Annonce
Kultur

Endelig: Hæder til modig og uforfærdet kvinde fra Randers

Kunstneren Gudrun Steen-Andersen skal lave busten over Karin Michaëlis, der endelig kommer hjem til sin fødeby. Indsendt foto
Forfatteren og journalisten Karin Michaëlis, født og opvokset i Randers, skal foreviges med en buste i fødebyen. Hun er om nogen symbol på en moderne kvinde, der engagerede sig i sin samtid og har været til inspiration for andre kvindelige forfattere og debattører, siger initiativtageren tíl det kunstneriske eftermæle.

Randers: Vi hædrer mænd, men glemmer kvinder, når vi ser på skulpturerne i det offentlige rum.

Kvinder omskrives i kunstnerisk formsprog og bliver til gudindeskikkelser som Vilhelm Bissens "Dania" i Amtmandens Have, mens Anker Hoffmanns "Carina" sidder nøgen og tørrer sine fødder i Doktorparken.

Men rigtige mænd derimod får deres kunstneriske eftermæle, hvis de har haft noget ganske særligt med Randers at gøre. Det ser vi med politikeren J. O. Krag samt kulturpersonlighederne Steen Steensen Blicher og Henrik Pontoppidan, der alle kan relatere sig til Randers. Men kvinder i den kategori er en mangelvare.

Det skal der laves om på, mener tidligere gymnasielærer Kirsten Klitgaard, der har taget initiativ til at få lavet en buste af forfatteren, foredragsholderen og en af datidens store kulturpersonligheder, Karin Michaëlis, der stammer fra Randers.

Nu skyldes initiativet ikke specielt et kvindepolitisk tiltag.

- Men det er da slående, at det er mænd, mænd og atter mænd, der portrætteres, mens store, kvindelige personligheder forbliver anonyme, siger Kirsten Klitgaard, der er meget optaget af Karin Michaëlis' kunstneriske og samfundspolitiske virke.

- Hun fortjener om nogen, at der bliver rejst et minde over hende. Og hvad ville være mere naturligt, end at det blev i hendes fødeby, siger Klitgaard, der erkender, at kunst-projektet er en dyr affære.

- Men på halvanden måned er der allerede indsamlet halvdelen af beløbet på de 225.000 kr., som projektet koster, siger en optimistisk initiativtager, der er overbevist om at komme i mål rent økonomisk.

Annonce

Karin Michaëlis

Født i Randers 1872. Død på Thurø 1950.

Forfatter, journalist og foredragsholder.

Kunstneren Gudrun Steen-Andersen er udpeget til at lave busten af Karin Michaëlis.

Efter planen skal den indvies på Ordets Dag lørdag 2. november.

Prisen for skulpturen er 225.000 kr.

Man kan indbetale et beløb på: Kontoen i Spar Nord: 9233 2330 1540 15

Eller Mobilepay: 5198 2170

Kommunal tilladelse

Men hun skal også have kommunens tilladelse til at forære kunst-gaven til kommunen, der skal stå for vedligeholdelsen. Sagen bliver behandlet i Randers Kunstforenings bestyrelse 30. april, hvor man også skal tage stilling til, hvor busten skal stå. Klitgaard foreslår, at den skal stå på en granitsokkel på Karin Michaëlis Torv.

- Det vil harmonere så smukt, hvis Karin Michaëlis kommer hjem til Randers og kommer til at stå på pladsen ved Kulturhuset, siger Kirsten Klitgaard, der har engageret skulptøren Gudrun Steen-Andersen til at udforme skulpturen.

- Gudrun Steen-Andersen er en kunstner, der formår at fange personligheden i den person, hun skal portrættere.

Det skal være en skulptur, der ligner. Ikke en kunstners abstraktion.

Steen-Andersen har lavet adskillige skulpturer til det åbne rum. Flere af dem står i Aarhus, lige som hun har lavet skulpturen Banebørster på Hadsten Station.

Hvis alt går efter planen, skal Michaëlis-busten afsløres lørdag 2. november i forbindelse med bogdagen Ordets Dag, der afvikles i Underværket for 10. gang i år. Og det giver god mening, eftersom der ved dette arrangement altid uddeles Karin Michaëlis Prisen.

Sand europæer

Karin Michaëlis var en sand europæer, der via sit forfatterskab og sine utallige foredrag og avisartikler engagerede sig i sin samtid.

Hun var glødende anti-nazist og havde tusindvis af følgere i Tyskland og Østrig, dengang nazismen ulmede under overfladen.

Berømmelsen tog sin begyndelse i 1910, da hun udgav romanen "En farlig kvinde" om en kvinde i overgangsalderen, der vælger at forlade sin mand og realisere sig selv. Det var tabu-emne i datiden Europa. Alligevel eller måske derfor fik romanen en overvældende modtagelse blandt læserne.

Da romanen kom i en tysk oversættelse, blev der i løbet af seks uger solgt 500.000 eksemplarer. Den voldsomme popularitet banede vejen for massevis af foredrag i Europa med særlig forankring i Østrig og Tyskland.

I forbindelse med nazismens fremmarch i 1930'erne inviterede hun tyske forfattere og andre forfulgte til ophold i Danmark. Det nød bl.a. dramatikeren Bertolt Brecht og skuespilleren Helena Weigel godt af.

Karin Michaëlis blev født i Randers 1872. Rejste som ung til København, hvor hun mødte forfatteren Sophus Michaëlis. Parret flyttede på et tidspunkt til Thurø, men blev skilt kort tid efter. Siden blev hun gift med norske Charles Stangeland, som hun også blev skilt fra. Hun døde i 1950 på Thurø, hvor hun også ligger begravet.

Kirsten Klitgård har taget initiativ til at få lavet en buste af forfatteren og foredragsholderen Karin Michaëlis, der blv så berømt uden for sit fødeland. Arkivfoto: Lars Rasborg

Fortjener at få sin plads

Hvor hun i 1920'erne og 1930'erne var en berømt kvinde, kendt for sine meningers mod, så satte 2. Verdenskrig en stopper for ildsjælen, der altid søgte det gode, også i en farlig tid.

Da krigen brød ud, var hun på foredragsturné i USA. Hun havde ingen mulighed for at komme hjem til Danmark og levede som politisk flygtning frem til 1946, hvor hun vendte hjem til Thurø. Syg, ældet og fattig.

Hun blev hædret som æresborger på Thurø, ligesom kong Chr. X. tildelte hende en frihedsmedalje.

Men hendes spændende liv og skæbne har inspireret Baggårdteatret i Svendborg til at lave en teaterforestilling "Jagten på det gode menneske", der opføres på Randers Egnsteater 9. og 10. marts 2020.

Karin Michaëlis efterlod sig en stor litterær og samfundsrelateret produktion. Hun var uhyre populær i sin samtid og var til inspiration for andre forfattere. Bl.a. Astrid Lindgren, der skabte sin Pippi-figur, da hun havde læst Michaëlis' bøger om Bibi. Men interessen for hendes skriverier dykkede. Først i 2006 blev der igen kastet lys på den kvindelige skribent og forfatter med etablering af Karin Michaëlis Selskabet.

Fra tysk side er der også vist interesse. Forfatteren Sylvia Lott stødte under sin research af danske jøders flugt under besættelsen på navnet Karin Michaëlis og blev så fascineret af personen, at hun tog hende med i sin bog.

Kirsten Klitgård håber, at afsløringen af busten kan slås sammen med Ordets Dag.

- Det ville være fantastisk. Hun kommer hjem og får sin plads i kulturhistorien, i litteraturen og i Randers. Som hun fortjener, siger Kirsten Klitgaard.

Dramatikeren Bertolt Brecht var en af de tyske kulturpersonligheder, forfulgt af nazisterne, der fik husly på Thurø hos Karin Michaëlis. Arkivfoto
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce