Annonce
Debat

Enegang skal ikke hindre åbning af grænser til Norge og Tyskland

Transport: Fredag sætter regeringen og Folketingets øvrige partier sig igen til forhandlingsbordet for at forhandle genåbningen af Danmark. Det er næppe nogen nyhed, at både vi i Danske Rederier samt et utal af andre brancheorganisationer har en åbning af grænserne allerøverst på ønskelisten, når det vel og mærke er sundhedsmæssigt forsvarligt. Færge- og passagerrederierne taber penge hver eneste dag, og jo længere vi kommer ind i højsæsonen, jo dyrere bliver det for dem. Ca. 40 procent af det samlede passagerantal hentes i de tre sommermåneder. Det er ikke anderledes for sommerhusudlejere, restauranter, campingpladser, som har mere brug for højsæsonen end nogensinde.

Løsningen er en differentieret grænseåbning. Åbn bommene til Tyskland og Norge uden forbehold – og vent med Sverige til vi er trygge ved, at de har corona-smitten under kontrol. Under normale omstændigheder er vi af gode grunde pot og pande med alle vores nordiske søstre, men omstændighederne er ikke normale. Alle lande må tage konsekvenserne af deres valgte strategier, og det kan i dette tilfælde komme til at betyde, at vi må vente med en grænseåbning til Sverige, som har valgt en markant anden tilgang til håndtering af corona-krisen end Danmark og Norge.

Det er ærgerligt, at vi står i denne ulykkelige situation, især fordi vi som hovedregel i Danske Rederier er stærke fortalere for åbne grænser og fri bevægelighed – ikke mindst over Øresund. Vi har rederier, som sejler til Sverige, og som er hårdt presset af den lukkede grænse mod øst. Men vi er nødt til at få sparket økonomien i gang og udnytte, at vi stadig har højsæsonen foran os, og derfor foreslår vi en differentieret grænseåbning. Hvis regeringen og oppositionen vil tage forslaget med til forhandlingerne, så holder vi bovportene åbne på færgerne, så turisterne kan rulle ombord, så snart grænserne åbner.

Anne Steffensen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Debat

Kunsttrappe og rullende trappe

Sport For abonnenter

Husker du 'Lunte' Leif? Sådan endte en lasket seriespiller fra Fjordbakken med at blive et rekordsalg fra Freja til Brøndby

Annonce