Annonce
Randers

Endelig fik hun ro på tilværelsen: Pigen er tilbage i Gudenåen

Endelig kom Sven Dalsgaard-skulpturen "Pigen i Gudenåen" på plads. Hun sidder i grønt outfit i baggrunden, mens Sven Dalsgaards originale model, der har lagt mål til skulpturen på Paradisøen, står klædt i gul. Den grønne pige blev fredag foræret til Randers Kommune, mens den gule er i Randers Kunstmuseums varetægt. Foto: Annelene Petersen
Efter en omtumlet tilværelse er Dalsgaard-skulpturen "Pigen i Gudenåen" nu på plads på Paradisøen midt i åen. Det vil sige, det er en kopi af den originale pige, som nu sidder og troner. For originalen blev destrueret af kunstneren efter så megen ballade.
Annonce

Randers: Hov. Hende kender vi da. Det er da "Pigen i Gudenåen", der sidder der ganske fredeligt på Paradisøen med udsigt til Justesens Plæne, den blå bro  og til kunstneren Per Nebles tre meter høje skulptur "The New Museum", hvor kunstneren sjovt nok ironiserer over den jævnligt tilbagevendende debat om placering af et ny kunstmuseum i Randers.

"Pigen" kom på plads tidligt fredag morgen. Og nogle timer senere kunne borgmester Torben Hansen byde hende velkommen tilbage til det randrusianske bybillede efter mange års fravær og en masse polemik om, hvor hun egentlig skulle sidde, hvis hun overhovedet skulle sidde nogen steder i det åbne byrum.


Der er meget, hun i dag kan glæde sig over. Både udsigten til den blå bro, til Gudenåen og til området her.

Torben Hansen


For originalen destruerede kunstneren Sven Dalsgaard tilbage i 1952, efter at skulpturen flere gange var blevet udsat for hærværk. Men god kunst dør ikke. Heller ikke Dalsgaard-pigen.

Og i 2014, 100-året for kunstnerens fødsel, var der nogle randrusianere, der gik i gang med at få genskabt skulpturen efter en original model, der heldigvis dukkede op.

Elever på Tradiums tekniske design-linje lavede en tegning til svejsekammeraterne på smedeværkstedet, der svejsede dele sammen. Kunstneren Aage Arbjerg rådgav omkring malingen af skulpturen, der fik lov til at stå i den anden ende af Paradisøen i 2014.

Annonce

Førsteretten

Den plads var ellers forbeholdt kunstneren Mogens Møllers skulptur  "Krukken". Den var i samme periode taget ned, fordi den skulle repareres, fordi den var i en jammerlig stand.

Mange randrusianere var glade, da "Pigen" kom i åen og så gerne, at hun blev siddende på pladsen ved Randers Bro.

Men "Krukken" havde førsteretten og indtog sin gamle plads, mens pigen måtte vige.

Nu er hun tilbage. Alt er godt. Og Randers kan glæde sig over, at et triumvirat af anerkendte kunstnere fra i dag tager imod i byens sydlige ende: Nemlig Mogens Møller, Sven Dalsgaard og Per Neble.

Annonce

Samarbejde og fællesskab

Borgmester Torben Hansen var glad for at kunne byde "Pigen" velkommen tilbage i åen, selvom hun altså har fået en anden og mere fredelig placering end i 1952.

Søen Sørensen, blæksprutten i projekt "Pigen i Gudenåen", kunne forsikre, at hun sidder grundigt på sine ni pæle og ikke sådan bliver vippet omkuld af det første vindstød eller højvande. Nu bliver hun, hvor hun skal være. Foto: Annelene Petersen

- Der er meget, hun i dag kan glæde sig over. Både udsigten til den blå bro, til Gudenåen og til området her. Da hun første gang sad i åen, var der gamle bygninger omkring hende. I dag er der grønt og dejligt, konstaterede Torben Hansen, da han genindsatte hende i åen.

Han understregede også, at hun i dag sidder på et fundament af samarbejde og fællesskabsfølelse. For hun er kun kommet så langt, fordi mange gode kræfter har villet det. Derfor var der også en lang liste af navne og firmaer, der blev nævnet og takket.

Primus motor i projekt "Pigen i Gudenåen" er tidligere fabrikschef Søren Sørensen, der har udfyldt rollen som blæksprutte og har holdt snor i de mange frivillige, der har været samlet om at få skulpturen tilbage til rette element.

Hun er sikkert fortøjet i den rolige ende af Paradisøen, hvor hun sidder og troner på ni pæle, som forhindrer, at hun forsvinder igen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Randers

Tre bilister røg i politiets net

Randers FC For abonnenter

Karakterer fra sæsonens første hjemmesejr: Specielt én kom med brystkassen forrest

Østjylland For abonnenter

Hospital i Skejby kan miste behandling af børnekræft: - Det lyder som fuldstændigt galimatias

Danmark

Fund af corona-virus i hunde og katte: Fødevarestyrelsen afliver katte på minkfarm

Randers FC

Så lykkedes det på hjemmebane: Randers FC kontrollerede mod fynboer

Annonce