymesse i Herning, og hun fandt det spændende lige fra starten.

- Det er farvestrålende og anderledes, og jeg har altid godt kunnet lide teater, så det tiltalte mig, at man skulle efterligne karaktererne fra de film og serier, som man så, forklarer hun.

Det sociale aspekt er det, der fylder mest for Maria Muhl Rasmussen, og i løbet af årene har hun fået en masse venner gennem den fælles cosplayinteresse.

- Miljøet er meget imødekommende, og det er det, jeg altid har været mest glad for. Det er meget nemt at få venner her, og folk har altid tid til en hyggesnak. Og hvis du finder nogen, der er cosplayer fra den samme serie som dig selv, er det bare ekstra sjovt, for så kan man sidde og snakke om lige netop den serie og udveksle interesser, siger Maria Muhl Rasmussen, der til dagligt arbejder som kok og derfor ikke har mange friweekender.

- Jeg arbejder meget til hverdag, men jeg forsøger at holde de weekender fri, hvor jeg så kan mødes med mine venner, siger hun om de årlige cosplay-arrangementer, som hun besøger.

I sommer blev det derudover til et besøg på Europas største cosplaymesse i Paris. En messe, som tiltrak flere hundredetusinde besøgende.

De mere end 70 aktiviteter ved årets Koyocon fandt sted i mange forskellige lokaler. Her er der Disneyquiz på programmet i et af eventrummene. Foto: Flemming Krogh
Annonce

Nysgerrige spørgsmål

Maria er glad for, at hun har fundet andre med samme interesse som hende selv.

- Da jeg gik på gymnasiet, havde jeg ikke nogen venner at dele det med, så derfor var det rart at komme ud og møde ligesindede, for det var ellers ikke så nemt, dér hvor man var. Det har ændret sig meget i årenes løb, for nu har jeg en stor bekendtskabskreds i miljøet, fortæller hun.

Ifølge den 25-årige cosplayer er hendes interesse også noget, der pirrer nysgerrigheden hos udenforstående venner og kolleger.

- De siger til mig, at de forstår det ikke, men at det ser rigtigt flot ud. Og folk er altid interesserede i at høre om det, og vil også gerne se billeder, for der er jo nogle utroligt flotte kostumer, understreger Maria Muhl Rasmussen.

Mange forskellige universer blandede sig på kryds og tværs i Idrætscentret. Udfordringen for de deltagere, der havde iført sig lettere kostumer med meget bart, er, at det er koldt, når turen går udendørs. Foto: Flemming Krogh
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce