Annonce
Norddjurs

Engagerede borgere vil skabe samlingssted i byen: Frivillighus skal bygge bro mellem mennesker og generationer

Frivillighuset i Ørsted ligger ved siden af kroen, som erhvervede sig lokalerne sidste sommer. Der søges nu penge til i standsættelsen, og man håber at kunne slå dørene op til foråret. Foto: Jane Hansen
I Ørsted vil man skabe et samlingssted for alle byens borgere, og foreningen bag Frivillighuset har netop fået en donation på 500.000 kroner fra Elrofonden til at renovere bygningen.
Annonce

Ørsted: At Ørsted er en by med sammenhold og engagement er set før. Meget tydeligt da borgerne gik sammen og reddede byens kro gennem køb af folkeaktier. Det gav en stor fællesskabsfølelse, og mange lærte hinanden at kende, og den følelse af sammenhold og fællesskab man håber og tror at kunne bygge videre på, når byens nye Frivillighus skal realiseres.

Ørsted Kro købte sidste år i august bygningen ved siden af kroen. Indtil nu har det rummet to lejligheder og et butikslokale, og det er her, der skal skabes et samlingsted for alle byens borgere.

- Drømmen er et fællesskabssted, hvor man altid kan gå ind og finde nogen at snakke med, siger Jane Hansen, der er bestyrelsesformand i Frivillighuset.

Annonce

Omfattende renovering

Drømmen ser ud til at være godt på vej. I hvert fald har Elrofonden doneret 500.000 kroner til Frivillighuset, og selv om det er mange penge, så skal de nok få ben at gå på, fortæller Jane Hansen.

- Der er ikke noget i bygningen, der dur. Der er hul i væggene og gulvet, der er kun et lillebitte toilet, og der er ikke noget køkken, siger hun.

Der er stor opbakning fra områdets håndværkere til at få huset sat i stand. Foto: Jane Hansen

Der skal ikke laves om på de bærende konstruktioner, men ellers skal der stort set laves alt, inklusiv el og kloakker.

- Det er ret omfattende, siger Jane Hansen

Den halve million fra Elrofonden skal alene bruges på istandsættelse, men den slår ikke til. Derfor er bestyrelsen i gang med at søge flere fonde, da budgettet for istandsættelsen hedder 945.000 kroner og dertil kommer frivillig arbejdskraft for omkring 300.000 kroner.

Annonce

Ja-hatten er på

En af de ting, der blandt andet skal laves, er en handicapvenlig indgang og - toilet, og det hænger sammen med håbet og drømmen for huset. Det skal være for alle, og man vil også rigtig gerne have beboerne på institutionerne på Sygehusvej til at være en del af Frivillighuset.

- Det vil både være en gevinst for de "almindelige" borgere og dem med psykisk handicap. Vi skal lære hinanden bedre at kende og udnytte de ressourcer og tanker, der kommer begge steder fra, siger Jane Hansen.


Der er allerede mange planer, men vi kommer også til at tage noget hen ad vejen, og hvis der er nogen, der har en idé til, hvad vi kan lave, så er vi åbne for det. Der er en ja-kultur omkring Frivillighuset.

Jane Hansen, betyrelsesformand for Frivillighuset


Noget af det, man tænker Frivillighuset kan være, er et sted, hvor børnene kan gå hen efter skole og få en sodavand og hygge sig. Det kan også bruges af unge, der gerne vil spille musik eller fotografere, og det kan bruges af ældre eller af mødre på barsel.

- Der er allerede mange planer, men vi kommer også til at tage noget hen ad vejen, og hvis der er nogen, der har en idé til, hvad vi kan lave, så er vi åbne for det. Der er en ja-kultur omkring Frivillighuset, siger Jane Hansen.

Annonce

Klar til foråret

Lokalet ejes af Ørsted Kro, men det skal drives som et selvstændigt hus, hvilket vil sige, at foreningen bag lejer sig ind. Pengene til huslejen tænker man at finde flere steder. Via kontingenter fra medlemmer af foreningen, men også gennem salg og aktiviteter i huset.

- Vi håber på pop-up shops lørdag formiddage med salg af tøj og sko, og der kan også være udstillinger af kunst. Vi har jo for eksempel Galleri Esk i området, siger Jane Hansen.

Derudover sælger en sy-gruppe grydelapper, lavet af brugt arbejdstøj, doneret af Ørsted Telte og AE Maskiner.

Mange interessede lagde vejen forbi, da der blev holdt åbent hus i lokalerne i sommer. Dengang havde man dog ikke pengene fra Elrofonden i hus. Foto: Jane Hansen

En del af bygningen skal være møbellager, og tanken er, at møblerne i Frivillighuset skal være til salg og dermed udskiftes løbende fra møbellageret.

Derudover er tanken at lægge lokaler til eksempelvis bestyrelsesmøder, hvor der kan serveres kaffe og mad i mindre omfang - vel at mærke købt i de lokale butikker.

- Det skal være til gavn for hele byen, og det er vigtigt at understrege, at vi ikke skal være en konkurrent til byens virksomheder som eksempelvis kroen og bageren, siger Jane Hansen.

Bestyrelsen er nu i gang med at søge fonde for at skaffe de resterende penge til renoveringen, så de 260 kvadratmeter kan blive klar til at være det nye samlingssted for byens borgere.

- Vi håber at have pengene hjem inden nytår, og så bruger vi første kvartal af 2021 på at sætte i stand, så vi kan åbne til foråret, siger Jane Hansen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce