Annonce
Kultur

Eneste by i Østjylland: Randers bliver vært for stor filmfestival

"Doin' My Drugs" - dokumentar med Thoams Buttenschën på mission i Zambia. Foto: CPH:DOX
Den københavnske filmfestival CPH:DOX har i år valgt at dele sin omfattende dokumentarfestival med Randers som den eneste kommune i Østjylland. Biblioteket og Underværket lægger rum til ni aktuelle film og arbejder lige nu på at få skabt den rette festivalstemning, så alt står klar 20. marts, når det hele begynder.

Randers: Filmfestivaler er ikke kun for Berlin, Cannes og Los Angeles.

Nu har Randers stukket poten inden for i det kulturelle film-fællesskab og har takket ja til en invitation fra den københavnske dokumentarfilmfestival CPH:DOX om at tage del i løjerne, så man også i Randers kan opleve en lille bid af den særlige atmosfære, der hersker, når det trækker op til international filmfestival.

Og det gør der i slutningen af marts, hvor der i København afvikles et hav af arrangementer og filmforevisninger, henved 200 i alt. I Randers i noget mindre målestok. Men det er første gang og eneste by i Østjylland, der kaster sig ud i CHP:DOX on tour med Randers Bibliotek, Underværket og Kulturhuset i Langå som lokale værter.

I nogle tilfælde bliver der tale om simultanvisninger, hvor filmene kører på samme tid i København og Randers.

- Sådan en følelse af at være en del af en vedenspremiere. Det er vi rigtig glade for at kunne invitere det randrusianske filmpublikum med til, siger Anne Marie Winther, der er presseansvarlig for Underværket. Her viser man tre af de ni film, mens hovedbiblioteket har fire og Langå en.

Det hele afvikles i tidsrummet 20.-30. marts.

CPH:DOX

International anerkendt kulturbegivenhed, der hidtil har været forbeholdt København.

På dokumentar-filmfestivalen bliver der afviklet omkring 200 filmvisninger og arrangementer.

I år har festivalen indgået samarbejde med Randers Bibliotek om at være med i begivenheden.

I Randers vises der ni film i perioden 20. marts til 31. marts.

Læs mere på: www.randersbib.dk

En ny begyndelse

Selvom det ikke bliver en festival med uforskammet store limousiner og superstars i fri dressur på den røde løber, så gør arrangørerne noget for at ramme premiere-stemningen så godt som muligt. Noget med café-opstilling, hyggelig indretning og varm velkomst. Og så bliver det rimeligt billigt at være med.

- Vi har valgt en billetpris på 35 kr. pr. visning. I den billet er inkluderet en særlig overraskelse, siger kommunikationskonsulent Jens Sørensen, Randers Bibliotek. Sammen med bibliotekar Martin Minka Jensen og Anne Marie Winther arbejdes der på højtryk for at få Randers klædt i festival-stemning.

- Det hele kom ret sent i stand. Men vi ser virkelig nogle muligheder i dette her samarbejde. Og vi vil jo gerne have, at så mange som muligt kommer til at opleve denne her festival, siger Jens Sørensen, der håber, at dette her er starten på et varigt samarbejde med CBH:DOX.

- Vi kan sagtens se os selv i et samarbejde med festivalen næste år og fremover, siger han.

Barberen i Volsmose

En af de hurdler, som arrangørerne må slås med, er den almindelige opfattelse af, at kortfilm er for elitært.

- Ja. Nogle tror fejlagtigt, at kortfilm er for de få. I stedet burde man gi' det en chance - og blive positivt overrasket, forsikrer Anne Marie Winter.

- Det er brede film med vidt forskellige samfundsrelevante emner på spil, siger Martin Minka Jensen, der har stået for udvælgelsen af de ni film til Randers-delen.

En af filmene har Grønland og drømmen om uafhængig i fokus. En anden handler om barberen Qasims barbershop på torvet i Volsmose. Her kan man både blive klippet og få gode råd af barberen, både når det drejer sig om kærlighed, uddannelse og trick til at bestå danskprøven.

Demokratiets krise og svigtende social sammenhængskraft i mange europæiske lande bliver diskuteret i filmen "Democracy Ltd.".

Så er der forfatteren Karl Ove Knausgaards arbejde med at være kurator på en Edward Munch-udstilling, mens en anden retter linsen mod Millenium-forfatteren Stieg Larssons andet liv som journalist i kampen mod og afdækningen af højreekstremismen i Europa.

"Doin' My Drugs" er en dokumentarfilm om sangeren Thomas Buttenschöns særlige oplysningsrejse til Zambia. Sangeren er født med HIV, men takket være medicin kan han leve et normalt liv. Det budskab har han givet videre til det afrikanske land.

Og så er der filmen"Ferrante fever" om den italienske forfatter Elena Ferrante, hvis eksistens ingen kender. Men under dette navn er der udgivet bestsellere om to veninders liv og dagligdag i Napoli.

Vitaminer mod dårligt image

Nogle af de valgte film bliver fulgt op af en efterfølgende debat. Det gælder for filmen om hjernens mysterier "Hunting for Hedonia", hvor der sendes live-transmission af debat med bl.a. videnskabsjournalisten Lone Frank.

- Det er med andre ord en meget bred vifte af film, som man også kan risikere at blive lidt klogere af, siger Martin Minka Jensen, der også understreger, at festivalen er endnu et eksempel på, at Randers er meget mere end sit dårlige rygte.

- Jeg synes, at Randers gang på gang modviser det dårlige ry. Byen har et bredt kulturudbud. Der sker så mange gode og spændende ting i byen. Og det bliver så udbygget yderligere med festivalen, siger han og tilføjer, at byen givetvis vil være interessant for film-freaks langt uden for byens grænser.

Randers er eneste by i Østjylland, der er med i festivalen uden for København. De andre er Aalborg og Vejle.

Barberen fra torvet i Volsmose er centrum for en dokumentar om en hyggelig go rummelige barbershop. Foto: CPH:DOX
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Fodbold For abonnenter

Begivenhedsrig fodbold-lørdag: Tyveri ved højlys dag, målmandsafbud, øretæver og tiltrængt selvtillid

Randers FC For abonnenter

Galleri og reportage: Superliga-talent på ny position førte an i tiltrængt magtdemonstration

Randers

Formanden for cityforeningen om ny strategi: - Nu trækker vi i samme retning for midtbyens udvikling

Annonce